Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Anesthesiologie / Pijnbestrijding

De coeliacusblokkade

De coeliacusblokkade

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

In overleg met u is een afspraak gemaakt voor een coeliacusblokkade. Een anesthesioloog die gespecialiseerd is in pijnbestrijding verricht deze blokkade. Dit is meestal dezelfde anesthesioloog waarmee u de behandeling heeft afgesproken. Het kan voorkomen dat een andere anesthesioloog u behandelt. In deze folder leest u wat een coeliacusblokkade inhoudt en hoe de behandeling verloopt.

Een coeliacusblokkade

Bij een coeliacusblokkade blokkeert de anesthesioloog de pijn die wordt veroorzaakt door een tumor in de alvleesklier, maag en/of lever. De zenuwen die van deze organen afkomen, lopen door een zenuwnetwerk (plexus coeliacus). Dit zenuwnetwerk ligt achter in de buik, vlak voor de grote bloedvaten. Bij een coeliacusblokkade wordt dit zenuwnetwerk door het inspuiten van een vloeistof (alcohol in combinatie met pijnstilling) uitgeschakeld.

Voorbereiding

Om de behandeling goed te laten verlopen, is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt:

De behandeling

Naast de behandelend anesthesioloog en een sedatiespecialist is er ook een pijnconsulent aanwezig tijdens de behandeling. Zij assisteert de anesthesioloog. De pijnconsulent helpt u om de juiste houding aan te nemen op de behandeltafel. U ligt tijdens deze behandeling op uw buik.

De sedatiespecialist sluit u aan op bewakingsapparatuur om uw hartritme, bloeddruk en ademhaling te controleren. Vervolgens brengt hij/zij een infuusnaald in uw arm. Via dit infuus krijgt u pijnstilling en een rustgevend middel toegediend.

De anesthesioloog desinfecteert eerst uw huid. Daarna krijgt u een plaatselijk verdoving op de plek waar de naald wordt ingebracht. Dan plaatst hij/zij de naald in het zenuwnetwerk. Via de naald krijgt u contrastmiddel toegediend. De anesthesioloog kan dan op röntgenbeelden zien of de naald zich op de juiste plek bevindt. Zodra de naald in de juiste positie is gebracht, dient de anesthesioloog de vloeistof (alcohol en pijnstilling) toe. Dit kan kort warm aanvoelen in uw onderbuik. De behandeling duurt 20 tot 30 minuten.

Na de behandeling

Na afloop gaat u naar afdeling F2 of naar de afdeling waar u voor de behandeling verbleef. Hier kunt u rustig bijkomen. De anesthesioloog of pijnverpleegkundige komt voor uw vertrek naar huis nog bij u. Het is niet toegestaan dat u na de behandeling zelf naar huis rijdt.

Bijwerkingen en risico's

Na de behandeling kunt u last krijgen van de volgende complicaties/bijwerkingen:

Wanneer contact opnemen

Neemt u direct contact op bij de volgende klachten:
De polikliniek Pijnbestrijding is bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 12.00 uur. U kunt de polikliniek bellen op telefoonnummer (0314) 32 92 42. Voor spoed is de polikliniek ook tussen 13.00 en 16.00 uur bereikbaar. Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met uw huisarts of huisartsenpost.

Meer informatie

Voor meer informatie over pijn en de polikliniek Pijnbestrijding van het Slingeland Ziekenhuis verwijzen wij u naar onze website https://www.slingeland.nl/polikliniek-voor-pijnbestrijding

Vragen
Heeft u vragen over de behandeling, dan kunt u de polikliniek Pijnbestrijding bellen. De polikliniek Pijnbestrijding is bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 12.00 uur. U kunt de polikliniek bellen op telefoonnummer (0314) 32 92 42. Voor spoed is de polikliniek ook tussen 13.00 en 16.00 uur bereikbaar. U kunt uw vraag ook stellen via een e-consult in Mijn Slingeland. U ontvangt doorgaans binnen 2 werkdagen een reactie.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.



Foldernummer: 999-nov 24