Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

PUVA-badbehandeling

PUVA-badbehandeling

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

De arts heeft u lichttherapie voorgeschreven. Het is bekend dat zonlicht een gunstig effect heeft op verschillende huidziekten. Een bepaald deel uit het zonlicht, het ultraviolet-licht (UV), zorgt voor dit effect. U wordt behandeld met ultraviolet-A (UVA) in combinatie met een medicinaal bad. Het medicijn in het bad bevat psoralenen. Deze maken uw huid gevoeliger voor UVA. Deze behandeling noemen we Bad PUVA-behandeling (Psoralenen en UVA).

Wanneer krijgt u een lichtbehandeling?

Een lichtbehandeling wordt uitgevoerd:

Waar meldt u zich?

De lichttherapie vindt plaats op de polikliniek Dermatologie (Slingeland Ziekenhuis, locatie Gezellenlaan).

Verhinderd

Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, neemt u contact op met de polikliniek Dermatologie, afdeling Lichttherapie: (0314) 32 90 64. De afdeling is bereikbaar van 08.00 tot 16.30 uur.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u de volgende voorzorgsmaatregelen treft:

Zwangerschap of borstvoeding

De behandeling met UVA-licht is niet schadelijk als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

De behandeling

Voordat de belichting start, gaat u eerst 15 minuten in een warmwaterbad (37-38 graden) met psoralenen. Dit is een vloeistof die de huid gevoeliger maakt voor het UVA-licht. Na het bad hoeft u zich niet eerst af te douchen maar dept u meteen uw huid wat droog (de huid niet echt helemaal afdrogen). Na het warmwaterbad moet het psoraleen 15 minuten inwerken. U krijgt een badjas ter beschikking.

Het is belangrijk dat uw hele lichaam met UVA wordt belicht. Daarom is het nodig dat u zich helemaal uitkleedt. Mannelijke patiënten wordt geadviseerd om een string te dragen. Deze ontvangt u op de afdeling. U mag badslippers aanhouden als u dat prettig vindt, deze dient u zelf mee te nemen. Tijdens de belichting draag u een speciale bril ter bescherming van uw ogen. U krijgt deze op de afdeling Lichttherapie. Als uw gezicht vrij is van huidafwijkingen, is het nodig uw gezicht te beschermen met een doekje om onnodige blootstelling van UVA tegen te gaan.

De assistente stelt de belichtingstijd in. Deze tijd wordt iedere keer iets verlengd tot maximaal 10 minuten. Uw huid wordt met UVA belicht terwijl u in het midden van een cabine staat. Het is verstandig uw armen en benen wat te bewegen tijdens de belichting. Hierdoor voorkomt u schaduwvorming op uw huid en kan het licht overal komen.

De lichttherapie is twee keer per week: maandag en vrijdag. Dit is van belang omdat de PUVA pas na 72 uur is uitgewerkt. Het is belangrijk dat de behandeling niet of zo weinig mogelijk wordt onderbroken. De totale duur van de behandeling is onder andere afhankelijk van uw huidtype en de aard van de aandoening.

Als de huidafwijkingen tot rust gekomen zijn, beslist de arts meestal om te stoppen met de behandeling. De dermatoloog controleert na zes weken het resultaat van de behandeling

Na de behandeling

Bijwerkingen

Heeft u last van de huid door irritatie of verbranding? Neem dan contact op met de polikliniek Dermatologie, afdeling Lichttherapie: (0314) 32 90 64. De afdeling is bereikbaar van 08.00 tot 16.30 uur.

Vragen

Heeft u nog vragen over de behandeling, stel deze dan aan de arts of assistente.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.




Foldernummer: 1008-jan 24