Algemeen
De arts heeft u lichttherapie voorgeschreven. Het is bekend dat zonlicht een gunstig effect heeft op verschillende huidziekten. Een bepaald deel uit het zonlicht, het ultraviolet-licht (UV), zorgt voor dit effect.
U wordt behandeld met ultraviolet-A (UVA) in combinatie met een medicinaal badje. Het medicijn in het badje bevat psoralenen. Deze maken uw huid gevoeliger voor UVA. Deze behandeling noemen we PUVA-badbehandeling (Psoralenen en UVA).
Wanneer krijgt u een lichtbehandeling?
U krijgt een lichtbehandeling:
- bij verschillende huidaandoeningen, waaronder psoriasis en eczeem;
- wanneer zalfbehandelingen en medicatie onvoldoende werken.
Waar meldt u zich?
De lichttherapie vindt plaats op de polikliniek Dermatologie (Slingeland Ziekenhuis, locatie Gezellenlaan).
Verhinderd
Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, neemt u contact op met de polikliniek Dermatologie, afdeling Lichttherapie (0314) 32 90 64. De afdeling is bereikbaar van 08.00 tot 16.30 uur.
Voorbereiding / belangrijk om te weten
- Geef aan uw behandeld arts door welke medicijnen u gebruikt. Sommige geneesmiddelen kunnen in combinatie met UVA licht ongewenste bijwerkingen geven. Verandert er tijdens de behandelperiode iets aan uw medicijngebruik? Bent u bijvoorbeeld een antibioticumkuur gestart? Geef dit dan door aan de assistente lichttherapie. Sommige antibiotica maken de huid namelijk lichtgevoelig.
- Vanaf 2 uur vóór een belichting mag u de huid niet insmeren met zalf. Door de zalf komt er te weinig licht op de huid en is de behandeling minder effectief.
- Gebruik geen teerzalven voor of tijdens de behandelperiode. Deze maken uw huid gevoelig voor het licht.
- Gebruik geen hormoonzalven of vitamine D3 (=Silkis)-zalven op de belichtingsdagen.
- Tijdens de hele behandelperiode mag u niet onder de zonnebank en op de dag van de lichtbehandeling mag u niet onbeschermd in de zon.
Zwangerschap of borstvoeding
De behandeling met UVA-licht is
niet schadelijk als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
Behandeling
Voordat de belichting start, gaat u eerst met uw handen en/of voeten 15 minuten in een warm waterbadje (37-38 graden) met psoralenen. Dit is een vloeistof die de huid gevoeliger maakt voor het UVA-licht. Na het badje dept u de huid een beetje af (de huid niet echt helemaal afdrogen). Na het warmwaterbadje moet het psoraleen 15 minuten inwerken.
Tijdens de belichting draagt u een speciale bril ter bescherming van uw ogen. U krijgt deze bril op de afdeling. De assistente stelt de belichtingstijd in. Deze tijd wordt iedere keer iets verlengd tot maximaal 10 minuten. Uw huid wordt met UVA belicht. Direct na de belichting kunt u zich douchen.
De lichttherapie is twee keer per week: maandag en vrijdag. Dit is van belang omdat de bad-PUVA pas na 72 uur is uitgewerkt. Het is ook belangrijk dat de behandeling niet of zo weinig mogelijk wordt onderbroken. De totale duur van de behandeling is onder andere afhankelijk van uw huidtype en de aard van de aandoening. Als de huidafwijkingen tot rust gekomen zijn, beslist de arts meestal om te stoppen met de behandeling. De dermatoloog controleert na zes weken het resultaat van de behandeling
Na de behandeling
- Na de belichting is het van belang uw huid in te smeren met een vette zalf. De dermatoloog kan deze op recept voorschrijven. Dit werkt verkoelend en verzachtend en voorkomt uitdroging.
- Nadat uw handen en/of voeten in aanraking zijn geweest met badwater en psoralenen, bent u op deze lichaamsdelen 24 uur gevoelig voor licht in- en buitenshuis. Ook achter vensterglas, bijvoorbeeld in de auto. Draag daarom 24 uur na de behandeling bedekkende handschoenen en sokken.
Bijwerkingen
- Soms treden verschijnselen van verbranding op, net als bij gewoon zonlicht. Vertelt u dit bij de eerstvolgende belichting, dan passen we de belichtingstijd aan. Bij psoriasispatiënten mag er een milde roodheid van de huid optreden.
- Langdurige blootstelling van de huid aan zonlicht heeft een versnelde veroudering van de huid tot gevolg en geeft een verhoogde kans op het ontwikkelen van huidkanker. Lichttherapie heeft hetzelfde effect als zonlicht.
Heeft u last van de huid door irritatie of verbranding? Neemt u contact op met de polikliniek Dermatologie, afdeling Lichttherapie: (0314) 32 90 64. De afdeling is bereikbaar van 08.00 tot 16.30 uur.
Vragen
Heeft u nog vragen over de behandeling, stel deze dan aan de arts of assistente.
Uw privacy en onze geheimhouding
Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘
Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op
folders.slingeland.nl.