Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie

EMG, geleidingsonderzoek

EMG, geleidingsonderzoek

Elektromyografie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Binnenkort komt u voor een EMG-onderzoek naar de functieafdeling Neurologie. In deze folder leest u wat een EMG-onderzoek inhoudt. Het geeft u informatie over de gang van zaken tijdens het onderzoek.

Het EMG-onderzoek

EMG is een afkorting voor electromyografie en betekent letterlijk het weergeven van elektrische activiteit van de spieren. EMG is een verzamelnaam voor verschillende onderzoeken. Voor u is het geleidingsonderzoek van toepassing. Tijdens dit onderzoek wordt de geleiding van de zenuwen gemeten.

Afspraak maken

U kunt een afspraak maken voor het onderzoek bij een medewerker van de functieafdeling Neurologie. Zij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 16.30 uur op telefoonnummer (0314) 32 93 38.

Voorbereiding

De laborant verricht onderzoek aan uw armen en/of benen. Draagt u op de dag van het onderzoek bij voorkeur de volgende kleding:Als u een panty draagt, dient u deze bij het onderzoek aan de benen uit te doen.

Waar meldt u zich
Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de baliemedewerker van de functieafdeling Neurologie (eerste etage, route 62).

Geleidingsonderzoek

Het doel van dit onderzoek is controleren of een zenuw plaatselijk of over een langer traject goed functioneert. Er wordt bepaald hoe snel de zenuwen hun werk doen. Bij het geleidingsonderzoek test de laborant de functie van de zenuwen in uw armen en/of benen.

De temperatuur van uw armen/benen kan de uitkomst van dit onderzoek sterk beïnvloeden. U mag niet te koude handen/armen/benen/voeten hebben. Voorafgaand aan het onderzoek houdt u daarom op de afdeling uw arm/armen 10 minuten in een bank warm water. Als uw benen worden onderzocht, dan worden deze opgewarmd met een luchtkussen. Door dit kussen stroomt warme lucht.

Voor dit onderzoek bevestigt de laborant een aantal elektroden boven de spieren op uw huid of schuift ringelektroden om uw vingers. Vervolgens wordt een zenuw elektrisch gestimuleerd. Hierbij gaan een of meerdere spieren vanzelf bewegen. Het stimuleren voelt aan als korte schokjes en wordt over het algemeen goed verdragen.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt tussen de 20 en 60 minuten. Dit is afhankelijk van wat de arts onderzocht wil hebben.

De uitslag

De uitslag krijgt u via de arts die u behandelt.

Vragen
Heeft u nog vragen, stelt u ze dan bij uw bezoek aan de medewerkers van functieafdeling Neurologie. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Wij zijn op werkdagen van 08.00 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 93 38.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: 241-nov 23