Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Anesthesiologie / Pijnbestrijding

Langdurige pijnbestrijding via een epiduraal/intrathecaal katheter

Langdurige pijnbestrijding via een epiduraal/intrathecaal katheter

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

In overleg met u is besloten om uw pijn te bestrijden door middel van een epiduraal/intrathecale katheter. De anesthesioloog die gespecialiseerd is in pijnbestrijding brengt de katheter in. Dit is meestal dezelfde anesthesioloog waarmee u de behandeling heeft afgesproken. Het kan voorkomen dat een andere anesthesioloog u behandelt. In deze folder leest u hoe de katheter wordt ingebracht, wat deze vorm van pijnbestrijding inhoudt en hoe deze verloopt.

Een epiduraal/intrathecaal katheter

Een epiduraal/ intrathecaal katheter is een dun flexibel kunststof slangetje dat wordt ingebracht tussen de ruggenwervels tot in de zogenaamde epidurale/intrathecale ruimte (zie afbeelding).
Epidurale en intrathecale verdoving
Via de katheter worden pijnstillers (meestal morfine en een verdovend middel) in de epidurale/intrathecale ruimte ingebracht. Hierdoor kan de pijn afnemen.

Voorbereiding

Om de behandeling goed te laten verlopen, is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt:
U hoeft voor deze behandeling niet nuchter te zijn. U mag van tevoren gewoon eten en drinken.

Het inbrengen van de katheter

De katheter wordt ingebracht op de operatieafdeling. Naast de behandelend anesthesioloog, is er ook een pijnconsulent aanwezig. De pijnconsulent helpt u om de juiste houding aan te nemen op de behandeltafel. Tijdens de behandeling ligt u op uw zij of zit u rechtop. De pijnconsulent sluit u aan op bewakingsapparatuur om uw hartritme, bloeddruk en ademhaling te controleren. Als u nog geen infuusnaald in uw arm heeft, wordt deze hier ingebracht.

De anesthesioloog desinfecteert en verdooft de plek waar de katheter wordt ingebracht. Via een holle naald brengt de anesthesioloog de katheter in de epidurale/ intrathecale ruimte van uw rug in. Vervolgens spuit de anesthesioloog wat verdovingsvloeistof in de katheter om te controleren of de katheter op de juiste plaats zit. U kunt dan een warm gevoel in uw benen krijgen.

Zodra de katheter op de juiste plaats zit, wordt de huid tussen uw rug en flank (zij) plaatselijk verdoofd. De anesthesioloog brengt het uiteinde van de katheter in onder de huid van uw rug richting uw flank. Hierdoor blijft de katheter beter op zijn plaats zitten en is er een kleinere kans op infecties.

Het plaatsen van de katheter duurt ongeveer 20 minuten.

Na het plaatsen van de katheter

Na de behandeling sluit de pijnconsulent een pomp met de pijnstillers (meestal morfine en een verdovend middel) aan op de ingebrachte katheter. U krijgt de medicijnen geleidelijk toegediend volgens een van tevoren ingestelde hoeveelheid.

Het is belangrijk dat u aan de arts en pijnconsulent laat weten of uw pijn (voldoende) vermindert en of u last heeft van bijwerkingen. De dosering kan dan eventueel aangepast worden. Doordat u nu morfine en een verdovend middel via de katheter krijgt, heeft u mogelijk minder morfine nodig dan voorheen.

De anesthesioloog of pijnconsulent komt regelmatig bij u kijken of de pijnstilling naar wens is. Naar wens betekent dat uw pijn acceptabel is en eventuele bijwerkingen onder controle zijn.

Zodra de pijnbestrijding goed bij u is ingesteld, ontvangt u een mobiel pompje. Hiermee kunt u de pijnbestrijding thuis voortzetten.

Thuis met een epiduraal/intrathecaal katheter

Wanneer u de pijnbestrijding thuis voort mag zetten, sluit een gespecialiseerd verpleegkundige van de thuiszorg het mobiele pompje voor u aan. Hij of zij geeft u ook uitleg over het gebruik van de pomp. Thuis begeleiden uw huisarts en de gespecialiseerd verpleegkundige van de thuiszorg u verder. Bij eventuele problemen kunt u contact met hen opnemen. De huisarts, gespecialiseerd verpleegkundige van de thuiszorg en de pijnconsulent van de polikliniek Pijnbestrijding overleggen regelmatig over hoe zij uw pijnbestrijding kunnen verbeteren.

Douchen

U kunt met een epiduraal/intrathecaal katheter gewoon douchen. Let u bij het douchen op de volgende punten:

Draagtasje

Gebruik het speciale draagtasje voor het pompje. Als u uit bed bent, draagt u het tasje altijd bij u. Tijdens het slapen, kunt u het draagtasje onder uw hoofdkussen leggen.

Overige aandachtspunten:

Uw huisarts of gespecialiseerd verpleegkundige van de thuiszorg begeleidt u hierbij.

Complicaties/bijwerkingen

Na de behandeling kunt u last krijgen van de volgende complicaties/bijwerkingen:

Wanneer direct contact opnemen

Neemt u direct contact op met uw huisarts of de gespecialiseerd verpleegkundige van de thuiszorg bij de volgende klachten:

Nacontrole

Zolang u in het ziekenhuis verblijft, komt de pijnconsulent dagelijks bij u langs om te bespreken hoe de pijnbestrijding verloopt. Thuis heeft u contact met uw huisarts of de gespecialiseerd verpleegkundige van de thuiszorg over uw pijnbestrijding.

Meer informatie

Voor meer informatie over pijn en de polikliniek Pijnbestrijding van het Slingeland Ziekenhuis verwijzen wij u naar onze website https://www.slingeland.nl/polikliniek-voor-pijnbestrijding

Vragen
Heeft u vragen over de behandeling, dan kunt u de polikliniek Pijnbestrijding bellen. De polikliniek Pijnbestrijding is bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 12.00 uur. U kunt de polikliniek bellen op telefoonnummer (0314) 32 92 42. Voor spoed is de polikliniek ook tussen 13.00 en 16.00 uur bereikbaar. U kunt uw vraag ook stellen via een e-consult in Mijn Slingeland. U ontvangt doorgaans binnen 2 werkdagen een reactie.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.



Foldernummer: 166-jan-24