Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Interne Geneeskunde

Beenmergpunctie

Beenmergpunctie

(sternumpunctie/cristabiopsie)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

De internist heeft, in overleg met u, een beenmergpunctie afgesproken en zo nodig een cristabiopsie.

Waar meldt u zich in het ziekenhuis
Meldt u zich bij de baliemedewerkers van de functieafdeling Interne Geneeskunde (eerste etage, route 52). Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtruimte.

Het onderzoek

Een beenmergpunctie is een ingreep waarbij de arts cellen van het beenmerg voor onderzoek afneemt. Beenmerg wordt uit het borstbeen of de bekkenkam afgenomen. Een cristabiopsie is een ingreep waarbij de arts botweefsel uit de bekkenkam voor onderzoek afneemt.

De arts verdooft de plek van de punctie of biopsie door middel van een injectie. De arts maakt met een speciale holle naald een klein gaatje in het borstbeen of de bekkenkam. Hij zuigt met een spuit vervolgens enkele milliliters beenmerg op. Het opzuigen duurt enkele seconden, dit kan pijnlijk zijn. Bij de cristabiopsie haalt de arts, met dezelfde naald die is ingebracht voor de beenmergpunctie uit de bekkenkam, botweefsel uit de bekkenkam.

In het laboratorium onderzoekt men het beenmerg en het botweefsel.

Na het onderzoek

Na de punctie moet u nog even blijven liggen. Een verpleegkundige drukt met een gaasje de punctieplaats af en controleert deze. Soms is het nodig nog een buisje bloed bij u af te nemen. Daarna kunt u naar huis. U mag zelf autorijden.

De uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend specialist.

Vragen
Heeft u nog vragen, stelt u ze dan tijdens uw bezoek aan de functieafdeling of neemt u telefonisch contact met ons op. Wij zijn op werkdagen van 08.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 93 35.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.



Foldernummer: 1001-mrt 24