Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Maag-, Darm- en Leverziekten
Functieafdeling Interne Geneeskunde

Videocapsule endoscopie

Videocapsule endoscopie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Belangrijk

Lees deze informatie minimaal één week voor het onderzoek goed door.

Het onderzoek wordt niet uitgevoerd bij patiënten:

Algemeen

De specialist heeft met u een videocapsule endoscopie afgesproken. Dit is een onderzoek waarbij het slijmvlies van de dunne darm bekeken wordt. Een videocapsule is een pil waarin een miniscule camera zit (ter grootte van een vitaminepil). Na het doorslikken van deze capsule maakt de camera opnamen van uw dunne darm.

Het onderzoek wordt verricht:De videocapsule verlaat uw lichaam via de ontlasting.

Voorbereiding thuis


Een week voor het onderzoek

Zeven dagen voor het onderzoek dient u te stoppen met eventuele ijzermedicatie (Ferrofumeraat of Fero-Gradumet).

Een dag voor het onderzoek

U kunt normaal ontbijten en lunchen.

Na de lunch mag u niet meer eten en alleen nog heldere vloeistoffen drinken tot 22.00 uur. Heldere vloeistoffen zijn water, aanmaaklimonade, thee en koffie zonder melk.

Tussen 16.00 en 21.00 uur dient u 2 liter van een laxerende vloeistof (Colofort) te drinken. Blijft u dan in de buurt van een toilet. Let op: de apotheek levert Colofort alleen per 4 zakjes (goed voor 4 liter vloeistof). U hoeft hier echter maar 2 zakjes van te gebruiken.

Vanaf 22.00 uur dient u nuchter te blijven; u mag dan niet meer eten en drinken.

De dag van het onderzoek

Tot 2 uur voor het onderzoek kunt u uw medicijnen met een klein slokje water innemen. Het is echter beter om uw medicijnen, indien mogelijk, pas na het onderzoek in te nemen. Overleg dit met uw eigen arts.

Bij suikerziekte

Heeft u suikerziekte, dan dient u zeer waarschijnlijk uw medicatie aan te passen. Bent u bij uw huisarts onder controle voor suikerziekte, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts als u hier vragen over heeft. Bent u onder controle bij de internist, dan kunt u bellen met de diabetesverpleegkundige, tel. (0314) 32 96 69.

Kleding

Wij verzoeken u op de dag van het onderzoek een katoenen hemd of T-shirt te dragen. Dit is nodig omdat u een datarecorder om uw buik krijgt. Deze recorder mag u niet direct op uw huid dragen.

Het onderzoek

Op de functieafdeling neemt u de videocapsule in en wordt de apparatuur aangesloten. U neemt de videocapsule in zoals u een gewone pil inneemt. De capsule met camera beweegt zich op natuurlijke wijze door uw maag-darmstelsel en maakt daarbij opnamen van de dunne darm.

De camera in de capsule maakt tweemaal per seconde een foto van uw darm en geeft deze door aan de datarecorder. De datarecorder is een klein kastje die u om uw buik draagt met behulp van een soort riem. De eerste twee uur blijft u op de functieafdeling zodat men kan controleren of het onderzoek goed verloopt. Daarna mag u naar huis. Om 16:15 uur meldt u zich weer bij de functieafdeling Interne Geneeskunde (eerste etage, route 52) om de apparatuur af te laten koppelen.

De datarecorder wordt dan verwijderd en de gegevens van de datarecorder worden overgezet op een computer. Vervolgens kan uw arts de beelden van uw darm beoordelen.

Belangrijk:
U mag weer heldere vloeistoffen drinken 4 uur na inname van de videocapsule. En 6 uur na inname van de capsule mag u licht lunchen (bijvoorbeeld 1 broodje kaas).

Mogelijke complicaties

Bij een onverwachte vernauwing in de darm kan de videocapsule vastlopen. Dit kan leiden tot buikpijn, misselijkheid en braken. In een ernstig geval moet de chirurg de capsule dan operatief verwijderen, dit komt echter zelden voor.

Bij lichamelijke klachten of storingen aan de apparatuur kunt u contact opnemen met de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek mag u als de apparatuur is afgekoppeld naar huis en weer normaal eten.

Meestal verlaat de capsule binnen enkele dagen uw lichaam via uw ontlasting. Wij raden u aan om in de dagen na het onderzoek uw ontlasting te controleren om te zien of de capsule uw lichaam heeft verlaten. Uw arts zal hier de eerstvolgende controle naar vragen.

Als er thuis complicaties optreden, kunt u contact opnemen met de secretaresse van de polikliniek Maag,- darm- en leverziekten op telefoonnummer (0314) 32 93 35. Buiten kantoortijden en in het weekend kunt u contact opnemen met de dienstdoende arts via (0314) 32 99 11.

De uitslag

Een maag-, darm- en leverarts beoordeelt de beelden (in totaal meer dan 50.000 foto's). Hierdoor kan het 10 dagen tot 3 weken duren voordat de uitslag bekend is.

Vragen
Heeft u nog vragen, stelt u ze dan tijdens uw bezoek aan de functieafdeling of neemt u telefonisch contact met ons op. Wij zijn op werkdagen van 08.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 93 35.

Kwaliteit en veiligheid
U moet erop kunnen rekenen dat het ziekenhuis goede en veilige zorg biedt. Zorgverleners voeren daarom op belangrijke momenten extra controles uit. Zo controleren verpleegkundigen en artsen voorafgaand aan een onderzoek of behandeling meerdere keren of alles goed voorbereid is. Ook vragen zorgverleners u bijvoorbeeld meerdere keren naar uw naam en geboortedatum. Dit is om er helemaal zeker van te zijn dat het onderzoek of de behandeling plaatsvindt bij de juiste patiënt.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.




Foldernummer: 1036-sept-24