Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

MRI-onderzoek

Magnetic Resonance Imaging

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Uw behandelend specialist heeft, in overleg met u, een MRI-onderzoek aangevraagd. De specialist vult samen met u het aanvraagformulier voor het MRI-onderzoek in. MRI is een methode om zonder röntgenstralen foto's te maken van het inwendige van de mens. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een sterk magnetisch veld en radiogolven. Met behulp van deze radiogolven en het magnetisch veld worden signalen in het lichaam opgewekt. Een antenne vangt vervolgens deze signalen op en de computer vertaalt ze in een beeld. Het is een onschadelijke en pijnloze techniek om delen van het lichaam in beeld te brengen.

Krijgt u een MRI van de dunne darm? Raadpleeg dan de folder 'MRI-onderzoek van de dunne darm'. Hiervoor moet u zich namelijk anders voorbereiden.

Zwangerschap
U komt voor een onderzoek waarbij het belangrijk is te weten of u zwanger bent. In de eerste weken van de zwangerschap is het raadzaam, indien mogelijk, het onderzoek uit te stellen. U moet er zeker van zijn dat u niet zwanger bent. Wilt u bij twijfel contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 t/m 17.00 uur, telefoonnummer (0314) 32 95 05.

Claustrofobie
Als u last heeft van claustrofobie, kunt u dit bij uw behandelend specialist aangeven. Wij kunnen voor u dan het ruimere MRI-apparaat reserveren. Het is mogelijk om van te voren te komen kijken, u kunt hiervoor een afspraak maken bij de baliemedewerker van de afdeling Radiologie. Ook kunt u uw behandelend specialist vragen om een rustgevend medicijn voor te schrijven die u voor het onderzoek kunt innemen.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek kunt u normaal eten en drinken en uw gebruikelijke medicijnen innemen. In verband met het sterk magnetisch veld, moet u er wel voor zorgen dat alle metalen voorwerpen buiten de onderzoeksruimte blijven. Voorwerpen als sleutels, munten, gebitten/plaatjes, haarspelden, gehoorapparaten en bankpasjes mogen niet in de buurt van de magneet komen.

Ook bepaalde make-up kan van invloed zijn op de kwaliteit van het onderzoek, wij vragen u daarom voor het onderzoek geen make-up te gebruiken. Waardevolle bezittingen kunt u beter thuis laten. Overige dingen kunt u in de kleedruimte achterlaten. U kunt ook gebruikmaken van kluisjes.

Patiënten met magnetische of elektronische hulpmiddelen, bijvoorbeeld een pacemaker, kunnen niet altijd met behulp van een MRI-apparaat onderzocht worden. Ook wanneer u een metalen prothese in uw lichaam hebt, moet u dit voor het onderzoek zeggen. De arts kan bepalen of het onderzoek mogelijk is. Indien u een klikgebit met magneetjes heeft, moet deze uit voor de MRI. Door het magneetveld kunnen de magneetjes na de scan niet meer werken.

Insulinepomp of glucosesensor
Heeft u een insulinepomp? Deze moet voor het onderzoek afgekoppeld worden. U kunt de pomp niet meenemen in de MRI-ruimte.

Heeft u een glucosesensor? Deze kan op uw arm blijven zitten, maar werkt niet meer na de MRI. Deze moet na het onderzoek vervangen worden. U kunt eventueel uw afspraak verzetten naar een dag dat u de sensor (bijna) moet wisselen.

Belangrijk:
Het is mogelijk dat de radioloog het noodzakelijk vindt om naast het MRI-onderzoek ook röntgenfoto's te laten maken. De medewerkers van de röntgenafdeling brengen u op de hoogte of er röntgenfoto's gemaakt dienen te worden.

Waar meldt u zich

Meldt u zich een kwartier voor het afgesproken tijdstip bij de baliemedewerker van afdeling Radiologie (eerste etage, route 62).

Indien u een afspraak heeft na 17:00 uur kunt u plaats nemen in de wachtkamer van route 66. U kunt zich aanmelden door op de bel te drukken die zich in de wachtkamer bevindt. U wordt dan zo snel mogelijk opgehaald.

