Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Allergie

Allergie

Plakproef

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Om vast te stellen of allergie een rol speelt bij uw huidaandoening, krijgt u binnenkort een plakproef. De arts heeft u uitgelegd waarom en op welke wijze dat gebeurt. In deze folder kunt u de informatie over het onderzoek nog eens nalezen.

Wat is allergie

Bij een allergie treden onverwachte reacties op van het afweersysteem tegen, in principe, ongevaarlijke stoffen. Deze reacties noemen we allergie.

Ons lichaam heeft een afweersysteem tegen lichaamsvreemde stoffen. Zo'n lichaamsvreemde stof kan een bacterie, schimmel of een virus zijn, maar bijvoorbeeld ook een chemische stof. Met behulp van dit afweersysteem probeert het lichaam deze stoffen onwerkzaam te maken of al aangerichte schade te beperken.

Bij sommige mensen bestaat er een aanleg voor het overgevoelig reageren van hun afweersysteem. Soms treden er dan onverwachte reacties op tegen deze lichaamsvreemde stoffen.

De stoffen die afweerreacties kunnen geven, noemen we allergenen.

De plakproef


Voorbereiding

Houdt u rekening met het volgende:

Plakproef

Voor de plakproef heeft u in één week drie afspraken op de polikliniek Dermatologie.

Op de eerste afspraakdag krijgt u speciale pleisters op uw rug (allergeenpleisters) geplakt. Op deze pleisters zijn standaard 30 allergenen aangebracht. Dit zijn bestanddelen van cosmetica, toiletartikelen, rubber, leer, metalen (nikkel), planten, beroepsstoffen, medicijnen, enzovoort. Daarnaast plakken we pleisters op uw rug die aangeven op welke plek welk allergeen zit (markeringspleisters).

Als u een reactie op de plakproef heeft, merkt u dit door jeuk en roodheid op de rug. De pleisters kunnen ook wat jeuk veroorzaken, dit is meestal irritatie en geen allergie.

De tweede afspraak is 48 uur na de eerste afspraak. Tijdens de tweede afspraak verwijdert de doktersassistente de allergeenpleisters. De assistente kijkt of er een reactie is opgetreden. De markeringspleisters blijven nog zitten. De reden hiervoor is dat soms na het verwijderen van de allergeenpleisters alsnog een reactie optreedt.

De derde afspraak is 72 uur na de eerste afspraak. Op de derde afspraakdag beoordeelt de arts of er een reactie is opgetreden. De arts verwijdert de markeringspleisters en bespreekt de uitslag van de proef met u.

Belangrijk

Omdat uw rug gedurende deze drie afspraakdagen niet nat mag worden is het belangrijk dat u niet doucht, zwemt of sport. Overmatig transpireren dient u ook te vermijden.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan bij uw bezoek aan de polikliniek Dermatologie. U kunt ons ook rechtstreeks bellen op telefoonnummer (0314) 32 95 91. We zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 09.00 tot 11.00 uur en van 14.00 tot 15.30 uur.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.




Foldernummer: 729-jun 24