Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde

DaT-scan van de hersenen

DaT-scan van de hersenen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

De neuroloog heeft, in overleg met u, een DaT-scan aangevraagd. Met een DaT-scan onderzoeken wij of uw klachten verband houden met de ziekte van Parkinson of aanverwante ziektebeelden.

Afspraak

In Mijn Slingeland staan twee afspraken voor u vermeld. Bij de eerste afspraak krijgt u een injectie. Bij de tweede afspraak wordt een scan gemaakt. Soms krijgt u ook een kaart mee waar deze afspraken op staan.

U kunt voor beide afspraken plaatsnemen in de wachtkamer van de afdeling Nucleaire Geneeskunde (eerste etage, route 64). U hoeft zich niet te melden. Een medisch nucleair werker haalt u op.

De tijd tussen de twee afspraken hoeft u niet op Nucleaire Geneeskunde door te brengen.

Zwangerschap en borstvoeding

In verband met de radioactieve straling is het belangrijk te weten of u in verwachting bent. Als u (mogelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft, neem dan vooraf contact met ons op.

Voorbereiding

Een aantal medicijnen is van invloed op de uitwerking van het onderzoek. Uw behandelend specialist heeft met u besproken of u voor het onderzoek met bepaalde medicijnen moet stoppen. Houdt u zich nauwkeurig aan deze instructie.

De injectie

U krijgt een kleine hoeveelheid licht radioactieve stof ingespoten via een infuus in uw arm. Dit is om een deel van de hersenen zichtbaar te kunnen maken met de DaT-scan. Van de toegediende vloeistof merkt u niets. De stralingsdosis die u ontvangt, is veilig en vergelijkbaar met een röntgenonderzoek. Na de injectie wordt het infuus verwijderd, en dient u enkele uren te wachten zodat de vloeistof zich kan verspreiden.

De DaT-scan


Tijdens het onderzoek is het belangrijk dat uw hoofd stil ligt. Daarom ligt u met uw hoofd in een speciale hoofdsteun. De medisch nucleair werker stelt de camerakoppen in tot vlak onder en boven uw hoofd. Gedurende 35 minuten draaien de camerakoppen om uw hoofd om beelden te maken van uw hersenen.

Na het onderzoek

U mag naar huis. Er is geen bezwaar zelf auto te rijden of alleen te reizen.

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen te verwachten.

De uitslag van het onderzoek

De neuroloog die het onderzoek heeft aangevraagd, ontvangt de uitslag. De neuroloog zal de uitslag met u bespreken.

Bij verhindering

Als u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (0314) 32 95 13.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de medisch nucleair werker tijdens het onderzoek of. neem van tevoren contact op via telefoonnummer (0314) 32 95 13.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.


Foldernummer: 1049-jan 24