Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Reumatologie

Ziekte van Forestier (DISH)

Ziekte van Forestier (DISH)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Inleiding

Bij de ziekte van Forestier groeit extra bot aan op plaatsen waar pezen of banden aan het bot vastzitten. Dit noemen we ook wel hyperostose. De ziekte van Forestier wordt ook wel DISH genoemd, een afkorting van de Engelse naam: Diffuse Idiopathic Skeletal Hyperostosis.

Botaangroei ontstaat vooral aan de randen van uw wervels. Het kan echter ook voorkomen op andere plaatsen in uw lichaam, bijvoorbeeld bij peesaanhechtingen van uw knie, elleboog, schouder of hiel. De aangroei van extra bot bij de hiel heet hielspoor. Soms kan op de plek van de aanhechting een lichte ontsteking ontstaan. Ook kunnen pezen en banden verkalken.

De ziekte van Forestier komt vrij veel voor, vooral bij mensen boven de 50 jaar. De ziekte zien we vaker bij mannen dan bij vrouwen. Het komt ook vaker voor bij mensen met overgewicht, diabetes (suikerziekte), verhoogde vetten in het bloed en jicht. De oorzaak van de aandoening is onbekend.

Klachten

Veel mensen met deze aandoening hebben gelukkig geen tot weinig klachten. Bij de ziekte van Forestier heeft u vooral 's ochtends last van stijfheid van de borst- en lendenwervelkolom waardoor de beweeglijkheid van de rug beperkter is. Soms komen de klachten 's avonds terug. U voelt zich ook vaak stijf als u lang in dezelfde houding heeft gezeten en als het koud is. Soms geven de aanhechtingsplaatsen van de pezen lichte ontstekingsreacties waardoor pijnklachten ontstaan.

Diagnose

Op basis van uw verhaal, lichamelijk onderzoek en röntgenfoto's stelt de reumatoloog de diagnose. Soms is aanvullend bloedonderzoek nodig om andere aandoeningen uit te sluiten. De klachten die bij de ziekte van Forestier (DISH) voorkomen, lijken namelijk op klachten bij de ziekte van Bechterew en artrose.

Verloop van de ziekte

De ziekte van Forestier verloopt meestal mild. Veel mensen hebben helemaal geen klachten, anderen hebben lichte klachten van pijn en stijfheid. Dit kan de ene dag wat meer zijn dan de andere dag. Waarschijnlijk heeft u er weinig last van tijdens uw dagelijkse activiteiten. Wel zijn botaangroei en verkalking blijvend. Dit neemt heel langzaam toe naarmate u ouder wordt. Gelukkig betekent dit niet dat uw klachten ook altijd toenemen. Soms kan de botaangroei plaatselijk klachten geven.

Behandeling

Medicijnen kunnen de oorzaak van de ziekte niet wegnemen. NSAID's (ontstekingsremmende pijnstillers) kunnen alleen pijn en stijfheid verminderen en eventuele ontstekingen remmen. Soms kan de reumatoloog u een plaatselijke injectie geven daar waar een aanhechting erg veel pijnklachten geeft.

Aanvullende behandelingen

De behandeling bij de ziekte van Forestier is bedoeld om:Het is belangrijk dat u regelmatig beweegt om uw gewrichten en wervelkolom zo soepel mogelijk te houden. De meeste sporten zijn geschikt, zoals wandelen, fietsen, zwemmen en fitness. Sporten met een grote kans op blessures zijn minder geschikt. Een fysiotherapeut of oefentherapeut kan u hierbij, indien nodig, begeleiden.

Een podotherapeut kan u helpen bij voetproblemen, bijvoorbeeld bij een hielspoor. Een speciale inlay in uw schoen (een op maat gemaakte inlegzool) kan dan de pijn verlichten.

Verder is het goed om bij overgewicht proberen af te vallen, eventueel met hulp van een diëtiste.

Vragen

Heeft u nog vragen, neemt u dan contact op met de polikliniek Reumatologie. Wij zijn op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 94 20.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.




Foldernummer: 2049-jan 24