Algemeen
Doel van het onderzoek is het beoordelen van de vruchtbaarheid van het zaad. Voor dit onderzoek krijgt u (of uw partner) een steriel plastic potje voor zaadopvang mee, samen met deze folder. In deze folder staan de instructies.
Instructies
Voor een goede beoordeling van de vruchtbaarheid van het zaad is een onthoudingsperiode van drie dagen noodzakelijk. Gedurende deze drie dagen mag er dus geen zaadlozing zijn. U of uw partner heeft een potje voor zaadopvang meegekregen. Het potje is bacterievrij,
maak dit dus niet vooraf schoon. Controleer of uw naam en adres op het etiket vermeld staan.
Breng het potje vóór de zaadlozing op lichaamstemperatuur, bijvoorbeeld door het enige tijd onder de arm of in de hand te houden.
Het zaad mag niet eerst in iets anders worden opgevangen dan in het potje. Gebruik vooral geen condoom. Condooms kunnen een zaaddodend middel bevatten.
Het is gewenst dat
al het geloosde zaad voor het onderzoek wordt aangeboden. Als een deel van het zaad verloren is gegaan, dient u dit op het formulier 'Bijzonderheden zaadonderzoek' te vermelden.
Bewaar na de zaadlozing het potje op kamertemperatuur en breng het zo snel mogelijk (in ieder geval binnen één uur) naar de polikliniek Gynaecologie of Laboratorium Afname (zie 'Inleveren' verderop in deze folder). Vermijd sterk schuddende bewegingen. Voorkom afkoeling tijdens het vervoer. Zorg dat het deksel goed sluit om morsen te voorkomen.
Formulier 'Bijzonderheden zaadonderzoek'
Op het formulier 'Bijzonderheden zaadonderzoek' vermeldt u bijzonderheden die van invloed kunnen zijn op de uitslag van het zaadonderzoek. Vermeld:
- de datum en het tijdstip van de zaadlozing;
- hoeveel dagen u geen zaadlozing heeft gehad voorafgaand aan de zaadlozing voor dit onderzoek (onthoudingsperiode);
- of er omstandigheden zijn die de kwaliteit van het zaad kunnen beïnvloeden, zoals roken, het drinken van alcohol, het vaak nemen van een heet bad, werken met giftige stoffen;
- of er een deel van het zaad verloren is gegaan en of het dan gaat om het eerste of het laatste deel van de zaadlozing;
- of u binnen twee maanden vóór dit zaadonderzoek:
- koorts heeft gehad;
- een overgevoeligheidsziekte heeft doorgemaakt, zoals hooikoorts, astma, netelroos, eczeem;
- medicijnen heeft gebruikt. Vermeld de soort en hoeveelheid van de medicijnen. Hieronder vallen ook pijnstillers en dergelijke;
- onder narcose bent geopereerd.
Inleveren
Geef het potje met zaad samen met het formulier 'Bijzonderheden zaadonderzoek' uiterlijk binnen één uur na de zaadlozing op dinsdagmorgen vóór 08.45 uur af bij het Laboratorium Afname (begane grond, route 48) in het Slingeland Ziekenhuis.
Heeft de gynaecoloog het onderzoek aangevraagd? Neem dan beide (u en uw partner) een geldig legitimatiebewijs mee. Als het onderzoek plaatsvindt op verzoek van de uroloog of van de huisarts, hoeft alleen u uw legitimatiebewijs mee te nemen.
De uitslag
Bij het eerstvolgend consult bespreekt de specialist of uw huisarts de uitslag van het onderzoek met u.
Uw privacy en onze geheimhouding
Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘
Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op
folders.slingeland.nl.