Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Scabiës

Scabiës

Schurft

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Wat is schurft?

Schurft (officiële naam: Scabiës) is een huidziekte waar je mee besmet kunt worden. Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Schurft jeukt heftig, vooral 's nachts. Het is een vervelende, maar geen ernstige ziekte. Schurft is goed te behandelen. Het is belangrijk dat mensen in de directe omgeving van degene die schurft heeft ook behandeld worden. Ook wanneer zij helemaal geen jeuk of afwijkingen van de huid hebben. Schurft komt niet door een gebrek aan hygiëne ('schoon of netjes zijn'). Iedereen kan schurft krijgen.

Hoe krijgt u schurft?

Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt 'Sarcoptes scabiei'. De schurftmijt is een klein beestje ('parasiet'), dat alleen bij mensen voorkomt. De vrouwelijke mijt is ongeveer 0.4 x 0.3 millimeter groot en is net te klein om met het blote oog te kunnen zien. Deze vrouwelijke mijten graven een gangetje van ongeveer 1 centimeter lang in de hoornlaag (buitenste laag) van de huid. In dit gangetje leggen ze eitjes.

De jeuk die je van schurft krijgt, komt door een reactie van het lichaam tegen de schurftmijt en de uitwerpselen die deze mijten uitscheiden in de huid. In het algemeen heeft iemand met schurft tussen de 10 en de 15 levende vrouwelijke schurftmijten op het lichaam.

Je kunt worden besmet met de schurftmijt door direct contact met de huid van een persoon die zelf schurft heeft. Kinderen in een gezin zijn vaak allemaal besmet. Met elkaar in één bed slapen kan tot gevolg hebben dat je met schurft besmet raakt. Als je seksueel contact hebt met een persoon die schurft heeft, wordt de kans op besmetting nog groter. Daarnaast kun je schurft krijgen door het slapen in een bed met besmette lakens en dekens en door het dragen van besmette kleding van iemand met schurft.

Besmet raken met schurft gaat vaak sneller op plaatsen waar veel mensen bij elkaar zijn en veel (lichamelijk) contact met elkaar hebben, zoals in ziekenhuizen, verzorgingshuizen en verpleeghuizen.

Welke klachten geeft schurft en hoe ziet schurft eruit?

Een ernstige vorm van schurft is de zogenaamde 'scabiës norvegica' (genoemd naar Noorwegen, waar dit voor het eerst werd gezien). Deze vorm van schurft wordt gezien bij:
Deze patiënten hebben soms duizenden mijten op en in de huid en kunnen andere mensen dus gemakkelijk besmetten. Zelf hebben deze mensen door de lagere afweer vaak niet zo veel last van jeuk.

Is schurft besmettelijk?

Ja, schurft is een besmettelijke ziekte. Je kunt het krijgen van andere mensen die schurft hebben, maar daar is wel vrij intensief lichamelijk contact voor nodig, zoals hand in hand lopen of bij elkaar in bed liggen. Je krijgt het bijvoorbeeld niet van iemand de hand schudden of iemand kort aanraken. Het kan mogelijk ook worden overgebracht via kleding of beddengoed, maar die kans lijkt niet zo groot.

Hoe weet uw arts of u schurft heeft?

Bij personen met duidelijke gangetjes aan de handen, kan de arts meteen zien of het om schurft gaat. Vooral ook wanneer er mensen in de omgeving met jeuk zijn. Ook pukkeltjes op penis en balzak passen heel goed bij schurft.

Vaak is het niet helemaal duidelijk of iemand echt schurft heeft of dat de jeuk een andere oorzaak heeft. De huidarts kan dan onder de microscoop bekijken of de schurftmijt of haar eieren te vinden zijn op een klein stukje huid. De huidarts kan ook met een dermatoscoop (een verlicht vergrootglas) met een druppeltje olie eronder de huid van heel dichtbij bekijken. Met een dermatoscoop zijn grotere mijten snel zichtbaar. Met deze onderzoeken kan met zekerheid worden vastgesteld of iemand wel of geen schurft heeft.

Welke behandelingen van schurft zijn er?

Schurft kan op twee manieren worden behandeld: met permitrine crème en met ivermectine tabletten. De crème wordt vergoed. De tabletten moet u vaak zelf betalen. Het is absoluut een noodzaak dat alle leden van een gezin een behandeling krijgen, ook wanneer ze zelf geen jeuk of uitslag van de huid hebben. Ook de partner van de persoon met schurft moet een behandeling krijgen. Iedereen moet zo snel mogelijk en op hetzelfde moment worden behandeld.

Behandeling met permitrine crème

Schurft kan worden behandeld door een crème waarin het medicijn permetrine zit op de huid te smeren. Gebruik de crème als volgt:

Behandeling met Ivermectine tabletten

De dosering van de tabletten is afhankelijk van uw lichaamsgewicht. U krijgt de juiste dosering mee naar huis. Gebruik de tabletten als volgt:
Als de maatregelen nauwkeurig worden uitgevoerd, zoals hierboven beschreven, verdwijnt de schurft bijna altijd.

Wanneer verdwijnen de klachten?

Meestal is de jeuk binnen 3 dagen na behandeling met de crème of tabletten sterk verminderd, maar het kan wel 6 weken duren tot de afwijkingen aan de huid en de jeuk geheel verdwenen zijn. Denk dus in de tussentijd niet dat de behandeling niet heeft geholpen. Degenen die zelf echt schurft hebben (dus niet degenen die geen huiduitslag hadden) worden om deze reden soms door de (huid)arts na behandeld met een hormooncrème die de klachten van jeuk kan verminderen.
Bij bestrijding van schurft in grotere groepen, zoals bij schurft in een verpleeg- of verzorgingshuis, wordt de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) ingeschakeld.

Is schurft te genezen of blijft u er altijd last van houden?

Schurft kan met eenvoudige middelen helemaal genezen worden. Komt het toch terug, dan kan dat komen doordat de behandeling niet nauwkeurig genoeg is uitgevoerd, of doordat iemand uit de omgeving niet mee behandeld is. Houd er wel rekening mee dat het na behandeling nog enkele weken kan duren voordat alle klachten geheel verdwenen zijn.

Wat kunt u zelf nog doen?

Veel mensen schamen zich wanneer er in hun gezin schurft is opgetreden. Dat is begrijpelijk, maar niet nodig. Het krijgen van schurft komt niet omdat iemand niet netjes of schoon genoeg is. Toch is het soms verstandig om niet aan iedereen in uw omgeving te vertellen dat u schurft heeft gehad. De ervaring leert dat veel mensen bang zijn dat ze ook besmet zijn met schurft, terwijl dat vaak niet zo is.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.

© 2015 NVDV
Deze folder is grotendeels overgenomen van de folder van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.


Foldernummer: 282-jan 24