InleidingPer jaar krijgen in Nederland ruim 39.500 mensen een beroerte. In de medische wereld wordt dit een cerebro vasculair accident (CVA) genoemd. Dit kan een herseninfarct zijn waarbij een bloedvat verstopt raakt door een bloedprop of een hersenbloeding waarbij een bloedvat gebarsten is. In beide gevallen worden delen van de hersenen beschadigd. Een CVA kan lichamelijk, geestelijk en sociaal grote gevolgen hebben, die een weerslag hebben op de patiënt en zijn directe omgeving.
Voorbeelden zijn: - problemen met gedrag, begrip en emoties;
- verlammingsverschijnselen;
- problemen met de spraak en het eten en drinken;
- gevolgen voor de woon- en werksituatie, de vrije tijdsinvulling en sexualiteit.
De herstelmogelijkheden hangen af van:- de ernst van het CVA;
- de plaats in de hersenen waar het CVA heeft plaatsgehad;
- de gezondheidstoestand vóór het CVA.
Er zijn patiënten die na de ziekenhuisopname direct weer naar huis kunnen gaan. Andere patiënten moeten worden opgenomen in een revalidatiecentrum of verpleeghuis.
Project transmurale CVA-zorgAls uw neuroloog beoordeelt dat opname in het ziekenhuis niet meer noodzakelijk is, dan blijft het van groot belang de lichamelijke, geestelijke en sociale gevolgen van het CVA te behandelen. Dat hoeft niet in het ziekenhuis. In deze regio is een samenwerkingsverband tussen de afdeling Neurologie van het Slingeland Ziekenhuis, verpleeghuizen, revalidatiecentra en de CVA-consulent. Het doel van dit samenwerkingsverband is patiënten goed te behandelen door middel van een snelle overplaatsing naar de juiste behandelplaats.
WerkwijzeTijdens de opname in het ziekenhuis wordt er in overleg met de neuroloog, verpleegkundigen, fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut en revalidatiearts vastgesteld waar de vervolgbehandeling voor u het beste kan plaatsvinden. Het advies voor de juiste vorm van nazorg wordt gemaakt door verschillende afwegingen te maken. Hierbij spelen bijvoorbeeld uw thuissituatie en uw leeftijd een rol. De neuroloog en/of de verpleegkundige bespreekt met u het advies dat uit dit overleg komt. Dit kan zijn:
- Geriatrische Revalidatiezorg op de CVA-unit in een verpleeghuis
Binnen het samenwerkingsverband zijn er afspraken gemaakt met verpleeghuizen. Deze verpleeghuizen hebben speciale afdelingen (unit's) waar patiënten met een beroerte kunnen revalideren. De verpleegkundigen, verzorgenden en de therapeuten op deze units zijn geschoold in het ondersteunen van dit revalidatieproces. De verpleegkundige uit het ziekenhuis informeert u in welke verpleeghuizen deze vorm van revalidatie mogelijk is. Het is niet altijd mogelijk om direct te revalideren in het verpleeghuis van uw keuze. Omdat het van belang is dat u zo snel mogelijk start met revalideren, kan het zijn dat u (tijdelijk) in een ander verpleeghuis Geriatrische Revalidatiezorg krijgt.
- Opname in revalidatiecentrum Klimmendaal
In Klimmendaal revalideren patiënten door hiervoor opgeleide verpleegkundigen en therapeuten. Diegenen die hier gaan revalideren moeten baat hebben bij een intensief revalidatieprogramma en dit ook aankunnen.
- Naar huis met of zonder thuiszorg
U kunt naar huis maar u heeft mogelijk nog zorg nodig. De verpleegkundige vraagt dit samen met u aan. Soms is het nog nodig dat u een therapeut bezoekt, hiervoor krijgt u dan een verwijzing mee. U krijgt een afspraak mee voor een gesprek met de verpleegkundige op de CVA-nazorgpolikliniek. Wanneer uit dit gesprek blijkt dat u behoefte heeft aan meer contact met de verpleegkundige, worden vervolgafspraken ingepland of wordt een huisbezoek met de CVA-consulent afgesproken.
- Naar huis met Poliklinische Revalidatie Behandeling in het Slingeland Ziekenhuis
U gaat naar huis maar heeft nog wel revalidatie nodig van verschillende therapeuten. U kunt dan overdag revalideren in het Slingeland Ziekenhuis op de Poliklinische Revalidatie Behandeling. In het Slingeland Ziekenhuis verzorgen therapeuten van Klimmendaal de revalidatie.
- Overig
Het kan zijn dat de nazorg zoals die hier omschreven is, niet de meest geschikte vorm voor u is. In dat geval zal de neuroloog en/of de verpleegkundige samen met u kijken naar een andere vorm. Mogelijk kiest u dan voor een organisatie die niet in het samenwerkingsverband is opgenomen. Ook in dit proces mag u van de verpleegkundige en de neuroloog een goede begeleiding verwachten.
Regelen van vervolgzorgDe afdelingsverpleegkundige helpt u bij het regelen van vervolgzorg. Ook vindt u extra informatie in de folder 'Zorg aan huis na een ziekenhuisopname', de folder 'Opname in een zorginstelling na een ziekenhuisverblijf' en de folder 'Wat regelt u zelf na een ziekenhuisopname'. De folders zijn verkrijgbaar op de verpleegafdeling of te raadplegen op www.slingeland.nl.
Na de revalidatieTijdens uw revalidatieperiode zal de betrokken hulpverlener u informeren over de periode na de revalidatie en u hierin begeleiden. Mogelijk heeft u bijvoorbeeld nog zorg nodig of behoefte aan contact met de CVA-consulent.
Registratie persoonsgegevensWij registreren gegevens van u. Bijvoorbeeld uw leeftijd, geslacht maar ook uw diagnose en mate van herstel. Dit doen wij om de kwaliteit van dit samenwerkingsverband steeds te verbeteren en deze te vergelijken met andere samenwerkingsverbanden in Nederland. Uw gegevens registreren wij in een beveiligd registratiesysteem. Het is niet mogelijk om anoniem te registreren omdat het voor alle organisaties in het samenwerkingsverband mogelijk moet zijn om uw gegevens te registreren. U kunt bezwaar maken tegen registratie van uw gegevens. U kunt dit aangeven bij één van uw zorgverleners. Uw gegevens worden dan niet opgenomen in het registratiesysteem of permanent gewist.
InformatieNaast deze informatie attenderen wij u op de brochure 'Een beroerte, en dan??' van de Nederlandse Hartstichting. Heeft u nog vragen dan kunt u deze altijd stellen aan de betrokken hulpverleners.