Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

Dikke darmonderzoek

Dikke darmonderzoek

Colon-inloop

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw behandelend arts heeft, in overleg met u, een röntgenonderzoek van de dikke darm aangevraagd. Een radioloog of physician assistant voert het onderzoek uit. Het dikke darmonderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie (eerste etage, route 62) en duurt ongeveer 30 minuten.

Zwangerschap

In verband met de röntgenstraling is het belangrijk te weten of u in verwachting bent. Als u (mogelijk) zwanger bent, neem dan contact op met uw behandelend arts. Hij/zij overlegt dan met u of het onderzoek door kan gaan.

Voorbereiding

Eén dag vóór het onderzoek moet u een dieet volgen. Het is belangrijk dat u veel drinkt en vezelarme voeding gebruikt. U krijgt een laxeermiddel (Klean-Prep®) te drinken. Als u de anticonceptiepil slikt dient u rekening te houden met een verminderde betrouwbaarheid door het gebruik van het laxeermiddel.

De dag vóór het onderzoek

Voor het beste resultaat is het raadzaam om de vier liter Klean-Prep® in te nemen binnen 6 uur. Het volgende schema geeft de beste verdeling aan:

's Morgensnormaal ontbijt
12.00-12.30 uurlichte lunch
14.30 uurstart met drinken van de eerste liter,
verdeel het drinken van de eerste liter in 1,5 uur
16.00 uurneem 15 minuten rust
16.15 uurstart met drinken van de tweede liter,
verdeel het drinken van de tweede liter in 1 uur
17.15 uurneem 15 minuten rust
17.30 uurstart met het drinken van de derde liter,
verdeel het drinken van de derde liter in 1 uur
18.30 uurneem 15 minuten rust
18.45 uurstart met drinken van de vierde liter,
verdeel het drinken van de vierde liter in 1 uur

Indien u de lunch later gebruikt, moet u er rekening mee houden dat u tot in de avond met het innemen van Klean-Prep® bezig bent. Dit gaat eventueel ten koste van uw nachtrust.

De dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek mag u om 07.00 uur 's ochtends licht ontbijten met yoghurt of kwark en thee. U mag geen koffie drinken. Na het ontbijt mag u tot aan het onderzoek niets meer eten en drinken. Kauwgom kauwen is ook niet toegestaan.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek kunt u een shirt of hemd zonder knopen aanhouden. Als u op de röntgentafel ligt, brengt de laborant(e) een slangetje ongeveer 5 centimeter uw endeldarm in.

De radioloog of physician assistant laat een witte pap en lucht door het slangetje in de darm lopen. De dikke darm wordt hierdoor zichtbaar op het tv-scherm. Het vullen van de dikke darm kan even duren en een opgeblazen gevoel geven.

Soms is het nodig de beweging van de dikke darm voor enkele minuten stil te leggen. Hiervoor krijgt u dan een injectie in uw arm. Om de dikke darm van alle kanten goed te kunnen bekijken, worden er meerdere foto's gemaakt. Na afloop is het mogelijk dat u last hebt van buikkrampen of diarree. Verlaat de röntgenafdeling niet voordat uw darmen wat tot rust gekomen zijn, om narigheid op weg naar huis te voorkomen.

Nazorg

Het is verstandig extra verschoning mee te nemen en iets om te eten na het onderzoek. De eerste dagen na het onderzoek treft u bij de ontlasting nog witte pap aan. Als u last hebt van een moeilijke stoelgang, kunt u een glas bitterwater drinken. Bitterzout kunt u kopen bij de drogist. U lost 15 gram bitterzout op in een glas water.

De uitslag van het onderzoek

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd (uw huisarts of specialist), ontvangt altijd de uitslag.

Bij verhindering
Als u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd, belt u dan zo snel mogelijk naar de afdeling Radiologie. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur op telefoonnummer (0314) 32 95 05.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de radioloog, laborant of physician assistant.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: 520-feb 24