Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


Mammografie


Algemeen
Uw arts heeft, in overleg met u, een mammografie aangevraagd. Er bestaan verschillende onderzoeken om de borst (mamma) te onderzoeken. In deze folder vindt u informatie over de mammografie en eventueel aanvullend onderzoek.

Zwangerschap en borstvoeding
In verband met de röntgenstraling is het belangrijk om te weten of u in verwachting bent. Als u (mogelijk) zwanger bent, neemt u dan contact op met uw behandelend arts. Deze overlegt dan met u of het onderzoek door kan gaan. Bent u pas zwanger geweest of geeft u borstvoeding, dan zijn uw borsten moeilijker doordringbaar voor röntgenstralen. Tot ongeveer 6 maanden na de laatste borstvoeding heeft het daarom de voorkeur om een echografie van de borst te laten maken in plaats van een röntgenfoto. Overlegt u dit vooraf met uw behandelend arts of een medewerker van de röntgenafdeling.

Waar meldt u zich
Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de baliemedewerker van afdeling Radiologie (eerste etage, route 62).

Mammografie
Door middel van röntgenstraling worden foto's gemaakt van het inwendige van uw borst. Een vrouwelijke laborant voert het onderzoek uit. De radioloog beoordeelt de foto's.

Voorbereiding
Gebruik voor het onderzoek geen bodylotion, crème of talkpoeder op uw borsten. Wanneer u vaak pijnlijke borsten hebt, kunt u dit onderzoek het beste afspreken in de eerste week na de menstruatie.

Het onderzoek
De laborant vraagt u uw bovenkleding uit te doen. Voordat de laborant de foto's maakt, stelt zij u enkele vragen. Deze informatie heeft de radioloog nodig bij het beoordelen van de foto's. Voor het maken van de röntgenfoto's legt de laborant uw borst op een steunplaat en drukt met behulp van een tweede plaat het borstweefsel samen. Meestal is deze druk vervelend, soms zelfs pijnlijk. Het samendrukken is echter noodzakelijk voor een goede kwaliteit van de foto's. Iedere borst wordt in twee verschillende richtingen gefotografeerd.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Aanvullend onderzoek
Om extra informatie over het klierweefsel te krijgen, verricht de radioloog die de mammografie heeft beoordeeld, soms aansluitend aan de mammografie een aanvullend echografisch onderzoek.

Echografie
Door middel van geluidsgolven wordt het inwendige van uw borst in beeld gebracht op een monitor. Dit is pijnloos. Een echografie levert informatie op over verschillende weefsels in uw borst. Nadat wat gel op uw borst is aangebracht, plaatst de radioloog een echoapparaatje op uw borst waardoor de beelden zichtbaar zijn op een beeldscherm.

Duur van het onderzoek
Indien aanvullend echografisch onderzoek plaatsvindt, dient u rekening te houden met 30 minuten.

De uitslag
De radioloog beoordeelt het onderzoek en geeft de bevindingen door aan uw behandelend arts. Deze stelt u van de resultaten op de hoogte tijdens een vervolgafspraak.

Bij verhindering
Als u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd, belt u dan zo snel mogelijk naar de afdeling Radiologie. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur op telefoonnummer (0314) 32 95 05.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stelt u ze dan gerust aan de behandelend arts, radioloog of aan de medewerkers van de afdeling Radiologie.Foldernummer: 1083-feb 18