Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Ingreep onder plaatselijke verdoving

Ingreep onder plaatselijke verdoving

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Binnenkort wordt bij u een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving verricht. De ingreep vindt plaats in de operatiekamer op de polikliniek Dermatologie. In deze folder vindt u informatie over de voorbereiding en de nazorg bij een ingreep onder plaatselijke verdoving.

Voorbereiding


Bloedverdunnende medicijnen

Bloedverdunnende medicijnen mag u gewoon blijven gebruiken.

Niet ontharen

Bij u vindt een operatie plaats in een lichaamsgebied waar mogelijk haar groeit. Door te ontharen kunt u kleine wondjes in de huid krijgen. Hierdoor ontstaan sneller infecties tijdens of na een operatie. Dit willen we zoveel mogelijk voorkomen. Daarom vragen wij u minimaal een week voor de operatie niet meer zelf het operatiegebied te ontharen. De dermatoloog bepaalt of het nodig is om te ontharen. Als dit het geval is, gebeurt dit direct voor de operatie op de polikliniek.

Voeding

U hoeft voor deze ingreep niet nuchter te zijn. U kunt dus gewoon eten en drinken.

Roken

Roken heeft een nadelig effect op de genezing van de wond. Als u rookt, dan adviseren wij u om vanaf twee weken vóór de ingreep tot drie weken na de ingreep niet te roken.

Alcohol

Drinkt u de avond voor de ingreep vanaf 18.00 uur geen alcohol meer.

Kleding

Trekt u gemakkelijke (wijde) kleding aan zodat kleding niet te strak op de wond zit na de ingreep.

Verzorging

Gebruikt u voor de ingreep geen make-up, crème, bodylotion of andere verzorgende producten in het te behandelen gebied. Laat eventuele sieraden en piercings thuis.

Begeleider

Wij raden u aan om iemand mee te nemen die u weer naar huis kan begeleiden. U mag namelijk niet zelf naar huis rijden na de ingreep. Mogelijk bent u dan niet verzekerd. Degene die u begeleidt, kan tijdens de ingreep op u wachten in de wachtruimte van de polikliniek Dermatologie.

Melden

Meldt u zich op de dag van de ingreep bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie (Gezellenlaan 10 in Doetinchem).

Verhinderd

Wanneer u uw afspraak op de polikliniek niet kunt nakomen, verzoeken wij u dit ten minste 24 uur voor de afspraak door te geven aan de secretaresse van de polikliniek Dermatologie.

De ingreep

De doktersassistent neemt u mee naar de operatiekamer. Afhankelijk van de plek waar de ingreep plaatsvindt, wordt u verzocht zich gedeeltelijk uit te kleden. Als u bloedverdunners gebruikt, een pacemaker heeft, of als u overgevoelig bent voor pleisters, jodium, antibiotica, latex of verdovingsvloeistof, geeft u dit dan door aan de dermatoloog of de doktersassistent.

Nadat u op een behandeltafel bent gaan liggen, wordt eerst het te opereren gebied afgetekend en schoongemaakt. Daarna geeft de dermatoloog u een aantal injecties met verdovingsvloeistof rondom deze plek. Dit kan gevoelig zijn. De plek wordt vrijwel direct daarna gevoelloos. Vervolgens wordt het gebied afgedekt met steriele doeken en voert de dermatoloog de ingreep uit.

Na de ingreep

Na de ingreep hecht de dermatoloog de wond. Hiervoor worden meestal niet-oplosbare hechtingen gebruikt. In sommige gevallen blijft u na de ingreep nog een half uur op de nazorgkamer ter controle. De wond wordt afgedekt met hechtpleisters en een pleister. Om de wond goed te laten genezen, is het belangrijk dat u thuis rekening houdt met het volgende:

Douchen, baden en zwemmen

Houd de wond de eerste twee dagen na de ingreep droog. Hierna mag u zelf de pleisters verwijderen. Laat de hechtpleisters zitten, deze vallen er na verloop van tijd vanzelf af. U mag na de eerste twee dagen weer kort douchen. Houd hiervoor ongeveer 5 minuten aan. U mag niet baden of zwemmen totdat de wond genezen is.

Hechtingen

De hechtingen worden verwijderd op de polikliniek of bij uw huisarts. Dit wordt met u besproken na de ingreep.

Sporten

Wij adviseren u om de eerste 14 dagen na de ingreep niet te sporten. Zorgt u er ook voor dat er niet te veel spanning op de wond komt te staan. De hechting zou anders kunnen knappen.

Medicijnen

Bij pijn kunt u medicatie innemen, bij voorkeur paracetamol (4 x per dag 2 tabletten van 500 mg). Gebruik geen aspirine of ontstekingsremmende middelen, zoals Brufen, Ibuprofen of Naprosyne. Deze middelen vergroten de kans op een nabloeding.

Zon/zonnebank

De zon kan het pigment op het behandelde gebied verstoren. Hierdoor kan het litteken donkerder worden. Gebruik daarom zolang het litteken rood is op zonnige dagen een sunblock op de behandelde huid. Zonnebank raden wij af.

Make-up

Gebruik tot een week na het verwijderen van de hechtingen geen make-up in het wondgebied.

Wanneer contact opnemen

Als u na de operatie onverwacht klachten krijgt, zoals koorts, een wond die blijft bloeden en een rode huid rondom de wond, dan adviseren wij u contact op te namen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie. De polikliniek is op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 95 91. Buiten deze tijden en in het weekend kunt u contact opnemen met de dienstdoende arts via (0314) 32 99 11. Indien u behandeltraject al is beëindigd, dan kunt u met vragen en problemen contact opnemen met u huisarts. Bij een klein aantal mensen helpt de operatie niet goed genoeg. Zij moeten opnieuw beoordeeld worden.

Controleafspraak

Een aantal dagen na de ingreep heeft u een controleafspraak bij de dermatoloog of doktersassistent. Deze afspraak wordt met u gemaakt voordat u naar huis gaat.

Vragen

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie. Wij zijn op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 95 91.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.


Foldernummer: 2031-jan 24