Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dialyse-afdeling

Weer naar huis met een shunt

Weer naar huis met een shunt

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
U heeft een shunt gekregen en mag weer naar huis. In deze folder leest u hoe u met de shunt om dient te gaan en op welke manier u kunt controleren of de shunt nog goed werkt. Ook leest u in welke gevallen u contact moet opnemen met de dialyse-afdeling.

Leefregels bij een shunt
De shunt is van groot belang voor de toegang tot de bloedbaan. De shunt zorgt ervoor dat er voldoende bloed door de ader stroomt zodat u effectief kunt dialyseren. U dient er dan ook zeer zorgvuldig mee om te gaan. Hanteer daarom de volgende leefregels:Controleren van de shunt
Om veranderingen tijdig op te merken, adviseren wij u om de shunt iedere dag te controleren. Dit kunt u doen door te luisteren, kijken en voelen.

Luisteren
Wij raden u aan dagelijks naar uw shunt te luisteren, steeds op dezelfde plek. U dit doet door uw arm naar uw oor te brengen. Het geluid dat u hoort, wordt veroorzaakt door de kracht waarmee het bloed door de shunt stroomt. Door de shunt iedere dag te beluisteren, leert u uw eigen shuntgeluid herkennen. Daardoor zult u veranderingen snel opmerken. Verandering van het geluid kan erop wijzen dat de shunt niet goed werkt.

Mogelijke veranderingen zijn:
Kijken en voelen
Door de shunt iedere dag te bekijken en te bevoelen, kunt u veranderingen vaststellen.

Problemen die kunnen ontstaan bij een shunt
Het kan voorkomen dat er problemen ontstaan met de shunt. We beschrijven een aantal problemen waar u alert op dient te zijn.

Infectie
Uw shunt kan geïnfecteerd raken door beschadigingen van de huid (wondjes). Ook wordt er meerdere malen in de shunt geprikt waardoor wondjes ontstaan. Waar een wondje is, kan een infectie ontstaan. Om een infectie te voorkomen is het belangrijk om te zorgen voor een goede hygiëne.

Bloeding
Een bloeding kan optreden door beschadiging of door onvoldoende afdrukken van de shunt. Wees voorzichtig met de shuntarm om beschadiging van de shunt te voorkomen. Neem voor het afdrukken voldoende tijd zodat de insteekopening de gelegenheid krijgt om zich te sluiten. Mocht de shunt onverwacht gaan bloeden, probeer de bloeding dan te stoppen door met behulp van een steriel gaasje met uw vingers op de wond te drukken.

Stolling
Het is belangrijk dagelijks te controleren of de trillingen in uw shunt normaal zijn te voelen en te horen. Mocht dit niet het geval zijn dan kan de shunt gestold zijn. De bloedstroom in de shunt is dan gestopt en de shunt is niet meer bruikbaar.

Aneurysma
Een aneurysma is een bult op de shunt die wordt veroorzaakt door een dunne plek in de vaatwand. Dit kan ontstaan als veel in hetzelfde gebied wordt geprikt waardoor de vaatwand dun wordt. Ook uit een dunne plek bij het operatielitteken kan een aneurysma ontstaan. Een aneurysma ziet eruit als een plaatselijke (soms kloppende) zwelling. De huid kan er strak, dun en glanzend uitzien. Een aneurysma hoeft niet pijnlijk te zijn. Het is belangrijk om een aneurysma goed in de gaten te houden omdat het gevaar bestaat dat deze barst en er een slagaderlijke bloeding ontstaat.

Contact opnemen
Neemt u in de onderstaande situaties zo snel mogelijk contact op met een verpleegkundige van de dialyse-afdeling:
De dialyse-afdeling is 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 93 00. Ook voor anderen vragen kunt u contact opnemen met de verpleegkundige van de dialyse-afdeling.




Foldernummer: 1059-okt 22