Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Cosmetische Dermatologie Slingeland

Ontharen met IPL

Ontharen met IPL

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Met een IPL-behandeling is het mogelijk ongewenste haren langdurig tot definitief te verwijderen. Ontharen met IPL wordt ook wel definitieve ontharing genoemd, maar is echter geen garantie dat er helemaal geen haartjes meer terugkomen. Meestal zijn zes tot acht behandelingen nodig voor een gewenst resultaat.

Op de polikliniek Dermatologie zijn er meerdere manieren om lichaamsdelen duurzaam te ontharen: laserbehandeling en de IPL-behandeling. Ontharen door middel van laser of IPL is het meest effectief wanneer de haren veel pigment bevatten. Het is niet mogelijk om grijze, blonde of rode haren te behandelen door het gebrek aan pigment in deze haren. Ontharen van een donkere huid gaat het beste met een Nd:YAG-laserbehandeling. De Alexandrite laser en IPL-ontharing werkt het beste op een blanke huid met donkere haren. De Alexandrite laser ontharing heeft hierbij de voorkeur.

Ontharen met IPL

IPL staat voor Intense Pulsed Light. De IPL techniek maakt gebruik van een flitslamp die een krachtig flitslicht geeft. Het licht wordt geabsorbeerd door het pigment van de haartjes en daarbij omgezet in warmte. De warmte beschadigt het haarzakje. Deze behandeling werkt zolang een haar zich in de groeifase bevindt. Want alleen dan is de haarwortel gevoelig voor het flitslicht. Omdat telkens een deel van de aanwezige haren zich in de groeifase bevindt, zijn altijd meerdere behandelingen nodig.

U komt niet voor de laserbehandeling in aanmerking als u:

Aantal behandelingen

Over het algemeen zijn zes tot acht behandelingen nodig om de meeste haren te vernietigen. Tussen de behandelingen moet zo'n zes tot acht weken zitten.

Resultaat van de behandeling

De IPL-behandeling verwijdert niet alle haartjes, maar een afname van 70% is te verwachten. Ontharen met IPL voorkomt niet dat er in de toekomst nieuwe haargroei ontstaat.

In de weken voor de behandeling

De dag van de behandeling

Het te behandelen gebied moet goed schoon zijn. Gebruik in het te behandelen gebied dus geen make-up, crèmes, parfum of aftershave.

De behandeling

Tijdens de behandeling dragen u en de huidtherapeut een bril om de ogen te beschermen. De huidtherapeut brengt een koude gel aan op de te behandelen huid en zet het IPL-apparaat op uw huid. De lichtflitsen voelen als een elastiekje dat tegen uw huid tikt. De behandeling kan enigszins pijnlijk zijn, vooral als het gebied erg behaard is. De meeste mensen verdragen de behandeling goed zonder verdoving.

Een behandeling duurt ongeveer 10 tot 60 minuten, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied.

Na de behandeling

U kunt na de behandeling over het algemeen direct uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Meestal is de huid na de behandeling wat rood en gevoelig, vergelijkbaar met het gevoel van een door de zon verbrande huid. Er kan ook een lichte zwelling ontstaan. Dit verdwijnt na enkele uren tot een dag. U kunt eventueel koude kompressen op de behandelde plek leggen.

De eerste dagen na de behandeling moet u de huid voorzichtig verzorgen: droog deppen, niet scrubben, geen geparfumeerde of anti-acne crèmes gebruiken.

Het effect van de behandeling is niet direct zichtbaar maar na ongeveer twee tot drie weken.

Risico's

Bijwerkingen van deze behandeling zijn uiterst zeldzaam. Hoewel u uiteraard behandeld wordt door kundige specialisten, is er bij elke behandeling een zeer geringe kans op een complicatie. Deze risico's worden met u besproken tijdens het intakegesprek.

Voor alle IPL-behandelingen geldt dat tijdens de behandeling een kleine kans bestaat dat er te veel warmte in de huid ontstaat. Daardoor kunnen brandwondjes ontstaan die voor tijdelijk kleurverschil in de huid zorgen. Het pigment kan eerst wat donkerder kleuren om daarna juist wat lichter te worden dan de normale huidskleur. Het pigmentverschil kan enkele weken tot maanden aanhouden. Meestal zal dit volledig herstellen.

Vergoeding
Overmatige haargroei in het gezicht bij vrouwen wordt veelal voor een deel vergoed als u een aanvullende zorgverzekering heeft. U kunt dit navragen bij uw zorgverzekeraar.

Afspraak maken
U kunt tijdens kantooruren bellen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie om een afspraak te maken. Telefoonnummer: (0314) 32 96 90.

Verhinderd
Mocht u voor de afspraak verhinderd zijn, dan verzoeken wij u vriendelijk om minimaal 24 uur van tevoren contact met ons op te nemen en dit door te geven via telefoonnummer (0314) 32 96 90.

Betalen
Wij verzoeken u de kosten van het intakegesprek en de behandeling(en) te pinnen. Zorgt u er daarom voor dat u uw pinpas meeneemt bij uw bezoek aan de polikliniek Dermatologie. Creditcards en contant geld worden niet geaccepteerd.

Een overzicht van de prijzen per behandeling vindt u op https://dermatologie.slingeland.nl of vraag ernaar bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie.

Legitimatiebewijs
Neem een geldig legitimatiebewijs mee naar de polikliniek Dermatologie. Komt u voor het eerst naar het Slingeland Ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u dit dan bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie.

Waar meldt u zich
Voor de behandeling meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie (Slingeland Ziekenhuis, locatie Gezellenlaan).

Vragen
Als u vragen heeft na het lezen van deze folder, kunt u contact opnemen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie op telefoonnummer (0314) 32 96 90. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 16.30 uur.

Uw mening telt
Het is voor ons belangrijk om te weten hoe u onze zorgverlening heeft ervaren. Op deze manier kunnen wij de kwaliteit blijven verbeteren. Regelmatig sturen wij patiënten thuis een vragenlijst toe waarin wij vragen naar hun mening over onze zorgverlening. U ontvangt deze vragenlijst wanneer u een e-mailadres heeft laten registreren bij de balie of in Mijn Slingeland. Daarnaast kunt u uw mening kwijt op het suggestieformulier 'Bent u tevreden? Kan het beter? Uw mening telt!'. Het suggestieformulier is verkrijgbaar op de polikliniek Dermatologie. Op de website www.slingeland.nl kunt u een digitaal suggestieformulier invullen (klik op 'Patiënteninfo', vervolgens op 'klachten en suggesties' en dan op 'suggestieformulier').

Wanneer u een klacht heeft, kunt u dit bespreken met de huidtherapeut of dermatoloog. Eventueel kunt u de folder 'Een klacht, wat zijn de mogelijkheden' raadplegen. Deze folder is verkrijgbaar op de polikliniek Dermatologie. Op onze website www.slingeland.nl kunt u de folder ook downloaden.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: 1907-jan-24