Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Verloskunde
Verpleegafdeling B2 Kraamzorg/Verloskunde

Kangoeroeën

Kangoeroeën

Huid-op-huidcontact met uw pasgeboren baby

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Wat is kangoeroeën
Kangoeroeën is een unieke manier om uw pasgeboren kindje vast te houden. Bij kangoeroeën wordt uw kindje bloot, met alleen een luier aan, op uw blote borst gelegd (huid-op-huidcontact). Het kangoeroeën bevordert de hechting tussen u en uw kindje. Daarnaast heeft het andere voordelen voor uw baby.

Kangoeroeën is geschikt voor zowel te vroeg geboren baby's als voldragen baby's. Wel moet de gezondheidstoestand van uw kindje goed zijn. De verpleegkundige kan dit beoordelen.

De voordelen van kangoeroeën
Kangoeroeën heeft veel voordelen. Uw kindje:Kangoeroeën en borstvoeding
Kangoeroeën heeft ook voordelen als u borstvoeding geeft of wilt geven. Door uw huid te voelen en uw geur te ruiken, krijgt uw baby eerder de natuurlijke aandrang om bij u te drinken. Het versterkt de band tussen u en uw baby en er komen hormonen vrij die ertoe bijdragen dat uw melkproductie toeneemt.

Voorafgaand aan het kangoeroeën
Houdt u voor het kangoeroeën rekening met het volgende:De houding van uw kindje
Het is belangrijk dat uw kindje tijdens het kangoeroeën in de juiste houding ligt. De verpleegkundige helpt u hierbij. Het is de bedoeling dat het hoofdje van uw kindje naar links of rechts gedraaid wordt. Het hoofdje en het lichaam moeten in een rechte lijn liggen. Zo kan uw kindje goed ademhalen. Uw kindje krijgt een deken om zodat hij/zij het niet koud krijgt. Het is van belang dat u en/of uw partner goed zicht houden op de houding van uw baby. Zorg dus dat u tijdens huid-op-huidcontact niet in slaap valt.

Hoelang kangoeroeën
Hoelang een kangoeroesessie duurt, hangt af van de gezondheid van uw kindje en de tijd die u heeft. Wij adviseren om minimaal één uur onafgebroken te kangoeroeën. Uw kindje krijgt dan de mogelijkheid om tijdens de sessie een slaapcyclus onafgebroken te doorlopen.

Waar komt het kangoeroeën vandaan
Kangoeroeën is ontstaan in 1979 in de hoofdstad van Colombia. Tijdens een infectie-uitbraak waren er te weinig couveuses. Kangoeroeën werd daar toegepast ter vervanging van de couveuse om levens te redden. In 1983 werd kangoeroeën officieel erkend door de World Health Organisation (WHO). Pas de laatste jaren is de methode sterk in opkomst in Westerse landen. Niet om levens te redden, maar om de band tussen ouder en kind te verstevigen.

Vragen
Heeft u nog vragen over het kangoeroeën? Dan kunt u deze stellen aan de verpleegkundigen van de afdeling.Foldernummer: 2003-jun 23