Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Anesthesiologie / Pijnbestrijding

Pijnbehandeling door middel van een mediane epidurale injectie

Pijnbehandeling door middel van een mediane epidurale injectie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

In overleg met u is een afspraak gemaakt voor een epidurale injectie. De anesthesioloog die gespecialiseerd is in pijnbestrijding voert deze behandeling uit. Dit is meestal dezelfde anesthesioloog waarmee u de behandeling heeft afgesproken. Het kan voorkomen dat een andere anesthesioloog u behandelt. In deze folder leest u wat een mediane epidurale injectie inhoudt en hoe de behandeling verloopt.

Een mediane epidurale injectie

Zenuwen geven signalen, zoals pijnprikkels, door aan de hersenen. Bij een mediane epidurale injectie wordt de geleiding van pijnprikkels door de zenuwen uitgaande van de wervelkolom beïnvloed. Daardoor heeft u geen of minder pijn.

Bij een mediane epidurale injectie wordt de naald geplaatst in de ruimte rondom het ruggenmerg (epidurale ruimte). Afhankelijk van waar u precies pijn heeft, vindt de behandeling plaats ter hoogte van de nek, rug of stuitje. Via de naald worden een verdovingsmiddel en corticosteroïden (ontstekingsremmers) ingespoten. Dit vermindert de irritatie van de zenuw.

Het effect van de mediane epidurale injectie kan pas na enige tijd (minimaal drie weken) worden beoordeeld.

Na zes tot twaalf weken bespreekt de anesthesioloog of pijnconsulent het resultaat van de behandeling met u. Deze afspraak vindt telefonisch plaats of op de polikliniek Pijnbestrijding.

Voorbereiding

Om de behandeling goed te laten verlopen, is het belangrijk dat u zich voorbereidt:
U hoeft voor de behandeling niet nuchter te zijn. U mag van tevoren gewoon eten en drinken.

Vermindering van de pijnklachten

Als uw pijnklachten vóór de afspraak verdwenen of sterk verminderd zijn, neemt u dan een aantal dagen voor de geplande afspraak contact op met de polikliniek Pijnbestrijding. De pijnconsulent bespreekt met u of de behandeling op dat moment zinvol is. De polikliniek Pijnbestrijding is bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 12.00 uur. U kunt bellen naar (0314) 32 92 42. Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met uw huisarts of huisartsenpost.

Waar meldt u zich

Op de dag van de behandeling mag u plaatsnemen in de wachtruimte van de polikliniek Pijnbestrijding (route 74, tweede verdieping). U hoeft zich niet te melden.

De behandeling

Naast de behandelend anesthesioloog is er ook een pijnconsulent aanwezig tijdens de behandeling. Zij assisteert de anesthesioloog. De pijnconsulent helpt u om de juiste houding aan te nemen op de behandeltafel. Afhankelijk van de plaats van de injectie ligt u op uw buik of zit u met gebogen rug op de rand van de behandeltafel.

De anesthesioloog desinfecteert eerst uw huid. Daarna plaatst hij/zij de naald dichtbij de zenuw in de epidurale ruimte. Sommige patiënten ervaren bij het plaatsen van de naald een lichte schok of een uitstralende pijn. In sommige gevallen wordt via de naald een contrastmiddel toegediend. De anesthesioloog kan dan op röntgenbeelden zien of de naald zich op de juiste plek bevindt. Zodra de naald in de juiste positie is gebracht, dient de anesthesioloog een combinatie van een verdovingsmiddel en corticosteroïden toe.

Een mediane epidurale injectie duurt 10 á 15 minuten.

Na de behandeling

Op de prikplaats wordt een pleister geplakt. Deze mag u na enkele uren verwijderen. Na de behandeling verblijft u ongeveer 30 tot 60 minuten in onze nazorgruimte. Als u zich goed voelt, mag u daarna naar huis. Uw begeleider kan u ophalen met een rolstoel, deze kunt u verkrijgen bij de hoofdingang. Zorgt u ervoor dat uw begeleider bereikbaar is wanneer u op de polikliniek behandeld wordt.

Bijwerkingen en risico's

Elke medische behandeling brengt risico's met zich mee. Een mediane epidurale injectie leidt zelden of nooit tot blijvende schade. De anesthesioloog overlegt met u als de behandeling voor u bijzondere risico's met zich meebrengt.

Wanneer contact opnemen

Neemt u direct contact op met de polikliniek Pijnbestrijding bij de volgende klachten:
De polikliniek Pijnbestrijding is bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 12.00 uur. U kunt de polikliniek bellen op telefoonnummer (0314) 32 92 42. Voor spoed is de polikliniek ook tussen 13.00 en 16.00 uur bereikbaar. Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met uw huisarts of huisartsenpost.

Verhinderd

Bent u verhinderd, meld dit dan tenminste 24 uur voor de afspraak via telefoonnummer (0314) 32 92 42.

Meer informatie

Voor meer informatie over pijn en de polikliniek Pijnbestrijding van het Slingeland Ziekenhuis verwijzen wij u naar onze website https://www.slingeland.nl/polikliniek-voor-pijnbestrijding

Vragen
Heeft u vragen over de behandeling, dan kunt u de polikliniek Pijnbestrijding bellen. De polikliniek Pijnbestrijding is bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 12.00 uur. U kunt de polikliniek bellen op telefoonnummer (0314) 32 92 42. Voor spoed is de polikliniek ook tussen 13.00 en 16.00 uur bereikbaar. U kunt uw vraag ook stellen via een e-consult in Mijn Slingeland. U ontvangt doorgaans binnen 2 werkdagen een reactie.

Als uw behandeltraject in het ziekenhuis al is beëindigd, dan kunt u met vragen en problemen contact opnemen met uw huisarts.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: 323-jan 24