Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dialyse-afdeling

Dialysepatiënt en het belang van bewegen

Dialysepatiënt en het belang van bewegen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Beweging is goed voor iedereen. Voor u als dialysepatiënt is het extra belangrijk om fit te blijven. In deze folder leest u waarom het belangrijk is dat u in beweging blijft. Ook geven wij u adviezen bij het bewegen.

Dialysepatiënt en bewegen
Als u meer gaat bewegen is de kans groter dat de dialyse efficiënter verloopt. U heeft namelijk minder kans op een lage bloeddruk en de doorstroming van uw bloed is beter. Daardoor heeft u minder klachten van kramp tijdens de dialyse.

Als u meer gaat bewegen, krijgt u meer energie en meer spierkracht. U wordt minder snel moe waardoor de kwaliteit van leven verbetert. Door beweging kunt u ook gaan afvallen. U krijgt of behoudt een gezond lichaamsgewicht. Dit vermindert de kans op hart- en vaatziekten.

Bewegen werkt ontspannend. Bewegen tijdens het dialyseren kan de dialyse aangenamer maken. Tijdens de dialyse kunt u bijvoorbeeld fietsen op een aangepaste fiets of oefeningen doen met gewichten of elastiek.

De voordelen van bewegen:Tips bij het bewegen
Houd bij het bewegen rekening met de volgende aandachtspunten:
Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB)
De Nederlandse Norm Gezond Bewegen wordt in Nederland en internationaal gezien als dé richtlijn voor een gezonde beweegstijl. Deze norm houdt in dat u vijf keer per week een half uur matig intensief moet bewegen. Hierbij kunt u denken aan wandelen (5 km per uur), fietsen (16 km per uur) of zwemmen. Dit is voldoende om uw fitheid te verbeteren.

Als u tijdens uw dialyse iedere keer 30 minuten fietst, dan heeft u al drie van de vijf keer beweging per week gehaald.

Meer informatie
Op de dialyse-afdeling krijgt u begeleiding bij het bewegen. Heeft u vragen, dan kunt deze altijd stellen aan uw arts of verpleegkundige.Foldernummer: 2022-jan 22