Algemeen
U heeft hartfalen. Dit heeft invloed op uw dagelijks leven. De cardioloog heeft u verwezen naar de verpleegkundig specialist hartfalen op onze polikliniek Hartfalen. De verpleegkundig specialist hartfalen behandelt u en begeleidt u bij het omgaan met hartfalen. In deze folder vindt u alvast meer informatie over de behandeling en begeleiding.
In de folder 'Hartfalen' van de Nederlandse Hartstichting vindt u meer informatie over het ziektebeeld. Deze folder vindt u op
www.hartstichting.nl of bij de verpleegkundig specialist hartfalen.
Begeleiding bij hartfalenBij hartfalen werkt de pompfunctie van het hart niet goed. Dit leidt vaak tot lichamelijke klachten. U zult merken dat activiteiten in uw dagelijks leven u meer moeite kosten dan voorheen.
Bij het omgaan met hartfalen in uw dagelijks leven kunt u begeleid worden door de verpleegkundig specialist hartfalen. Tijdens uw bezoek aan de verpleegkundig specialist hartfalen op de polikliniek bespreekt hij/zij met u op welke manier u uw hart zoveel mogelijk kunt ontlasten. Het doel is om lichamelijke klachten te verminderen of zelfs te voorkomen. Met u wordt besproken wat u nodig denkt te hebben om klachten onder controle te houden en een terugval te voorkomen. Naast het gebruik van medicijnen kunt u er zelf ook voor zorgen dat u minder klachten heeft, bijvoorbeeld door gezond te leven.
De verpleegkundig specialist geeft u informatie en adviezen over:
- hartfalen en gevolgen;
- het herkennen van klachten;
- hoe te handelen als de klachten erger worden;
- een gezonde leefstijl, passend bij hartfalen;
- het gebruik van geneesmiddelen;
- gewichtscontrole.
Om uw gezondheidssituatie te beoordelen doet de verpleegkundig specialist hartfalen lichamelijk onderzoek. De verpleegkundig specialist hartfalen kan aanvullende onderzoeken aanvragen en indien nodig uw medicijnen aanpassen, in overleg met de cardioloog.
Voorbereiding afspraak polikliniekNeemt u het volgende mee naar uw afspraak op de polikliniek:
- een geldig legitimatiebewijs: paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingenkaart. Komt u voor het eerst naar het Slingeland Ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u zich dan vóór uw afspraak bij de Inschrijfbalie in de centrale hal;
- uw actuele medicatieoverzicht. Dit overzicht is verkrijgbaar bij uw eigen apotheek;
- het Hartfalendagboek, met daarin de ingevulde weeglijst. Dit dagboek ontvangt u tijdens uw eerste afspraak op de polikliniek.
Neem naar uw eerste afspraak ook het volgende mee:
- de ingevulde vragenlijst 'Kwaliteit van leven'.
Het kan helpen thuis uw vragen alvast op papier te zetten zodat u ze niet vergeet te stellen tijdens het spreekuur. Neem bij voorkeur iemand mee naar de afspraak.
De eerste afspraak op de polikliniek duurt ongeveer 45 minuten.
VerhinderdAls u verhinderd bent voor uw afspraak op de polikliniek, horen wij dat graag zo snel mogelijk van u. Neemt u dan contact op met de polikliniek Cardiologie op telefoonnummer (0314) 32 95 55. Wij maken dan meteen een nieuwe afspraak met u.
VragenHeeft u nog vragen voorafgaand aan uw eerste afspraak op de polikliniek Hartfalen? Neem dan contact op met de polikliniek Cardiologie. De polikliniek is van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 95 55.
Uw privacy en onze geheimhouding
Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘
Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op
folders.slingeland.nl.