Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde
Radiologie

Botdichtheidsmeting

Botdichtheidsmeting

Dexa-onderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Binnenkort krijgt u een botdichtheidsmeting om te zien of er bij u sprake is van botontkalking (osteoporose). Een botdichtheidsmeting noemen we ook wel een DEXA-onderzoek of botdensitometrie. In deze folder vindt u informatie over uw afspraak en het onderzoek.

Waar meldt u zich

Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de secretaresse van de afdeling Radiologie (eerste etage, route 62).

Bij verhindering

Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, belt u dan zo snel mogelijk naar de afdeling Radiologie. U kunt bellen op werkdagen van 09.00 tot 16.00 uur via telefoonnummer (0314) 32 95 05.

Voorbereiding

Kleding met metaal erin (knopen, ritsen, riem, beugel-bh) moet mogelijk uit tijdens het onderzoek. Draag daarom zo veel mogelijk kleding zonder metaal erin.

Meestal wordt uw botdichtheid op een onderzoekstafel gemeten. Deze tafel kan niet in een lage stand worden gezet. Denkt u dat u hulp nodig heeft bij het overstappen van uw rolstoel naar een bed? Neem dan contact op via telefoonnummer (0314) 32 95 05.

Het onderzoek

Er worden röntgenfoto's gemaakt om de botdichtheid te bepalen. Meestal worden foto's gemaakt van uw rug en heup, maar het komt ook voor dat er foto's van de onderarm worden gemaakt. Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten.

Röntgenstraling

Bij dit onderzoek maken we gebruik van röntgenstraling. De stralingsdosis is heel laag.

Zwangerschap

In verband met de röntgenstraling is het belangrijk te weten of u in verwachting bent. Bent u (mogelijk) zwanger? Neem dan contact op om te overleggen of het onderzoek door kan gaan.

De uitslag

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd (uw huisarts of zorgverlener in het ziekenhuis), ontvangt de uitslag. U krijgt de uitslag van het onderzoek telefonisch of tijdens een afspraak op de polikliniek.

Vragen

Heeft u nog vragen over het onderzoek? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie. U kunt bellen op werkdagen tussen 09.00 en 16.00 uur via telefoonnummer (0314) 32 95 05.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: 686-jan-24