Plassen
Er zijn een aantal dingen belangrijk om goed te kunnen plassen:
- Zorg er voor dat u ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag drinkt. Verdeel het drinken over de dag, dan zal u ongeveer zes tot acht keer per 24 uur plassen.
- Neem altijd de tijd om naar het toilet te gaan. Hoe beter uw blaas geleegd is, hoe langer het meestal duurt voordat u weer naar het toilet moet.
- Ga bij voorkeur plassen als u aandrang voelt. Vermijd plassen uit gewoonte en/of plassen voor de zekerheid.
Op de juiste manier plassen doet u zo:
- Laat uw onderkleding tot op de enkels zakken en plaats uw voeten en knieën iets uit elkaar.
- Ga ontspannen en rechtop op het toilet zitten, met de voeten plat op de grond. Lukt dit niet? Dan is het toilet te hoog en kunt u het beste een voetenbankje gebruiken.
- Ontspan uw bekkenbodemspieren, buik, billen en benen en plas rustig en volledig uit. Laat uw blaas zelf het werk doen. Meepersen helpt niet
- Wanneer er geen urine meer komt, kantelt u rustig uw bekken een aantal keren voorover en achterover. Dit doet u door eerst een holle en dan een bolle onderrug te maken. Zo plast u ook de laatste restjes urine uit.
- Span tot slot de bekkenbodemspieren even goed aan en ontspan ze hierna weer. Voor vrouwen geldt: van voor naar achter afvegen en daarna pas opstaan.
|  |
Ontlasten
Er zijn een aantal dingen belangrijk voor een goede stoelgang:
- Voldoende drinken: 1,5 tot 2 liter per dag
- Gevarieerd en vezelrijk eten: 30-40 gram vezels per dag
- Voldoende beweging
Ga ontlasten als u aandrang voelt. Houd de ontlasting niet op, want als u dat doet verdwijnt de aandrang en komt pas veel later weer terug. Als de ontlasting langer in de darm blijft, wordt het harder. Hierdoor wordt het moeilijker om te ontlasten.
Als het ontlasten niet zo goed wil of u geen aandrang voelt, kunt u proberen om naar het toilet te gaan wanneer de darmen actief zijn. Dit is een kwartier tot een half uur na de maaltijd.
Neem altijd de tijd om naar het toilet te gaan, maar ook niet te lang (maximaal 5 minuten).
Op de juiste manier ontlasten doet u zo:
- Ga ontspannen op het toilet zitten met uw voeten plat op de grond, uw rug iets bol en uw onderkleding goed naar beneden. De beste houding is wanneer de knieën iets hoger zijn dan het bekken. Een krukje onder de voeten zorgt hierbij voor de ideale houding.
- Ontspan uw bekkenbodem en probeer de ontlasting vanzelf te laten komen. Als dit niet lukt, duw rustig mee met de aandrang, terwijl u uitademt, waarbij u een bolle buik maakt en de druk richt naar uw anus.
- Wanneer de ontlasting niet komt, ademt u een paar keer rustig in en uit. Uw buik beweegt hierbij goed mee (buikademhaling) hierna probeert u nogmaals op de juiste manier te mee te duwen met de aandrang.
- Als de ontlasting nog niet komt, kantelt u 10 keer uw bekken voor- en achterover en ademt u hierbij rustig in en uit. Hierna probeert u nogmaals op de juiste manier mee te duwen met de aandrang. Komt de ontlasting dan nog niet, sta dan op en ga wat anders doen. Ga pas opnieuw naar het toilet als u opnieuw duidelijk aandrang voelt.
De juiste toilethouding voor ontlasten en wat er gebeurt bij een verkeerde houding. Vragen
Als u vragen heeft na het lezen van deze folder, dan kunt u deze stellen aan de bekkenfysiotherapeut bij uw volgende afspraak. U kunt uw vraag ook telefonisch stellen. De polikliniek Fysiotherapie is op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 16.00 uur op telefoonnummer (0314) 32 93 83.
Uw privacy en onze geheimhouding
Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘
Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op
folders.slingeland.nl.