Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Cosmetische Dermatologie Slingeland


Verwijderen pigmentvlekken met IPL


Algemeen
Blootstelling aan zonlicht zorgt ervoor dat de huid pigment aanmaakt en bruin kleurt. Het ontstaan van pigmentvlekken neemt vaak toe met de leeftijd en onder invloed van zonlicht. Er zijn vele vormen van pigmentvlekken zoals ouderdomsvlekken (levervlekken), sproeten en zwangerschapsmasker. Pigmentvlekken zijn bijna altijd goedaardig en er is meestal geen medische reden om ze te behandelen. Maar u kunt ze wel als ontsierend ervaren en om cosmetische redenen laten verwijderen.

Sommige pigmentvlekken zijn te behandelen met een IPL-behandeling. Andere pigmentvlekken zijn door de dermatoloog te behandelen door bevriezing. De dermatoloog en huidtherapeut adviseren welke behandeling voor u geschikt is. In deze folder leest u meer over de behandeling met IPL.

Behandeling met IPL
IPL staat voor Intense Pulsed Light. De IPL-techniek maakt gebruik van een flitslamp die een krachtig flitslicht geeft. Bij de behandeling van pigmentvlekken met IPL dringt de lichtbundel in de huid en wordt door het pigment in de vlek opgenomen. Door deze opname wordt de cel kapot gemaakt en het pigment verpulverd. Het lichaam ruimt dit vervolgens zelf op. IPL kan alleen pigmenten in de opperhuid verwijderen.

Behandelbare pigmentvlekken met IPL zijn:
Onbehandelbare pigmentvlekken door IPL:U komt niet voor deze behandeling in aanmerking als u:
Aantal behandelingen
Over het algemeen zijn twee tot drie behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Soms zijn één of twee behandelingen al voldoende. Tussen de behandelingen zit steeds vier of vijf weken.

Resultaat van de behandeling
Niet al het pigment is totaal te verwijderen. Het pigment zal echter wel lichter van kleur en minder zichtbaar worden.

Voor de behandeling
Probeer zonlicht zoveel mogelijk te vermijden, ga niet onder de zonnebank en gebruik geen zelfbruinende crème. Komt u toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger.

De dag van de behandeling
Voor de behandeling moet het te behandelen gebied schoon zijn. Gebruik dus geen make-up, crèmes, parfum of aftershave op de dag van de behandeling.

De behandeling
Tijdens de behandeling dragen u en de huidtherapeut een bril om de ogen te beschermen. De huidtherapeut brengt een koude gel aan op de te behandelen huid en zet het IPL-apparaat op uw huid. De lichtflitsen voelen als een elastiekje dat tegen uw huid tikt. De behandeling kan enigszins pijnlijk zijn, afhankelijk van het te behandelen gebied. Maar de meeste mensen verdragen de behandeling goed. Een verdoving is niet nodig.

Een behandeling duurt ongeveer 10 tot 30 minuten, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied.

Na de behandeling
U kunt na de behandeling over het algemeen direct uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Meestal is de huid na de behandeling wat rood en gevoelig, vergelijkbaar met het gevoel van een door de zon verbrande huid. Er kan ook een lichte zwelling ontstaan. Dit verdwijnt na enkele uren tot een dag. U kunt eventueel koude kompressen op de behandelde plek leggen.

Het pigment zal donker kleuren na de behandeling. De donkere kleur en het korrelige aspect verdwijnen binnen enkele dagen tot een week. Zelden ontstaat er plaatselijk een korstje. Krab niet aan de korstjes maar laat deze rustig genezen.

De eerste dagen na de behandeling moet u de huid voorzichtig verzorgen: droog deppen, niet scrubben, geen geparfumeerde of anti-acne crèmes gebruiken.

Risico's
Bijwerkingen van deze behandeling zijn uiterst zeldzaam. Hoewel kundige specialisten u behandelen, bestaat er bij elke behandeling een zeer kleine kans op een complicatie.

Deze risico's bespreekt de dermatoloog of huidtherapeut met u tijdens het intakegesprek.

Vergoeding
Deze behandeling wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Voor actuele tarieven verwijzen we u naar het Kenniscentrum Dermatologie: https://dermatologie.slingeland.nl.

Afspraak maken
U kunt tijdens kantooruren bellen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie om een afspraak te maken. Telefoonnummer: (0314) 32 96 90.

Verhinderd
Mocht u voor de afspraak verhinderd zijn, dan verzoeken wij u vriendelijk om minimaal 24 uur van tevoren contact met ons op te nemen en dit door te geven via telefoonnummer (0314) 32 96 90.

Betalen

Wij verzoeken u de kosten van het intakegesprek en de behandeling(en) te pinnen. Zorgt u er daarom voor dat u uw pinpas meeneemt bij uw bezoek aan de polikliniek Dermatologie. Creditcards en contant geld worden niet geaccepteerd.

Een overzicht van de prijzen per behandeling vindt u op https://dermatologie.slingeland.nl of vraag ernaar bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie.

Ponskaartje/afsprakenkaartje
Neem uw ponskaartje/afsprakenkaartje met daarop uw patiëntgegevens mee naar de polikliniek Dermatologie. Heeft u nog geen ponskaartje/afsprakenkaartje? Dan maakt de secretaresse van de polikliniek Dermatologie deze voor u. Neemt u dan wel een geldig legitimatiebewijs mee.

Waar meldt u zich

Voor de behandeling meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie (Slingeland Ziekenhuis, locatie Gezellenlaan).

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Meer informatie over de omgang met uw gegevens en andere rechten en plichten, kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder is verkrijgbaar op de polikliniek Dermatologie. De folder kunt u ook lezen op www.slingeland.nl (klik op: Patiënteninfo > Folders).

Uw mening telt
Het is voor ons belangrijk om te weten hoe u onze zorgverlening heeft ervaren. Op deze manier kunnen wij de kwaliteit blijven verbeteren. Regelmatig sturen wij patiënten thuis een vragenlijst toe waarin wij vragen naar hun mening over onze zorgverlening. U ontvangt deze vragenlijst wanneer u een e-mailadres heeft laten registreren bij de balie of in Mijn Slingeland. Daarnaast kunt u uw mening kwijt op het suggestieformulier 'Bent u tevreden? Kan het beter? Uw mening telt!'. Het suggestieformulier is verkrijgbaar op de polikliniek Dermatologie. Op de website www.slingeland.nl kunt u een digitaal suggestieformulier invullen (klik op 'Patiënteninfo', vervolgens op 'klachten en suggesties' en dan op 'suggestieformulier').

Wanneer u een klacht heeft, kunt u dit bespreken met de huidtherapeut of dermatoloog. Eventueel kunt u de folder 'Een klacht, wat zijn de mogelijkheden' raadplegen. Deze folder is verkrijgbaar op de polikliniek Dermatologie. Op onze website www.slingeland.nl kunt u de folder ook downloaden.

Vragen
Als u vragen heeft na het lezen van deze folder, kunt u contact opnemen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie op telefoonnummer (0314) 32 96 90. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 17.00 uur.


Foldernummer: 1911-sep 19