Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Diëtetiek

Hygiënische voedingsrichtlijn Hematologie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Hematologische aandoeningen (bloedziekten) worden met hoog gedoseerde chemotherapie en/of bestraling behandeld. Hierdoor daalt het aantal witte bloedlichamen (de dip). Uw afweer is verminderd en het risico op een voedselinfectie is verhoogd. Hierbij kan ernstige slijmvliesschade (mucositis) ontstaan. Daarom heeft u het advies gekregen om de hygiënische voedingsrichtlijn te volgen. In deze folder leest u welke voedingsmiddelen afgeraden worden om voedingsinfectie te voorkomen. Daarnaast vindt u informatie over het hygiënisch bereiden en bewaren van voeding.

Tijdens de ziekenhuisopname wordt volgens de onderstaande richtlijn gekookt. In de afdelingskeuken wordt volgens deze richtlijn gehandeld. Bij bepaalde behandelingen of inname van medicijnen kan het nodig zijn de hygiënische richtlijn thuis te gebruiken.

Af te raden voedingsmiddelen
In onderstaande tabel ziet u welke voedingsmiddelen wij u afraden te gebruiken. In de rechterkolom staan de uitzonderingen. Deze uitzonderingen mag u dus wel nuttigen.

SoortAf te raden voedingsmiddelenToegestane
uitzonderingen
Rauw vlees/ vleeswaren Zoals biefstuk, rosbief, carpaccio, filet americain, rauwe ham, parmaham, fricandeau, tartaar, ossenworst, boerenmetworst, chorizo, salami, Franse droge worst, leverworst, leverpastei, paté, natriumarm rookvlees. -
Rauwe vis Zoals rauwe tonijn, sushi, haring. Voorverpakte gerookte vis; zoals gerookte zalm, makreel en paling. Rauwe schelpdieren zoals oester. -
Rauwe melk Zachte rauwmelkse kaas (au lait cru) en rauwe melk. Boerenkaas en schimmelkaas van gepasteuriseerde melk.
Rauwe
eieren
Rauwe / zachtgekookte eieren Ei waarvan de dooier gestold is.
Probiotica Zoals Yakult, Vifit, Actimel, Activia -


Hygiënisch voedsel bereiden
Om te voorkomen dat bacteriën zich verspreiden, is het van belang op een zorgvuldige manier uw voedsel te bereiden.

Handen:
Keukengerei:

Kruisbesmetting:
Ontdooien:

Verhitten:
Groente/fruit:

Peper:
Pinda's/noten:Bewaartermijn van voedingsmiddelen
Over het algemeen geldt, hoe korter voeding bewaard wordt hoe veiliger. Let op de houdbaarheidsdatum en bewaarinstructies op de verpakking. Indien op de verpakking een kortere bewaartermijn wordt aangegeven dan op de website van het Voedingscentrum, dan dient u de termijn op de verpakking aan te houden.

Heeft u vragen over het bewaren van voedingsmiddelen? Kijk dan op de website van het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl.

Hygiënisch bewaren van voedingsmiddelen
Hieronder geven wij u adviezen om voedingsmiddelen op een hygiënische manier te bewaren.
Uit eten
Vraag bij eten wat door anderen bereid is (snackbar, restaurant, broodjeszaak of familie/vrienden), of de voeding voldoet aan deze hygiënische voedingsrichtlijn. Afhaalrestaurants houden de voeding doorgaans langer dan een uur warm en zijn dus niet geschikt.

Meer informatie
De website van Het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl) geeft veel informatie over voedselveiligheid. Ook kunt u bij vragen contact opnemen met de diëtist. De diëtist is op werkdagen tussen 08.00 en 09.00 uur en tussen 16.00 en 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 99 60. Op andere tijden kunt u het antwoordapparaat inspreken. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.


Deze richtlijn is ontwikkeld door het Landelijk Overleg Diëtisten Hematologie en Stamceltransplantatie (LODHS).Foldernummer: 1955-feb 21