Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde

Schildklier uptake onderzoek

Schildklier uptake onderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Binnenkort krijgt u een schildklier uptake onderzoek. Met behulp van dit onderzoek worden de werking en de grootte van uw schildklier bepaald. Het onderzoek vindt plaats op twee opeenvolgende dagen.

Afspraak

In Mijn Slingeland staan twee afspraken voor u vermeld. Bij de eerste afspraak (dag 1) slikt u een kleine capsule. Bij de tweede afspraak (dag 2) wordt een scan gemaakt. Soms ontvangt u ook een kaart waar deze afspraken op staan, of staan de tijden vermeld op deze folder.

U kunt voor beide afspraken (dag 1 en dag 2) plaatsnemen in de wachtkamer van de afdeling Nucleaire Geneeskunde (eerste etage, route 64). U hoeft zich niet te melden. Een medisch nucleair werker haalt u op.

Bij verhindering

Voor dit onderzoek wordt een radioactieve capsule speciaal voor u besteld. Als u verhinderd bent, belt u dan zo snel mogelijk naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (0314) 32 95 13.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding, neemt u dan voor het onderzoek contact met ons op.

Voorbereiding

Voorafgaand aan het onderzoek mag u bepaalde schildkliermedicatie niet gebruiken. Dit wordt met u besproken tijdens het maken van de afspraak.

Het onderzoek


Dag 1

Tijdens de eerste afspraak neemt u een radioactieve capsule in met water. Deze afspraak duurt ongeveer 10 minuten. Daarna mag u weer naar huis.

Dag 2

Een dag later duurt de afspraak 30 tot 60 minuten. U gaat op een onderzoekstafel liggen en een medewerker van de afdeling Nucleaire Geneeskunde plaatst een speciale camera (gammacamera) boven uw hals. Deze camera maakt in ongeveer 10 minuten opnames van uw schildklier. Na een gesprek met de arts van de afdeling Nucleaire Geneeskunde is het onderzoek afgerond.

Radioactieve stof

De hoeveelheid radioactiviteit die wij voor dit onderzoek gebruiken, is erg gering. U hoeft zich geen zorgen te maken over de eventuele risico's van de straling. Ook hoeft u geen speciale maatregelen te nemen.

Bijwerkingen

Bij dit onderzoek komen in de praktijk geen bijwerkingen voor.

De uitslag

De nucleair geneeskundige bespreekt de uitslag van het onderzoek met u.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stelt u ze dan bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U kunt ons op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur ook bereiken op telefoonnummer (0314) 32 95 13.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.


Foldernummer: 1991-feb-24