Wat is kangoeroeënKangoeroeën is een unieke manier om uw pasgeboren kindje vast te houden. Bij kangoeroeën wordt uw kindje bloot, met alleen een luier aan, op uw blote borst gelegd (huid-op-huidcontact). Het kangoeroeën bevordert de hechting tussen u en uw kindje. Daarnaast heeft het andere voordelen voor uw baby.
Kangoeroeën is geschikt voor zowel te vroeg geboren baby's als voldragen baby's. Wel moet de gezondheidstoestand van uw kindje goed zijn. De verpleegkundige kan dit beoordelen.
De voordelen van kangoeroeënKangoeroeën heeft veel voordelen. Uw kindje:
- kan uw lichaamsgeur en stem beter herkennen;
- voelt zich geborgen en veilig;
- is vaak rustiger en ervaart minder stress;
- kan zichzelf beter op de juiste temperatuur houden;
- heeft vaker een stabiele ademhaling;
- heeft vaker een rustige en regelmatige hartslag;
- heeft een hoger zuurstofgehalte in het bloed;
- doorloopt meestal een volledige slaapcyclus;
- komt vaak beter aan in gewicht;
- huilt minder;
- voelt minder pijn.
Kangoeroeën en borstvoedingKangoeroeën heeft ook voordelen als u borstvoeding geeft of wilt geven. Door uw huid te voelen en uw geur te ruiken, krijgt uw baby eerder de natuurlijke aandrang om bij u te drinken. Het versterkt de band tussen u en uw baby en er komen hormonen vrij die ertoe bijdragen dat uw melkproductie toeneemt.
Voorafgaand aan het kangoeroeënHoudt u voor het kangoeroeën rekening met het volgende:
- Zorg voor goede hygiëne.
- Draag makkelijk zittende kleding die u aan de voorzijde kunt openen.
- Gebruik geen parfum. Parfum zorgt ervoor dat uw kind uw lichaamsgeur minder goed kan herkennen.
- Verschoon uw kindje voor het kangoeroeën.
- Creëer een prettige omgeving: doe de gordijnen dicht, ga in een comfortabele houding liggen of zitten en dim de lichten. De verpleegkundige kan u hierbij helpen.
- Als u last heeft van stuwing kunt u eerst kolven, zodat het prettiger is om te kangoeroeën.
- Als de borstvoeding nog op gang moet komen, adviseren wij u na het kangoeroeën te kolven. Door het kangoeroeën komen hormonen vrij die de melkproductie stimuleren.
De houding van uw kindjeHet is belangrijk dat uw kindje tijdens het kangoeroeën in de juiste houding ligt. De verpleegkundige helpt u hierbij. Het is de bedoeling dat het hoofdje van uw kindje naar links of rechts gedraaid wordt. Het hoofdje en het lichaam moeten in een rechte lijn liggen. Zo kan uw kindje goed ademhalen. Uw kindje krijgt een deken om zodat hij/zij het niet koud krijgt. Het is van belang dat u en/of uw partner goed zicht houden op de houding van uw baby. Zorg dus dat u tijdens huid-op-huidcontact niet in slaap valt.
Hoelang kangoeroeënHoelang een kangoeroesessie duurt, hangt af van de gezondheid van uw kindje en de tijd die u heeft. Wij adviseren om minimaal één uur onafgebroken te kangoeroeën. Uw kindje krijgt dan de mogelijkheid om tijdens de sessie een slaapcyclus onafgebroken te doorlopen.
Waar komt het kangoeroeën vandaanKangoeroeën is ontstaan in 1979 in de hoofdstad van Colombia. Tijdens een infectie-uitbraak waren er te weinig couveuses. Kangoeroeën werd daar toegepast ter vervanging van de couveuse om levens te redden. In 1983 werd kangoeroeën officieel erkend door de World Health Organisation (WHO). Pas de laatste jaren is de methode sterk in opkomst in Westerse landen. Niet om levens te redden, maar om de band tussen ouder en kind te verstevigen.
VragenHeeft u nog vragen over het kangoeroeën? Dan kunt u deze stellen aan de verpleegkundigen van de afdeling.