Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Cosmetische Dermatologie Slingeland

Laserbehandeling van schimmelnagels (kalknagels)

Laserbehandeling van schimmelnagels (kalknagels)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Op de polikliniek Dermatologie van het Slingeland Ziekenhuis kunt u uw schimmelnagels van uw tenen laten behandelen volgens de nieuwste techniek: de laserbehandeling.

In deze folder leest u wat schimmelnagels zijn, hoe de behandeling verloopt en wat u van de behandeling kunt verwachten.

Kinderen onder de 16 jaar worden niet behandeld.

Schimmelnagels

Een schimmelnagel is een nagel die is aangetast door een schimmelinfectie. Het wordt ook wel kalknagel genoemd. Schimmelnagels verkleuren, worden dikker en bros en zijn in sommige gevallen hinderlijk bij dagelijkse activiteiten.

De infectie kan ontstaan door: Het is een veelvoorkomende aandoening. Meestal betreft het de teennagels, vooral van de grote tenen. Maar ook de vingernagels kunnen worden aangetast. Vingernagels worden in het Slingeland Ziekenhuis niet met laser behandeld.

Behandelmogelijkheden

Tot voor kort was het moeilijk om schimmelnagels goed te behandelen. Het aanbrengen van zalf of vloeistoffen op de nagel leidt meestal niet tot het gewenste resultaat. Het gebruik van tabletten geeft vaak bijwerkingen en gaat in veel gevallen niet samen met het gebruik van andere medicijnen. De behandeling met tabletten duurt meestal maanden tot een jaar, en ook dan is succes niet gegarandeerd.

De nieuwste behandeling op het gebied van schimmelnagels is de laserbehandeling met de ND: YAG-laser. Klinische studies tonen aan dat deze laserbehandeling bij meer dan 50% van de patiënten een verbetering geeft. Als nagels slecht groeien zijn de resultaten minder goed. (Bij onder andere oudere mensen, mensen met vaatlijden en/of diabetes).

De laserbehandeling

De schimmelnagels worden vier keer behandeld met tussenpozen van één à twee maanden. Tijdens de behandeling vernietigt het laserlicht de schimmels zonder de nagel, het nagelbed of de omliggende huid te beschadigen. De laser verhit alleen de nagel, waardoor de schimmels worden vernietigd. Deze warmte kan voelbaar zijn als pijn, de pijn is meestal van korte duur.

Het aangetaste deel van de nagel groeit uit en maakt plaats voor een gezonde nagel. Hoe lang het duurt voordat u weer een gezonde nagel heeft, is afhankelijk van de uitgebreidheid van de schimmelinfectie en uw persoonlijke omstandigheden. Meestal duurt het enkele maanden tot langer dan een jaar.

Acht maanden na de start van de behandeling heeft u een controleafspraak op de polikliniek Dermatologie. Dan bekijken we welk effect de laserbehandeling heeft gehad. Soms wordt een aanvullende behandeling gedaan.

Instructies voor de behandeling

Eerst heeft u een intakegesprek met de huidtherapeut. U krijgt uitleg over de laserbehandeling en instructies over de maatregelen die u moet nemen voor en na elke behandeling. Deze maatregelen zijn nodig om het beste resultaat te bereiken.

Bij de volgende afspraak start de behandeling. Wij vragen u om voorafgaand aan deze eerste behandeling uw schimmelnagels zo kort mogelijk af te knippen en deze zo glad en dun mogelijk te vijlen. Soms adviseren wij u hiervoor naar een pedicure te gaan. Tijdens de behandelperiode raden wij u af nagellak te gebruiken.

Instructies na de behandeling

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u ná de behandeling een nieuwe schimmelinfectie voorkomt. Houdt u zich daarom aan de volgende leefregels tot u weer gezonde nagels heeft.
Als u weer gezonde nagels heeft, is het van belang om nieuwe schimmelinfecties aan de voeten te voorkomen. Dit doet u door:Krijgt u toch weer een schimmelinfectie, behandel deze dan met Loprox crème of Miconazol crème.

Nagelverzorging

Voor een goede nagelverzorging:

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor deze laserbehandeling? Dan kunt u een afspraak maken met de huidtherapeut. Hiervoor heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig. De huidtherapeut stelt eerst vast of u inderdaad een schimmelinfectie van de teennagels heeft. Dit gebeurt door middel van een kweek. De uitslag van de kweek is na enkele weken bekend.

Voor een afspraak met de huidtherapeut kunt u op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur bellen naar de polikliniek Dermatologie, telefoonnummer (0314) 32 96 90.

Vergoeding

De laserbehandeling van schimmelnagels wordt niet vergoed. De kosten staan vermeld op de prijslijst Cosmetische Dermatologie op de website https://dermatologie.slingeland.nl.

Locatie

De behandelingen vinden plaats op de polikliniek Dermatologie (Slingeland Ziekenhuis, locatie Gezellenlaan).

Meer informatie

Wilt u meer informatie over deze behandeling? Belt u dan naar secretaresse van de polikliniek Dermatologie. Wij zijn op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 96 90.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: 1960-jan 24