Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Cosmetische Dermatologie Slingeland

Behandeling van couperose met IPL

Behandeling van couperose met IPL

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Couperose is een netwerk van dunne rode en soms blauwe adertjes die meestal in het gezicht zitten of op het decolleté. Deze verwijde vaatjes hebben geen functie meer en veroorzaken een rode huid. Couperose is een ontsierende maar ongevaarlijke huidaandoening. Couperose is goed te behandelen met laser of IPL.

In deze folder leest u meer informatie over de behandeling van couperose met IPL.

Behandeling couperose met IPL

Roodheid in het gezicht door couperose is goed te behandelen met IPL. IPL staat voor Intense Pulsed Light. De IPL-techniek maakt gebruik van een flitslamp die een krachtig flitslicht geeft. Deze lichtbundel dringt in de huid en wordt door het bloed in de vaatjes opgenomen. Door de warmte die ontstaat, stolt het bloed en worden de vaatjes vernietigd. Vaak bestaat de behandeling van couperose uit een combinatie van een aantal behandelingen met de laser, gevolgd door nog één of twee behandelingen met IPL.

U komt niet voor deze behandeling in aanmerking als u:

Aantal behandelingen

Over het algemeen zijn drie tot vier behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Tussen de behandelingen zit steeds zes weken.

Resultaat van de behandeling

De behandeling met laser en IPL verwijdert niet alle vaatjes, maar een afname van 70% is te verwachten. Het resultaat van de behandeling van de roodheid in het gelaat is lastiger en niet geheel te voorspellen. De roodheid zal afnemen door de behandelingen met IPL.

Het ontstaan van nieuwe couperose in de toekomst kan door deze behandeling niet worden voorkomen.

In de weken voor de behandeling en tussen behandelingen

Probeer vanaf zes weken voor een behandeling UV-licht zoveel mogelijk te mijden. Dat houdt in dat u zonlicht vermijdt en niet onder de zonnebank gaat. Komt u toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger. Ook dient u geen zelfbruinende crème te gebruiken.

De dag van de behandeling

Voor de behandeling moet uw gezicht schoon zijn. Gebruik dus geen make-up, crèmes, parfum of aftershave op de dag van de behandeling.

De behandeling

Tijdens de behandeling dragen u en de huidtherapeut een bril om de ogen te beschermen. De huidtherapeut brengt een koude gel aan op de te behandelen huid en zet vervolgens het IPL-apparaat op uw huid. De lichtflitsen voelen als een elastiekje dat tegen uw huid tikt. De behandeling kan enigszins pijnlijk zijn, afhankelijk van het te behandelen gebied. Maar de meeste mensen verdragen de behandeling goed. Een verdoving is niet nodig. Een behandeling duurt ongeveer 10 tot 30 minuten, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied.

Na de behandeling

U kunt na de behandeling over het algemeen direct uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Meestal is de huid na de behandeling wat rood en gevoelig, vergelijkbaar met het gevoel van een door de zon verbrande huid. Er kan ook een lichte zwelling ontstaan. Dit verdwijnt na enkele uren tot een dag. U kunt eventueel koude kompressen op de behandelde plek leggen. De eerste dagen na de behandeling moet u de huid voorzichtig verzorgen: droog deppen, niet scrubben, geen geparfumeerde of anti-acne crèmes gebruiken. Tot zes weken na de laatste behandeling mag u niet in de zon of onder de zonnebank. Gebruik ook geen zelfbruinende middelen. Komt u toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger. Het effect van de behandeling ziet u niet direct, maar na twee à drie weken.

Risico's

Bijwerkingen van deze behandeling zijn uiterst zeldzaam. Hoewel u uiteraard behandeld wordt door kundige specialisten, is er bij elke behandeling een zeer geringe kans op een complicatie. Deze risico's worden met u besproken tijdens het intakegesprek. Voor alle IPL-behandelingen geldt dat tijdens de behandeling een kleine kans bestaat dat er te veel warmte in de huid ontstaat. Daardoor kunnen brandwondjes ontstaan die voor tijdelijk kleurverschil in de huid zorgen. Het pigment kan eerst wat donkerder kleuren om daarna juist wat lichter te worden dan de normale huidskleur. Het pigmentverschil kan enkele weken tot maanden aanhouden. Meestal zal dit volledig herstellen.

Vergoeding

De behandeling van couperose wordt in de regel niet vergoed door de zorgverzekering.

Afspraak maken
U kunt tijdens kantooruren bellen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie om een afspraak te maken. Telefoonnummer: (0314) 32 96 90.

Verhinderd
Mocht u voor de afspraak verhinderd zijn, dan verzoeken wij u vriendelijk om minimaal 24 uur van tevoren contact met ons op te nemen en dit door te geven via telefoonnummer (0314) 32 96 90.

Betalen
Wij verzoeken u de kosten van het intakegesprek en de behandeling(en) te pinnen. Zorgt u er daarom voor dat u uw pinpas meeneemt bij uw bezoek aan de polikliniek Dermatologie. Creditcards en contant geld worden niet geaccepteerd.

Een overzicht van de prijzen per behandeling vindt u op https://dermatologie.slingeland.nl of vraag ernaar bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie.

Legitimatiebewijs
Neem een geldig legitimatiebewijs mee naar de polikliniek Dermatologie. Komt u voor het eerst naar het Slingeland Ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u dit dan bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie.

Waar meldt u zich
Voor de behandeling meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie (Slingeland Ziekenhuis, locatie Gezellenlaan).

Uw mening telt
Het is voor ons belangrijk om te weten hoe u onze zorgverlening heeft ervaren. Op deze manier kunnen wij de kwaliteit blijven verbeteren. Regelmatig sturen wij patiënten thuis een vragenlijst toe waarin wij vragen naar hun mening over onze zorgverlening. U ontvangt deze vragenlijst wanneer u een e-mailadres heeft laten registreren bij de balie of in Mijn Slingeland. Daarnaast kunt u uw mening kwijt op het suggestieformulier 'Bent u tevreden? Kan het beter? Uw mening telt!'. Het suggestieformulier is verkrijgbaar op de polikliniek Dermatologie. Op de website www.slingeland.nl kunt u een digitaal suggestieformulier invullen (klik op 'Patiënteninfo', vervolgens op 'klachten en suggesties' en dan op 'suggestieformulier').

Wanneer u een klacht heeft, kunt u dit bespreken met de huidtherapeut of dermatoloog. Eventueel kunt u de folder 'Een klacht, wat zijn de mogelijkheden' raadplegen. Deze folder is verkrijgbaar op de polikliniek Dermatologie. Op onze website www.slingeland.nl kunt u de folder ook downloaden.

Vragen
Als u vragen heeft na het lezen van deze folder, kunt u contact opnemen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie op telefoonnummer (0314) 32 96 90. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 16.30 uur.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: 1910-jan 24