Algemeen
U bent opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens uw opname bent u minder actief dan thuis. De kans is groot dat u meer in bed ligt en minder loopt dan u thuis gewend bent. U wordt geholpen bij het wassen en aankleden. Het eten en drinken wordt voor u bereid en bij u gebracht. Het gevaar hiervan is, dat u na uw opname minder goed zelfstandig uw activiteiten kunt uitvoeren.
Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk dagelijkse activiteiten die u gewend bent thuis zelf te doen, ook hier te blijven doen (als uw gezondheid het toelaat). In deze folder geven wij u adviezen om actief te blijven tijdens uw ziekenhuisopname.
Adviezen
Wij adviseren u onderstaande adviezen op te volgen:
- Overleg met de verpleegkundige of u overdag uw gewone kleren aan kunt trekken in plaats van een pyjama. Als u geen bedrust heeft, probeer dan overdag zoveel mogelijk uit bed te zijn.
- Probeer u zoveel mogelijk zelf te wassen en aan te kleden.
- Eet en drink zoveel mogelijk aan tafel, ook al heeft u hierbij hulp nodig.
- Als u thuis met een hulpmiddel loopt, gebruik dit dan ook in het ziekenhuis.
- Zorg voor stevige schoenen die de hele voet omsluiten en een ruwe zool hebben om vallen te voorkomen.
- Probeer regelmatig een stukje op de kamer of over de gang te lopen.
- Als u een bril heeft, draag deze dan als u uit bed bent.
- Maak zoveel mogelijk gebruik van het toilet in plaats van een po of postoel. Als u zich duizelig, onzeker of angstig voelt om zelfstandig te lopen, vraag dan altijd hulp van de verpleegkundige om u te begeleiden naar het toilet.
- Maak 's nachts gebruik van de nachtverlichting zodat u, zonder uw medepatiënten te hinderen, de ruimte van uw kamer goed kunt overzien en veilig naar het toilet kunt lopen.
- Overleg altijd met de verpleegkundige of de fysiotherapeut of u zelfstandig uit bed mag komen en zelfstandig mag lopen of dat u daarbij begeleiding nodig heeft.
Bewegingsoefeningen
Soms is het niet mogelijk om uit bed te komen omdat u vanwege uw aandoening bedrust heeft. Er zijn ook oefeningen die u op uw bed kunt doen. Hieronder vinkt de fysiotherapeut het hokje aan als de betreffende oefening geschikt voor u is. Ook als u wel uit bed mag, maar dit nog niet lang kunt volhouden, is het goed om deze oefeningen te doen.
Hoe vaak
Herhaalt u iedere oefening tien keer. Voer deze oefeningen minimaal twee keer per dag uit. Vaker mag altijd.
- Adem elk uur een paar keer diep in en uit. U kunt uw armen heffen en laten zakken tijdens het in- en uitademen. Hiermee verkleint u het risico op een luchtweginfectie. Als u merkt dat u gespannen bent, richt uw aandacht dan op de ademhaling en tel het aantal seconden dat u inademt en uitademt. U zult merken dat de ademhaling na een tijdje rustiger wordt.
- Draai rondjes met de voeten. Afwisselend links- en rechtsom.
|
|
- Als u ligt: span uw bovenbeenspier aan door uw knie zo ver mogelijk te strekken. Duw hierbij de knieholte naar beneden.
|
|
- Als u zit: Span uw bovenbeenspier aan door uw knie zo ver mogelijk te strekken, laat hierbij uw bovenbeen rusten op de zitting van de stoel.
|
|
- Breng afwisselend uw linker- en rechterbeen met gebogen knie omhoog, richting uw borst. Houd hierbij uw rug gestrekt. Til (als u ligt) uw voet op zodat uw hiel/hak het bed niet raakt.
- Til regelmatig uw billen op van het bed. Hiermee voorkomt u doorligplekken op de stuit.
|
|
- Til afwisselend het linker- en rechterbeen gestrekt omhoog.
- Draai rondjes met uw schouders, zowel voor- als achteruit.
- Breng afwisselend uw linker- en rechterarm omhoog en omlaag.
|
|
- Buig en strek uw ellebogen.
|
|
Uitbreiding van activiteiten
Soms kunt u bovenstaande oefeningen uitbreiden met onderstaande activiteiten. De fysiotherapeut bespreekt dit dan met u.
- Sta op vanuit een stoel en ga weer zitten
.................................................................................... - Traplopen
.................................................................................... - Op de hometrainer
.................................................................................... - Ga afwisselend op uw hakken en tenen staan met steun van de handen aan de achterkant van het bed
.................................................................................... - Met de stappenteller
.................................................................................... - Afstand lopen met/zonder hulpmiddel
....................................................................................
Oefenen in gedachten
Als het u niet lukt om deze oefeningen uit te voeren, kunt u deze oefeningen ook in gedachten doen. Door in gedachten te oefenen, werkt u ook aan uw herstel. Bewegingen zijn namelijk opgeslagen in uw hersenen. Door deze bewegingen in gedachten te doen, activeert u de hersenen en houdt u een beter gevoel voor bewegen.
Filmpje
Op onze website kunt u een filmpje bekijken over hoe u tijdens uw ziekenhuisopname in beweging kunt blijven. Om het filmpje te bekijken gaat u naar
www.slingeland.nl/uw-opname-in-het-ziekenhuisAls u deze QR-code scant op uw mobiele telefoon, kunt u het filmpje direct bekijken:
Vragen
Als u vragen heeft, kunt u deze aan de fysiotherapeut stellen.
Naam van de fysiotherapeut die bij u is geweest:
...............................................................................
Beweegroute
Bij het trappenhuis en de lift van de N-vleugel start de beweegroute. Onderweg zijn een aantal spierversterkende oefeningen aangegeven. Overleg met uw fysiotherapeut of verpleegkundige welke route voor u het meest geschikt is en hoe vaak u de oefeningen mag uitvoeren. U kunt kiezen tussen twee routes: de
blauwe en
groene route.
| | |
Volg de blauwe bordjes voor de korte looproute van ongeveer 200 meter. | Volg de groene bordjes voor de lange looproute van ongeveer 400 meter. | Waar beide routes langs komen zijn de bordjes blauw en groen. |