Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie

VNG/ENG

VNG/ENG

Video/Elektro Nystagmo Grafie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Er is met u afgesproken dat u een onderzoek krijgt om het functioneren van uw evenwichtsorgaan te controleren. Het evenwichtsorgaan is te onderzoeken door de oogbewegingen te meten. Met een Video Nystagmo Grafie (VNG) registreren wij uw oogbewegingen door middel van een videocamera die in een bril ingebouwd is.

Soms komt het voor dat de camera uw pupillen niet goed kan vinden. Dan kiest de laborant voor een Elektro Nystagmo Grafie (ENG). Hierbij registreert de laborant uw oogbewegingen door middel van elektroden die u opgeplakt krijgt.

Waar meldt u zich
Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de baliemedewerker van de functieafdeling Neurologie (eerste etage, route 62).

Voorbereiding


Make up

Het is belangrijk geen mascara of andere oogmake-up te gebruiken zodat de camera uw pupillen goed kan zien.

Begeleiding

Wij raden u aan iemand mee te nemen om u naar huis te brengen omdat u mogelijk wat duizelig bent na het onderzoek.

Medicijnen

Het is belangrijk dat u 5 dagen vóór het VNG-onderzoek stopt met medicijnen tegen duizeligheid. Medicijnen tegen duizeligheid kunnen de uitslag van het onderzoek beïnvloeden.

Met eventuele slaapmedicatie dient u 1 dag voor het onderzoek te stoppen.

VNG

U krijgt een bril op met ingebouwde camera. U neemt plaats op een stoel voor een projectiescherm. Wij vragen u met uw ogen een bewegend 'balletje' op het scherm te volgen. Daarna gaat u op een onderzoeksbank liggen en spuit de laborant eerst koud en later warm water in uw beide oren, tijdens vier verschillende metingen. Hierdoor wordt een duizeligheid opgewekt die over het algemeen weer snel verdwijnt. Het onderzoek duurt ongeveer 45-60 minuten.

ENG

Als blijkt dat de camera uw pupillen niet goed kan zien, kiest de laborant voor een ENG. Op de plek waar de elektroden komen, schuurt de laborant licht uw huid en ontvet deze. Dan plakt de laborant de elektroden (kleine metalen plaatjes) met een pleister en een beetje gel naast uw ogen en op uw voorhoofd. Vervolgens verloopt het onderzoek zoals bij een VNG. Een ENG duurt 1 uur en 15 minuten.

De uitslag

De uitslag krijgt u van uw behandelend specialist.

Vragen
Heeft u nog vragen, stelt u ze dan bij uw bezoek aan de medewerkers van functieafdeling Neurologie. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Wij zijn op werkdagen van 08.00 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 93 38.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: 120-nov 23