AlgemeenUw reumatoloog heeft u het gebruik van prednisolon/prednison voorgesteld. De werking van prednison is gelijk aan die van prednisolon. Het verschil is dat prednison alleen als tablet of capsule ingenomen kan worden en prednisolon naast tabletvorm onder andere als injectie, oogdruppels of zalf werkzaam is.
In deze folder hanteren we de naam prednisolon.
Hoe werkt prednisolonPrednisolon behoort tot de corticosteroïden (= bijnierschorshormonen). Dit medicijn heeft een ontstekingsremmend effect. Hierdoor verminderen reumatische klachten als pijn, stijfheid en zwelling van gewrichten. Meestal werkt prednisolon snel. Het is echter ook mogelijk dat er enkele weken nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken.
Wanneer wordt prednisolon voorgeschrevenPrednisolon wordt voorgeschreven bij verschillende reumatische aandoeningen zoals Reumatoïde Artritis (RA), Polymyalgia Reumatica (PMR) en Systemische Lupus Erythematosus (SLE). Prednisolon wordt ook voorgeschreven bij andere chronische ontstekingsziekten.
Het gebruik van prednisolon- Prednisolon-tabletten of -capsules kunt u het beste innemen voor of tijdens de maaltijd met water of melk. Gebruik altijd de door uw arts aangegeven dosering.
- De reumatoloog kan prednisolon als injectie in een spier toedienen. Het effect houdt dan meestal enkele weken aan.
- De reumatoloog kan prednisolon ook in een gewricht toedienen. Bijvoorbeeld als uw ziekte actief is in één of enkele gewrichten. Hoe lang deze injectie werkt, wisselt per persoon.
- Soms dient de arts prednisolon per infuus toe.
Bijwerkingen van prednisolonPrednisolon kan bijwerkingen geven. In het algemeen neemt de kans op bijwerkingen toe bij hoge doseringen en/of langdurig gebruik.
Mogelijke bijwerkingen zijn:
- meer eetlust en daarmee een toename in gewicht, een voller gelaat en het vasthouden van vocht;
- kwetsbaarder worden van de huid, zodat er makkelijker blauwe plekken ontstaan. Soms genezen wondjes slechter;
- hogere bloeddruk;
- maagklachten;
- hoger bloedsuikergehalte;
- verhoogde kans op een infectieziekte;
- botontkalking (bij langdurig gebruik).
Bijzonderheden- Als u koorts heeft door ziekte of geopereerd bent, dan heeft uw lichaam meer behoefte aan prednisolon. Het kan verstandig zijn om de dosering tijdelijk te verhogen. Neem dan contact op met uw behandelend arts.
- U kunt na langdurig gebruik niet plotseling stoppen met prednisolon, omdat uw lichaam er aan gewend is geraakt. De reumatoloog schrijft daarom een afbouwschema voor.
- Als u prednisolon gebruikt samen met ontstekingsremmende pijnstillers (bijvoorbeeld brufen®, diclofenac, naproxen, meloxicam, etc.) dan zal uw arts of apotheker u adviseren er een maagbeschermer bij te gebruiken om de kans op maagproblemen/maagzweren te verminderen.
- Bij langdurig gebruik van hogere doseringen prednisolon schrijft de arts uit voorzorg vaak calcium + vitamine D en medicijnen tegen botontkalking voor.
Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoedingPrednisolon heeft, bij zowel mannen als vrouwen, geen invloed op de vruchtbaarheid. Het gebruik tijdens de zwangerschap wordt als relatief veilig beschouwd. Prednisolon gaat (in kleine hoeveelheden) over in de borstvoeding. Als u een lage dosering gebruikt, geeft het waarschijnlijk weinig risico voor de baby. Overleg hierover met uw arts.
Deze folder verschaft geen volledige informatie over dit medicijn. Raadpleeg bij vragen de bijsluiter, of overleg met uw arts of apotheker.
Bewaren van prednisolon
Bewaar prednisolon in de orginiele verpakking. De uiterste houdbaarheid staat op de verpakking. Bijvoorbeeld exp. 03/15 betekent dat het middel tot maart 2015 te gebruiken is. Breng overjarige medicijnen altijd terug naar de apotheek.
Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens omZodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).
Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.
Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder '
Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.