Algemeen
Uw behandelend arts heeft een scintigrafie onderzoek voor u aangevraagd. Verderop in de folder staat voor u aangekruist om welk onderzoek het gaat.
Afspraken
In Mijn Slingeland staan voor dit onderzoek een of meerdere afspraken vermeld. Soms zit er veel tijd tussen afspraken. U hoeft dan niet op de afdeling Nucleaire Geneeskunde te blijven.
Het onderzoek
De afdeling Nucleaire Geneeskunde gebruikt voor de onderzoeken een licht radioactieve vloeistof. De hoeveelheid radioactieve vloeistof is gering. U hoeft zich dan ook geen zorgen te maken over eventuele risico's.
Voor de meeste onderzoeken krijgt u een injectie in een bloedvat van uw arm, waarbij een licht radioactieve vloeistof wordt toegediend. Meestal moet u daarna enige tijd wachten om deze vloeistof de gelegenheid te geven zich in het te fotograferen orgaan te verdelen. Het onderzoek wordt verricht met apparatuur die in staat is om de straling op te vangen en te verwerken tot afbeeldingen en grafieken. Soms wordt er ook een CT-scan gemaakt.
Nadere informatie vindt u bij het aangekruiste onderzoek, verderop in deze folder.
Bijwerkingen
De ontvangen stralingsdosis is veilig en vergelijkbaar met een röntgenonderzoek. Er is van het onderzoek geen nadelig gevolg te verwachten. U kunt na het onderzoek ook gewoon autorijden.
Waar u rekening mee moet houden
Voor de meeste onderzoeken is geen voorbereiding nodig, tenzij dit bij de beschrijving van het betreffende onderzoek vermeld staat. Bij de meeste onderzoeken kunt u uw kleding aanhouden, maar soms moet een kledingstuk uit omdat er metaal in zit.
De uitslag
Uw huisarts of specialist ontvangt de uitslag van het onderzoek en zal deze met u bespreken.
Zwangerschap en borstvoeding
In verband met de radioactieve straling is het belangrijk te weten of u (mogelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft. Neemt u dan vooraf contact met ons op.
Informatie per onderzoek
Hieronder worden de verschillende onderzoeken nader toegelicht. Het met u afgesproken onderzoek is aangekruist.
Cholescintigrafie (onderzoek van de lever en galwegen)
Voor dit onderzoek moet u meestal nuchter zijn. Direct na injectie worden er gedurende 30 minuten foto’s gemaakt. Wanneer de foto’s niet duidelijk genoeg zijn, kan het zijn dat er in de uren erna nog (kort) extra foto’s worden gemaakt.
Maagslijmvlies scintigrafie
De ochtend van het onderzoek moet u nuchter blijven; drinken is wel toegestaan. Na de injectie worden gedurende 30 minuten foto's van de buik gemaakt.
Schildklier scintigrafie
Na de injectie wacht u totdat de vloeistof voldoende in de schildklier is opgenomen. Dit duurt 10 tot 30 minuten. Daarna worden gedurende 15 minuten foto's van de schildklier gemaakt.
Speekselklier scintigrafie
Na de injectie worden gedurende 40 minuten foto's gemaakt om de functie van de speekselklieren te meten. Om de speekselklieren te stimuleren tot extra uitscheiding, krijgt u halverwege het onderzoek enkele druppels citroenzuur in de mond.
Mictie-cysto scintigrafie (onderzoek van de blaas)
Voor het onderzoek krijgt u via de plasbuis een katheter (slangetje) in de blaas. Het inbrengen kan vreemd aanvoelen maar is niet pijnlijk. Via de katheter wordt de blaas gevuld met een licht radioactieve vloeistof. Tijdens het vullen van de blaas worden er foto's gemaakt. Daarna wordt de katheter verwijderd en plast u de vloeistof uit. Ook dan worden er foto's gemaakt. U plast in een urinaal of in een po. Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.
Bij suikerziekte
Heeft u suikerziekte en moet u nuchter zijn voor het onderzoek, dan dient u zeer waarschijnlijk uw medicatie aan te passen. Bent u bij uw huisarts onder controle voor suikerziekte, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts als u hier vragen over heeft. Bent u onder controle bij de internist, dan kunt u bellen met de diabetesverpleegkundige, tel. (0314) 32 96 69.
Bij verhindering
De radioactieve vloeistof wordt speciaal voor u besteld. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, belt u dan zo snel mogelijk naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (0314) 32 95 13.
Vragen
Mocht u nog vragen hebben, stelt u ze dan bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Ook kunt u op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur bellen naar telefoonnummer (0314) 32 95 13.
Uw privacy en onze geheimhouding
Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘
Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op
folders.slingeland.nl.