Algemeen
De neuroloog heeft, in overleg met u, een DaT-scan aangevraagd. Met een DaT-scan onderzoeken wij of uw klachten verband houden met de ziekte van Parkinson of aanverwante ziektebeelden.
Afspraak
In Mijn Slingeland staan twee afspraken voor u vermeld. Bij de eerste afspraak krijgt u een injectie. Bij de tweede afspraak wordt een scan gemaakt. Soms krijgt u ook een kaart mee waar deze afspraken op staan.
De tijd tussen de twee afspraken hoeft u niet op Nucleaire Geneeskunde door te brengen.
Zwangerschap en borstvoeding
In verband met de radioactieve straling is het belangrijk te weten of u in verwachting bent. Als u (mogelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft, neem dan vooraf contact met ons op.
Voorbereiding
Een aantal medicijnen is van invloed op de uitwerking van het onderzoek. Uw behandelend specialist heeft met u besproken of u voor het onderzoek met bepaalde medicijnen moet stoppen. Houdt u zich nauwkeurig aan deze instructie.
De injectie
U krijgt een kleine hoeveelheid licht radioactieve stof ingespoten via een infuus in uw arm. Dit is om een deel van de hersenen zichtbaar te kunnen maken met de DaT-scan. Van de toegediende vloeistof merkt u niets. De stralingsdosis die u ontvangt, is veilig en vergelijkbaar met een röntgenonderzoek. Na de injectie wordt het infuus verwijderd, en dient u enkele uren te wachten zodat de vloeistof zich kan verspreiden.
De DaT-scanTijdens het onderzoek is het belangrijk dat uw hoofd stil ligt. Daarom ligt u met uw hoofd in een speciale hoofdsteun. De medisch nucleair werker stelt de camerakoppen in tot vlak onder en boven uw hoofd. Gedurende 35 minuten draaien de camerakoppen om uw hoofd om beelden te maken van uw hersenen.
Na het onderzoek
U mag naar huis. Er is geen bezwaar zelf auto te rijden of alleen te reizen.
Bijwerkingen
Er zijn geen bijwerkingen te verwachten.
De uitslag van het onderzoek
De neuroloog die het onderzoek heeft aangevraagd, ontvangt de uitslag. De neuroloog zal de uitslag met u bespreken.
Bij verhindering
Als u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (0314) 32 95 13.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de medisch nucleair werker tijdens het onderzoek of. neem van tevoren contact op via telefoonnummer (0314) 32 95 13.
Uw privacy en onze geheimhouding
Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘
Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op
folders.slingeland.nl.