Onderzoek

De laborant roept u voor het onderzoek. Het is mogelijk dat u vóór of tijdens het onderzoek een contrastvloeistof krijgt toegediend via een infuus. Met deze vloeistof kunnen onder meer de bloedvaten beter worden afgebeeld.

Na controle op metaaldelen komt u in de MRI-ruimte. Daar gaat u op de onderzoektafel liggen. De laborant schuift de tafel in een soort tunnel (een open ring) van 125 of 147 cm lang met een doorsnede van 60 of 70 cm. Vervolgens worden de opnames gemaakt.

Afhankelijk van welk deel van uw lichaam wordt onderzocht, schuift u eerst met de voeten of eerst met het hoofd door de tunnel van de MRI-scanner (zie de afbeeldingen).

MRI met de benen eerst door de tunnel
Eerst met de benen door de tunnel van de MRI


MRI met het hoofd eerst door de tunnel
Eerst met het hoofd door de tunnel van de MRI

Het onderzoek duurt een half uur tot een uur.

Tijdens het onderzoek moet u zo stil en ontspannen mogelijk blijven liggen. De foto's mislukken als u beweegt. Gedurende het onderzoek hoort u harde kloppende geluiden. Het is mogelijk om tijdens het onderzoek naar muziek te luisteren. U kunt hiervoor ook zelf een cd meenemen.

Gedurende het onderzoek heeft u via een microfoon contact met de laborant(e). Een heel onderzoek bestaat uit meerdere opnamen. De kortste opname duurt 1 minuut, de langste kan 20 minuten duren.

Onderzoek van de borsten
Als u een onderzoek krijgt van de borsten, krijgt u contrastvloeistof. Voordat u de kamer ingaat, wordt er een infuus ingebracht in uw arm. Bij een MRI-scan van de borsten ligt u met ontbloot bovenlichaam op uw buik op de tafel met een deken over u heen. Uw borsten hangen door een gat in de tafel vrij naar beneden. Deze houding wordt vaak als onprettig ervaren, maar is nodig voor het onderzoek.

Als u nog een menstruatiecyclus heeft, vindt het onderzoek in principe plaats tussen de vijfde en de twaalfde dag vanaf de eerste dag van de menstruatie. Het klierweefsel in de borsten is dan het meest rustig, waardoor de foto's het best te beoordelen zijn.

Onderzoek van de buikorganen

Afhankelijk van welke organen worden onderzocht, krijgt u het medicijn Buscopan toegediend. Als u contrastvloeistof krijgt toegediend, wordt het medicijn ingespoten via het infuus. Wanneer contrastvloeistof niet nodig is, wordt het medicijn ingebracht door middel van een injectie in uw bilspier.

Van het medicijn Buscopan kunt u last krijgen van wazig zien en duizeligheid. Als u Buscopan toegediend krijgt, adviseren wij u om na het onderzoek niet zelf auto te rijden. Zorg ervoor dat iemand u naar huis kan brengen.

Buscopan wordt toegediend bij onderzoek van:
Buscopan wordt niet toegediend bij onderzoek van:
  • de (bij)nieren
  • de lever
  • de galwegen
  • de alvleesklier
  • de urinewegen
  • een fistel
Bijwerkingen
Door de contrastvloeistof kunnen overgevoeligheidsverschijnselen optreden. Dit gebeurt echter zelden.

De uitslag van het onderzoek
De uitslag krijgt u tijdens een volgende afspraak van de (huis)arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Maak hiervoor zelf een afspraak.

Bij verhindering
Als u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd, belt u dan zo snel mogelijk naar de afdeling Radiologie. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur op telefoonnummer (0314) 32 95 05.

Filmpje
Op onze website kunt u een filmpje bekijken over wat u kunt verwachten als u een MRI-scan krijgt. Om het filmpje te bekijken gaat u naar www.slingeland.nl/mri-scan-3

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de radioloog of laborant.

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.


Foldernummer: 194-aug 22