Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde
Neonatologie

Geelzucht en fototherapie bij uw pasgeboren kindje

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Uw pasgeboren kindje heeft een gelige huid. Mogelijk drinkt uw kindje minder goed en is het wat suf. Omdat het bilirubinegehalte te hoog is en de geelzucht bij uw kindje niet vanzelf weggaat, heeft de kinderarts fototherapie voorgesteld. In deze folder leest u wat geelzucht is en wat fototherapie inhoudt.

Gele kleur
Ongeveer de helft van alle pasgeboren baby's krijgt twee of drie dagen na de geboorte een gelige huid. Soms is ook het oogwit geel. Meestal verdwijnt deze gele kleur vanzelf binnen twee weken. In sommige gevallen is fototherapie nodig.

Te veel bilirubine
Rode bloedlichamen in het bloed vervoeren zuurstof naar diverse organen in het lichaam. Het lichaam maakt steeds nieuwe rode bloedlichamen aan en de oude rode bloedlichamen worden afgebroken. Bij die afbraak komt bilirubine vrij.

De lever zorgt ervoor dat bilirubine via de ontlasting en urine het lichaam kan verlaten. Een baby heeft echter voor de geboorte heel veel rode bloedlichamen nodig om zuurstof te vervoeren. Ná de geboorte moeten deze rode bloedlichamen allemaal worden afgebroken. Er komt dan ineens veel bilirubine vrij. Als de lever deze hoeveelheid bilirubine niet kan verwerken, blijft er veel bilirubine aanwezig in het bloed. Dit zorgt ervoor dat de huid (en mogelijk ook het oogwit) van uw kindje een gele kleur krijgt.

Verhoogde kans
Als uw kindje te vroeg geboren is of met een kunstverlossing is gehaald, heeft het meer kans op een te hoog bilirubinegehalte in het bloed.

Gevolgen
Een te hoog bilirubinegehalte kan schadelijk zijn voor de hersenen. Om dat te voorkomen is behandelen noodzakelijk.

Fototherapie
Met behulp van fototherapie wordt het teveel aan bilirubine in het bloed van uw kindje sneller door het lichaam verwerkt en uitgescheiden.

Uw kindje ligt in een couveuse onder een blauwe lamp met alleen een luier om. Het licht van deze lamp is te vergelijken met daglicht, zonder ultraviolette stralen. Het licht is erg fel, daarom krijgt uw kindje een speciaal brilletje op. Ook dienen we in de meeste gevallen extra vocht toe. De bilirubine kan het lichaam dan, via de urine, beter verlaten.

De fototherapie zorgt ervoor dat het bilirubinegehalte in het bloed afneemt. Iedere dag meten we het bilirubinegehalte door middel van een hielprik. Als het bilirubinegehalte laag genoeg is, hoeft uw kindje niet meer onder de lamp. Meestal verdwijnt de gele kleur ook, maar soms blijft de gele kleur nog een tijdje zichtbaar.

Voeding en verzorging tijdens de fototherapie
U kunt zelf uw kindje blijven verzorgen en blijven voeden als het fototherapie krijgt. Als u uw kindje voedt, kunt u voldoende tijd nemen om te knuffelen. Wel is het belangrijk dat uw kindje zoveel mogelijk onder de lamp licht. Ook meten we bij iedere voeding de temperatuur van uw kindje.

Smeer uw kindje niet in met badolie, bodylotion of vaseline. Dit kan verbranding van de huid veroorzaken.

Nader onderzoek
Als uw kindje kort na de geboorte al geel ziet en het bilirubinegehalte te snel stijgt en/of te hoog blijft, wordt uitgebreid bloedonderzoek gedaan. We bekijken de bloedgroep van moeder en kind, omdat bij een combinatie van bepaalde bloedgroepen ook een verhoogde afbraak van rode bloedlichaampjes kan ontstaan. Ook onderzoeken we de leverfunctie en tekenen van een infectie bij uw kindje.

Vragen
Heeft u nog vragen? Stelt u deze gerust aan de kinderverpleegkundige of kinderarts.


Foldernummer: 2025-sep 18