Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie

EEG

EEG

Elektro-encefalogram

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Het elektro-encefalogram (EEG) is een registratie op de computer van de zeer zwakke elektrische activiteit die van de hersenen meetbaar is. Het onderzoek is niet schadelijk voor de gezondheid.

Voorbereiding

Wast u uw haren thuis met shampoo. Dit bevordert het contact van de elektroden met de hoofdhuid. Gebruikt u om dezelfde reden geen haarlak, gel of brillantine in uw haar.

Waar meldt u zich
Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de baliemedewerker van de functieafdeling Neurologie (eerste etage, route 62).

Het onderzoek

De laborant meet met een meetlint de omtrek van uw hoofd. Op beide oorlelletjes bevestigt de laborant elektroden en op uw hoofd krijgt u een 'cap'. Dit is een elastische muts waarin elektroden zitten. De cap wordt met een elastisch kinbandje vastgemaakt. De cap kan wat strak op uw hoofd zitten. Vervolgens brengt de laborant zoutpasta aan op uw hoofdhuid, via de gaatjes in de cap. De zoutpasta zorgt voor een betere geleiding van de zwakke elektrische activiteit. Dat gebeurt met een botte naald waarmee de laborant over uw hoofdhuid krast. Dit kan even pijnlijk zijn. Verder doet het onderzoek geen pijn.

Hierna gaat u op een bed liggen. De laborant brengt op uw polsen nog twee elektroden aan om uw hartslag te registreren. Tijdens de registratie voert u verschillende opdrachten uit, zoals het openen en sluiten van de ogen en een paar minuten diep zuchten. Gedurende een periode krijgt u af en toe lichtflitsen te zien.

Video-opname

Bij de registratie kan een opname met een videocamera horen. Als u hier bezwaar tegen heeft, kunt u dat de laborant laten weten.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek neemt ongeveer 45 minuten in beslag.

De uitslag

De uitslag krijgt u via de specialist die u behandelt.

Vragen

Wij doen er alles aan om u zo goed mogelijk te informeren. Hebt u nog vragen, stel ze dan aan de laborant. U kunt ons ook bellen. Het telefoonnummer van de functieafdeling Neurologie is (0314) 32 93 38.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.
Foldernummer: 561-nov 23