Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Fysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U bent verwezen naar een bekkenfysiotherapeut. De bekkenfysiotherapeut onderzoekt en behandelt klachten in het bekkengebied, de buik, de lage rug en de bekkenbodem. Ook kan de bekkenfysiotherapeut helpen om klachten te voorkomen.

In deze folder leest u meer over de klachten en behandeling in het bekkengebied.

De bekkenbodem

De bekkenbodem is een groep spieren die de buikholte aan de onderkant afsluit. Deze spieren liggen tussen het schaambeen, het heiligbeen, het staartbeen en de zitbeenknobbels. De bekkenbodem ondersteunt de organen in de buik, zoals de blaas, de baarmoeder, de endeldarm en de vagina bij vrouwen of de prostaat, de blaas en de endeldarm bij mannen.

De spieren van de bekkenbodem zorgen ervoor dat u urine, ontlasting en winden kunt ophouden. Ze zijn ook belangrijk voor seksueel functioneren. Daarnaast helpen de bekkenbodemspieren samen met de buik- en rugspieren bij houding en beweging.

Zowel mannen als vrouwen hebben bekkenbodemspieren. De bekkenbodemspieren kunnen bewust maar ook onbewust worden aangespannen en ontspannen. Vaak merken we niet wat de bekkenbodemspieren doen. Maar soms werken ze niet op het juiste moment. Als de bekkenbodem niet goed functioneert, kan dit leiden tot klachten.

bekkenbodem van de manbekkenbodem van de vrouw
Bekkenbodem manBekkenbodem vrouw

Veel voorkomende klachten

De bekkenfysiotherapeut kan u ook begeleiden voor en na een operatie in de onderbuik (gynaecologische, urologische en darmoperaties).

Behandeling door de bekkenfysiotherapeut

Tijdens de eerste afspraak stelt de bekkenfysiotherapeut vragen om uw situatie in kaart te brengen. Uw klachten worden zorgvuldig besproken. U krijgt uitleg over de bouw en functie van uw bekken, bekkenbodem en organen in het bekken, en hoe dit in verband staat met uw klachten. Soms vraagt de bekkenfysiotherapeut u om een vragenlijst in te vullen.

Tijdens de volgende afspraak krijgt u een bekkenfysiotherapeutisch onderzoek. Bij dit onderzoek krijgt u meestal ook een uit- en inwendig onderzoek bij de vagina of anus. Zo wordt de bekkenbodemfunctie vastgesteld.

Na het onderzoek stelt de bekkenfysiotherapeut samen met u een behandelplan op.
U krijgt naast gerichte oefeningen ook praktische adviezen en informatie over toiletgedrag, ademhaling en houding.

Soms zijn er aanvullende (inwendige) onderzoeken en/of behandelingen nodig voor een goede diagnose en behandeling, zoals:
De bekkenfysiotherapeut bespreekt van tevoren met u wat deze onderzoeken of behandelingen inhouden. Van deze onderzoeken en/of behandelingen zijn aparte folders verkrijgbaar. U kunt deze folders downloaden en printen via folders.slingeland.nl.

Er volgen meerdere afspraken met uw bekkenfysiotherapeut. Hoeveel dit er zijn, is afhankelijk van uw klachten en de behandeling.

Vergoeding

Informeer bij uw zorgverzekeraar of de kosten van een behandeling door de bekkenfysiotherapeut worden vergoed. Het is afhankelijk van uw (aanvullende) verzekering of u de kosten (deels) vergoed krijgt.

Afspraak maken of verhinderd

U kunt een afspraak maken bij de afdeling Fysiotherapie via telefoonnummer (0314) 32 93 83. Bent u verhinderd? Laat dit zo snel mogelijk telefonisch aan ons weten. U kunt dan direct een andere afspraak maken.

Waar meldt u zich?

Uw afspraken vinden plaats op de afdeling Fysiotherapie, (route 84, souterrain). Voor de afspraak meldt u zich bij de secretaresse van de afdeling Fysiotherapie.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan aan een van de bekkenfysiotherapeuten. Zij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 93 83.


Foldernummer: 1985-mrt-25