Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Urologie
Kindergeneeskunde


De plasklas


Algemeen
Binnenkort worden uw kind en u uitgenodigd om deel te nemen aan de plasklas. In deze folder leest u wat u van de plasklas kunt verwachten.

Voor wie
Kinderen die naar de plasklas gaan, hebben allemaal plasklachten overdag. U kunt hierbij denken aan ongewild urineverlies, terugkerende blaasontstekingen of vaak kleine beetjes moeten plassen.

Doel van de plasklas
De plasklas is enerzijds bedoeld om u en uw kind algemene informatie te geven over het plassen en de werking van de blaas. Anderzijds krijgen de zorgverleners tijdens de plasklas in korte tijd beter in beeld wat de plasklachten en/of het blaasprobleem van uw kind is. Hierdoor kan in de meeste gevallen al na één middag met een gerichte behandeling worden gestart. Daarnaast is het vaak prettig om te ervaren dat uw kind niet de enige is met een plasprobleem en dat het praten over poep en plas gewoon is.

Begeleiding
In de plasklas zijn gemiddeld drie kinderen tegelijk aanwezig. De plasklas wordt begeleid door Ans van Maanen (urotherapeut) en Madelon Smans (kinderbekkenfysiotherapeut).

Voorbereiding
Om de afspraak in het ziekenhuis goed te laten verlopen, is het nodig dat uw kind en u goed voorbereid zijn:Waar meldt u zich
Meldt u zich met uw kind op het afgesproken tijdstip bij de polikliniek Fysiotherapie (souterrain, route 84)

Tijdens de plasklas
Hieronder leest u wat er tijdens de plasklas wordt gedaan.

De uroflowmeter

Het is de bedoeling dat uw kind tijdens de plasklas enkele plassen op een uroflowmeter doet. In dit speciale toilet zit meetapparatuur die het plaspatroon registreert. Na iedere plas maakt de urotherapeut een echo om te controleren of de blaas leeg is.

Om op een middag meerdere keren te kunnen plassen op dit toilet, moet uw kind veel drinken; zowel van te voren thuis als tijdens de plasklas.

Uitleg over de blaas
Tijdens de plasklas wordt de normale werking van de blaas uitgelegd.
Uw kind leert: Oefeningen
Tijdens de plasklas hoeft uw kind niet alleen maar te luisteren. We doen ook een aantal oefeningen en spelletjes samen met uw kind.

Adviezen
Aan het einde van de plasklas krijgen uw kind en u gericht adviezen.

Behandeling
De verkregen informatie over uw kind wordt besproken met de kinderarts, urotherapeut en kinderbekkenfysiotherapeut. Zij bekijken gezamenlijk welke behandeling het meest geschikt is voor uw kind.

Uw kind wordt verder individueel begeleid door de urotherapeut en/of de kinderbekkenfysiotherapeut. Hiervoor wordt een nieuwe afspraak gemaakt.

Vragen
Heeft u vragen over de plasklas? Neemt u dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken via de polikliniek Urologie. Het secretariaat van de polikliniek is op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 95 72.


Foldernummer: 2052-jun 20