HypothyreoïdieHypothyreoïdie is een schildklieraandoening. Bij deze ziekte is er een tekort aan schildklierhormoon doordat de schildklier te langzaam werkt. Hypothyreoïdie wordt vaak pas laat ontdekt, omdat de klachten ook bij verschillende andere ziekten kunnen voorkomen. Bovendien ontstaan de klachten vaak geleidelijk.
Er zijn verschillende vormen van hypothyreoïdie. Soms is de trage werking van de schildklier aangeboren, dan spreekt men van congenitale hypothyreoïdie (CHT). Meestal gaat de schildklier te langzaam werken omdat hij beschadigd is door een soort ontsteking. Soms werkt de schildklier te traag doordat de hypofyse (hersenaanhangsel) te weinig schildklierstimulerend hormoon aanmaakt.
Hypothyreoïdie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het kan op alle leeftijden ontstaan, maar vaak pas op middelbare leeftijd.
Verschijnselen bij hypothyreoïdieEen te langzaam werkende schildklier veroorzaakt in eerste instantie vaak weinig klachten. De verschijnselen nemen langzaam toe. Veelvoorkomende klachten zijn traagheid, lusteloosheid, droge (hoofd)huid en soms enige gewichtstoename.
Mensen met hypothyreoïdie zijn soms depressief, prikkelbaar en zijn vaak minder geïnteresseerd in hun sociale leven. Zij hebben het vaak koud. Spierstijfheid en spierpijn kunnen voorkomen, met name in de armen, benen en heupen.
Andere mogelijke verschijnselen zijn gewrichtspijnen, bros en uitvallend haar, breekbare en brosse nagels, kortademigheid, obstipatie (verstopping) en een hese en krakerige stem.
Niet iedereen met een te langzaam werkende schildklier krijgt al deze klachten.
Oorzaken van hypothyreoïdieHypothyreoïdie kan verschillende oorzaken hebben. Meestal ligt de oorzaak voor de te langzame werking in de schildklier zelf. Dit kan op verschillende manieren ontstaan:
- als gevolg van een auto-immuunreactie, zoals bij ziekte van Hashimoto. Hierbij maakt het lichaam afweerstoffen aan tegen de eigen schildklier, waardoor de schildklierfunctie langzaam uitvalt;
- na een schildklierontsteking;
- na een behandeling van een te snelle schildklierwerking (hyperthyreoïdie) met radioactief jodium;
- na operatieve verwijdering van de schildklier;
- na bestraling van het halsgebied, bijvoorbeeld voor het Hodgkin-lymfoom (hierdoor kan de schildklierfunctie gedeeltelijk of geheel uitvallen).
Soms ligt de oorzaak van hypothyreoïdie in de hypofyse, een klier in de hersenen die aansturingshormonen maakt. Deze hormonen zetten andere klieren in het lichaam, zoals de schildklier, aan tot het maken van nieuwe hormonen of andere stoffen.
Hoe wordt de diagnose hypothyreoïdie gesteldWanneer het vermoeden bestaat dat de schildklier te langzaam werkt, kan de diagnose hypothyreoïdie met zekerheid worden gesteld met bloedonderzoek. Als de oorzaak van hypothyreoïdie in de schildklier zelf ligt, is het schildklierhormoon 'vrij T4' verlaagd en het hypofysehormoon 'TSH' verhoogd. Als de oorzaak van de hypothyreoïdie in de hypofyse ligt, is het 'vrij T4' verlaagd en het 'TSH' verlaagd of normaal.
Behandeling van hypothyreoïdieDe behandeling van hypothyreoïdie is voor alle vormen hetzelfde, en bestaat uit het toedienen van schildklierhormoon in de vorm van tabletten met levothyroxine. Deze stof is gelijk aan het hormoon dat de schildklier zelf maakt. De hoeveelheid thyroxine wordt langzaam opgevoerd, tot de juiste dosering is gevonden. Dit wordt vastgesteld door middel van bloedonderzoek.
De meeste mensen met hypothyreoïdie moeten de tabletten hun hele leven blijven slikken. Meestal wordt een of twee keer per jaar bloedonderzoek gedaan om de hoogte van het schildklierhormoon in het bloed te bepalen.
Bij een juiste dosering geeft thyroxine geen bijwerkingen. Bij zwangerschap moet overlegd worden met de behandelend arts over het aanpassen van de dosering.
Patiëntenorganisaties hypothyreoïdieInformatie over hypothyreoïdie kunt u aanvragen bij de SchildklierNL.
SchildklierNLInformatieverstrekking, belangenbehartiging en/of lotgenotencontact van en voor patiënten. Deze organisatie werkt landelijk.
www.schildklier.nl
info@schildklier.nlVerantwoordingstekstDe informatie over het onderwerp hypothyreoïdie is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts. Deze algemene informatie kan niet altijd recht doen aan iedere individuele situatie. Hebt u na het lezen van de teksten nog vragen, dan kunt u die stellen aan uw arts.
Deze tekst is grotendeels overgenomen van de ZW-CD. Tekstdatum 1-11-2005.