Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Cosmetische Dermatologie Slingeland

Behandeling van ontsierende beenvaatjes met laser

Behandeling van ontsierende beenvaatjes met laser

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Ontsierende vaatjes op de benen zijn de zichtbare kleine rode of blauwe lijntje op de benen. Soms zijn ze ook zichtbaar als vlekken op de benen. Eigenlijk zijn het kleine oppervlakkige spatadertjes (micro-varices). De vaatjes ontstaan meestal spontaan, maar kunnen ook door spataderen die dieper gelegen zijn veroorzaakt worden. De druk die dan ontstaat van binnenuit belasten de oppervlakkige kleine vaatjes.

De behandeling met de ND: Yag-laser is een effectieve methode om deze ontsierende beenvaatjes te verwijderen.

In deze folder leest u meer over de laserbehandeling.

Behandeling met ND: Yag-laser

Beenvaatjes zijn goed te behandelen met laser. De laser zendt een lichtstraal uit die door de huid gaat en in de bloedvaatjes dringt en ze vernietigt, zonder de omliggende huid te beschadigen. Door de warmte die in de adertjes ontstaat, stolt het bloed en wordt het vaatje vernietigd waarna het verdwijnt. Dit heeft geen invloed op het omliggende weefsel. Deze behandeling wordt ook wel gedaan als aanvullende behandeling op sclerocompressie-therapie (het wegspuiten van spataders).

De ND: Yag-laser kan alleen gebruikt worden om beenvaatjes met een doorsnede kleiner dan 4 millimeter te verwijderen.

U komt niet voor deze laserbehandeling in aanmerking als u:Als u bloedverdunners gebruikt, is de behandeling wel mogelijk maar is de kans op blauwe plekken na de behandeling groter.

Aantal behandelingen

Over het algemeen zijn drie tot zes behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Tussen de behandelingen zit steeds 8 tot 10 weken.

Resultaat van de behandeling

De laserbehandeling verwijdert niet alle vaatjes, maar een afname van 70% is te verwachten. Het ontstaan van nieuwe beenvaatjes in de toekomst kan door deze behandeling niet worden voorkomen.

In de weken voor de behandeling

Probeer de zon zoveel mogelijk te mijden. Komt u toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger. De adertjes zijn op een gebruinde huid minder goed te zien, wat behandelen bemoeilijkt. Dat houdt in dat u dus ook niet onder de zonnebank mag en beter geen zelfbruinende crème gebruikt. Als u behaarde benen heeft, dan verzoeken wij u het te behandelen gebied te scheren twee dagen voor de behandeling.

De dag van de behandeling

Het te behandelen gebied moet goed schoon zijn. Gebruikt u geen bodylotion of (zelfbruinende) crème.

De behandeling

Tijdens de behandeling met de laser dragen u en de huidtherapeut een bril om de ogen te beschermen. De huidtherapeut brengt een koude gel aan op de te behandelen huid en zet vervolgens het laserapparaat op uw huid. De behandeling met laser is enigszins pijnlijk maar een verdoving is niet nodig. De meeste mensen verdragen de behandeling goed. De laserpulsen voelen aan als warmte 'prikjes' op de huid. De huid wordt tijdens de behandeling kort gekoeld door het koelsysteem in het handvat van het laserapparaat. Het handvat wordt tijdens de behandeling tegen de huid gehouden.

Een behandeling duurt ongeveer 10 tot maximaal 45 minuten, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied.

Na de behandeling

U kunt na de behandeling over het algemeen direct uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Het branderige gevoel dat tijdens de behandeling ontstaat, is na de behandeling direct verdwenen. Er kan nog wel sprake zijn van een lichte zwelling die na enkele uren tot een dag verdwijnt. U kunt eventueel koude kompressen op de behandelde plek leggen.

De kleur van de vaatjes verandert na de behandeling in licht rood. Sommige vaatjes zullen paars/blauw verkleuren. De vaatjes zullen na enkele weken verdwijnen, afhankelijk van het herstelvermogen van het lichaam en de dikte van het vaatje. De beenvaatjes verdwijnen niet in een keer, er zijn meerdere behandelingen nodig voor een optimaal resultaat. Het is niet nodig om een steunkous te dragen na de behandeling.

U kunt de eerste 3 tot 4 dagen na de behandeling beter niet:Om verkleuringen op het behandelde gebied te voorkomen, mag u na de laserbehandeling minstens vier weken niet met uw benen in de zon.

Risico's

Na de behandeling kunnen er blauwe plekken ontstaan op uw benen. Deze zullen vanzelf binnen enkele weken verdwijnen. Ook kan er nog enkele maanden een bruine verkleuring (vlek) op uw benen zichtbaar zijn. Soms kunnen kleine blaren ontstaan, heel soms kan zo'n blaartje tot een littekentje leiden.

Vergoeding

De zorgverzekeraar geeft geen vergoeding voor de cosmetische laserbehandeling voor de verwijdering van beenvaatjes. Voor actuele tarieven verwijzen we u naar het Kenniscentrum Dermatologie: https://dermatologie.slingeland.nl.

Afspraak maken
U kunt tijdens kantooruren bellen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie om een afspraak te maken. Telefoonnummer: (0314) 32 96 90.

Verhinderd
Mocht u voor de afspraak verhinderd zijn, dan verzoeken wij u vriendelijk om minimaal 24 uur van tevoren contact met ons op te nemen en dit door te geven via telefoonnummer (0314) 32 96 90.

Betalen
Wij verzoeken u de kosten van het intakegesprek en de behandeling(en) te pinnen. Zorgt u er daarom voor dat u uw pinpas meeneemt bij uw bezoek aan de polikliniek Dermatologie. Creditcards en contant geld worden niet geaccepteerd.

Een overzicht van de prijzen per behandeling vindt u op https://dermatologie.slingeland.nl of vraag ernaar bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie.

Legitimatiebewijs
Neem een geldig legitimatiebewijs mee naar de polikliniek Dermatologie. Komt u voor het eerst naar het Slingeland Ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u dit dan bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie.

Waar meldt u zich
Voor de behandeling meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie (Slingeland Ziekenhuis, locatie Gezellenlaan).

Vragen
Als u vragen heeft na het lezen van deze folder, kunt u contact opnemen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie op telefoonnummer (0314) 32 96 90. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 16.30 uur.

Uw mening telt
Het is voor ons belangrijk om te weten hoe u onze zorgverlening heeft ervaren. Op deze manier kunnen wij de kwaliteit blijven verbeteren. Regelmatig sturen wij patiënten thuis een vragenlijst toe waarin wij vragen naar hun mening over onze zorgverlening. U ontvangt deze vragenlijst wanneer u een e-mailadres heeft laten registreren bij de balie of in Mijn Slingeland. Daarnaast kunt u uw mening kwijt op het suggestieformulier 'Bent u tevreden? Kan het beter? Uw mening telt!'. Het suggestieformulier is verkrijgbaar op de polikliniek Dermatologie. Op de website www.slingeland.nl kunt u een digitaal suggestieformulier invullen (klik op 'Patiënteninfo', vervolgens op 'klachten en suggesties' en dan op 'suggestieformulier').

Wanneer u een klacht heeft, kunt u dit bespreken met de huidtherapeut of dermatoloog. Eventueel kunt u de folder 'Een klacht, wat zijn de mogelijkheden' raadplegen. Deze folder is verkrijgbaar op de polikliniek Dermatologie. Op onze website www.slingeland.nl kunt u de folder ook downloaden.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: 1913-jan 24