Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie

Lumbaalpunctie

Lumbaalpunctie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Uw behandelend arts heeft met u een lumbaalpunctie afgesproken.

Een lumbaalpunctie (ruggenprik) is een onderzoek waarbij hersenvocht (liquor) uit het lichaam wordt gehaald. Onderin de rug (bij de lendenwervels, buiten het bereik van het ruggenmerg) zit een holte die met hersenvocht is gevuld. Voor een lumbaalpunctie prikt de arts met een dunne naald in deze holte om wat hersenvocht af te nemen.



De arts kan door middel van een lumbaalpunctie hersenvocht afnemen en laten onderzoeken en de druk van het hersenvocht meten.

Opname
Voor de lumbaalpunctie meldt u zich op de functieafdeling Neurologie (eerste verdieping, route 62).

De arts verricht de lumbaalpunctie meestal op een onderzoekskamer.

Duur van het onderzoek
De lumbaalpunctie duurt ongeveer 15 minuten.

Voorbereiding
Voor een lumbaalpunctie zijn geen speciale voorbereidingen nodig. U kunt van tevoren gewoon eten en drinken. Wij raden u aan voor het onderzoek nog even naar het toilet te gaan, omdat u tijdens de procedure moet blijven liggen.

Als u bloedverdunnende medicatie gebruikt, moet u dit vóór aanvang van het onderzoek doorgeven aan de arts of de verpleegkundige. Door gebruik van bloedverdunnende medicijnen kunnen bij de punctie (na)bloedingen ontstaan.

Uw bovenlichaam wordt voor het onderzoek gedeeltelijk ontbloot. U mag uw ondergoed en een deel van uw kleding aanhouden.

Het onderzoek
Een laborant of verpleegkundige assisteert de neuroloog bij het onderzoek. Meestal gebeurt de punctie in een zijligging (zie afbeelding), soms zittend. Het is bij beide houdingen belangrijk dat u uw rug zo bol mogelijk maakt. Liggend en zittend doet u dat door uw neus naar uw knieën te brengen. Als u uw rug goed bol maakt en u ontspant, is de kans groter dat de prik direct goed lukt.

De neuroloog voelt met de hand waar hij/zij het beste kan prikken. Uw rug wordt gedesinfecteerd, dit kan wat koud aanvoelen. De neuroloog prikt u meestal eerst met een voorpriknaald. Daarna brengt de neuroloog een dunne lumbaalpunctienaald door de huid naar de gewenste plek. Dit kan pijnlijk zijn, vergelijkbaar met bloed afnemen uit een arm. Het is belangrijk dat u zich zoveel mogelijk ontspant en in gebogen houding blijft. Als de lumbaalpunctienaald op de juist plek zit, kan de arts een kleine hoeveelheid hersenvocht aftappen. Als er voldoende vocht is afgetapt, verwijdert de neuroloog de naald. Dit is pijnloos. De arts dekt het prikgaatje af met een pleister.




Meestal verloopt een lumbaalpunctie zonder complicaties. Wel kan de neuroloog tijdens de punctie soms een zenuw raken. U voelt dan een stroomstootje of pijnscheut in uw been. Dit is even pijnlijk, maar niet gevaarlijk.

Na afloop van de lumbaalpunctie wordt het hersenvocht naar het laboratorium gebracht voor onderzoek.

Na het onderzoek
Eén van de meest voorkomende klachten na een lumbaalpunctie is hoofdpijn bij het overeind komen. Vroeger moesten patiënten daarom enkele uren blijven liggen. Dit blijkt de klachten niet te voorkomen. U hoeft daarom niet verplicht te blijven liggen.

Na de lumbaalpunctie komt u rustig bij. Eventueel wordt uw bloed nog onderzocht. Als u zich goed voelt, mag u daarna naar huis.

Het is geen bezwaar als u zelf autorijdt.

Bij hoofdpijn raden wij u aan veel te drinken: minimaal 1,5 liter per dag gedurende 3 dagen. Drink bij voorkeur dranken met veel cafeïne (bijvoorbeeld koffie of thee).

Complicaties
Na een lumbaalpunctie kunt u last hebben van hoofdpijn, misselijkheid of nabloeden van het wondje (prikgaatje). Dit is meestal tijdelijk.

Als u weer thuis bent en u maakt zich zorgen, kunt u contact opnemen met de polikliniek Neurologie op telefoonnummer (0314) 32 95 76. De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.30 tot 16.30 uur. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp op telefoonnummer (0314) 32 95 37.

De uitslag
U krijgt de uitslag van de lumbaalpunctie van uw behandelend arts tijdens de controleafspraak op de polikliniek.

Vragen
Wanneer u nog vragen heeft, kunt u die stellen aan de arts of laborant van de functieafdeling. Als u bent opgenomen, kunt u uw vragen stellen aan de verpleegkundige op de afdeling waar u ligt.

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.


Foldernummer: 1010-jan 22