Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Neurologie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Spierspanningshoofdpijn


Algemeen
De neuroloog heeft geconstateerd dat u spierspanningshoofdpijn heeft. In deze folder leest u wat spierspanningshoofdpijn is en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Spierspanningshoofdpijn
Spierspanningshoofdpijn is een verzamelnaam voor een aantal vormen van hoofdpijn. Het wordt vaak ook wel kortweg spanningshoofdpijn genoemd. Deze benaming is eigenlijk niet helemaal juist. Het suggereert namelijk dat spanning/stress de oorzaak van de hoofdpijn is en dat is nooit bewezen. De relatie met 'spanning' is niet altijd duidelijk. Spierspanningshoofdpijn komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Hoe dit komt is niet precies bekend. Mogelijk spelen hormonale factoren en een verschil in lichaamsbouw en lichaamshouding een rol.

Verschijnselen van spierspanningshoofdpijn
De kenmerken van spierspanningshoofdpijn zijn niet voor iedereen hetzelfde. Er zijn wel overeenkomsten.

Kenmerken
Als u spierspanningshoofdpijn heeft, komen minstens twee van de volgende verschijnselen voor: Daarnaast kunnen de volgende verschijnselen zich voordoen:De hevigheid van de hoofdpijn wisselt gedurende de dag. Rust nemen en minder werken hebben geen invloed op de mate van pijn.

Duur van de hoofdpijn
Spierspanningshoofdpijn kan af en toe optreden (episodische spierspanningshoofdpijn) of zeer geregeld (chronische spierspanningshoofdpijn). Episodische spierspanningshoofdpijn duurt tussen de 30 minuten en 7 dagen. Als u meer dan 15 dagen per maand spierspanningshoofdpijn heeft, is er sprake van chronische hoofdpijn.

Oorzaak van spierspanningshoofdpijn
De oorzaak van spierspanningshoofdpijn is niet bekend. Er bestaan wel veel (nog niet bewezen) theorieën. Een van die theorieën stelt dat spierspanningshoofdpijn wordt veroorzaakt wordt door een combinatie van pijn vanuit de nek en de aangezichtsspieren en het vroegtijdig waarnemen van pijn door de hersenen. Spanning en stress kunnen daarom en rol spelen bij hoofdpijnklachten.

Behandeling van spierspanningshoofdpijn
De behandeling van spierspanningshoofdpijn bestaat meestal uit fysiotherapie en manuele therapie. Ook kunt u pijnstillers gebruiken die vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist (paracetamol, diclofenac). In ernstige gevallen kan de neuroloog medicijnen voorschrijven. Wees er alert op dat langdurig gebruik van pijnstillers ook hoofdpijnklachten kunnen veroorzaken.

Vereniging Hoofdpijnnet
Er is een patiëntenvereniging voor mensen met hoofdpijn: de vereniging Hoofdpijnnet. Op www.allesoverhoofdpijn.nl vindt u uitgebreide informatie over verschillende soorten hoofdpijn.


Foldernummer: 2067-jun 22