Algemeen
Couperose is een netwerk van dunne rode en soms blauwe adertjes die meestal in het gezicht zitten of op het decolleté. Deze verwijde vaatjes hebben geen functie meer en veroorzaken een rode huid. Couperose is een ontsierende maar ongevaarlijke huidaandoening. Couperose is goed te behandelen met laser of IPL.
In deze folder leest u meer informatie over de behandeling van couperose met laser.
Behandeling met een ND:Yag laser
Zichtbare haarvaatjes in het gezicht door couperose kunnen worden verwijderd door laser. De laser zendt een lichtstraal uit die door de huid in de bloedvaatjes dringt en ze vernietigt, zonder de omliggende huid te beschadigen. Door de warmte die in de adertjes ontstaat, stolt het bloed en wordt het vaatje vernietigd waarna het verdwijnt.
U komt niet voor deze laserbehandeling in aanmerking als u:
- infecties heeft in het te behandelen gebied;
- zwanger bent;
- borstvoeding geeft;
- het medicijn Roaccutane gebruikt (bij acne en rosacea);
- tetracyclines (bepaalde antibiotica) gebruikt. U kunt dan overgevoelig zijn voor licht.
Aantal behandelingen
Over het algemeen zijn twee tot vier behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Tussen de behandelingen zit steeds zes weken.
Resultaat van de behandeling
Een laserbehandeling verwijdert niet alle vaatjes, maar een afname van 70% is te verwachten. Het ontstaan van nieuwe couperose in de toekomst kan door deze behandeling niet worden voorkomen.
In de weken voor de behandeling en tussen behandelingen
Probeer de zon zoveel mogelijk te mijden. Komt u toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger. De adertjes zijn in een gebruind gezicht of decolleté veel minder goed te zien, wat behandelen bemoeilijkt. Dit betekent tevens dat u niet onder de zonnebank dient te gaan en geen zelfbruinende crème dient te gebruiken.
De dag van de behandeling
Voor de behandeling moet uw gezicht schoon zijn. Gebruik dus geen make-up, crèmes, parfum of aftershave op de dag van de behandeling.
De behandeling
Tijdens de behandeling met de laser dragen u en de huidtherapeut een bril om de ogen te beschermen. De huidtherapeut brengt een koude gel aan op de te behandelen huid en zet vervolgens het laserapparaat op uw huid. De behandeling met laser is enigszins pijnlijk maar een verdoving is niet nodig. De meeste mensen verdragen de behandeling goed. De laserpulsen voelen aan als warmte 'prikjes' op de huid. De huid wordt tijdens de behandeling kort gekoeld door het koelsysteem in het handvat van het laserapparaat. Het handvat wordt tijdens de behandeling tegen de huid gehouden.
Een behandeling duurt ongeveer 10 tot 30 minuten, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied.
Na de behandeling
U kunt na de behandeling over het algemeen direct uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Meestal is de huid na de behandeling wat rood en gevoelig, vergelijkbaar met het gevoel van een door de zon verbrande huid. Er kan ook een lichte zwelling ontstaan. Dit verdwijnt na enkele uren tot een dag. U kunt eventueel koude kompressen op de behandelde plek leggen.
De eerste dagen na de behandeling moet u de huid voorzichtig verzorgen: droog deppen, niet scrubben, geen geparfumeerde of anti-acne crèmes gebruiken. Maak tot drie dagen na de behandeling geen gebruik van sauna of zwembad. Tussen de behandelingen door en tot zes weken na de laatste behandeling, moet u de zon zoveel mogelijk vermijden. Komt u toch in de zon, gebruik dan een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 30 of hoger. Dit betekent tevens dat u ook niet onder de zonnebank dient te gaan en geen zelfbruinende crème dient te gebruiken.
Risico's
De behandeling van couperose met een laser is zeer veilig. Zelden ontstaat er een korstje op de behandelde huid of een klein putje in de huid ter grootte van een speldenknop.
Vergoeding
De behandeling van couperose wordt in de regel niet vergoed door de zorgverzekering
Afspraak maken
U kunt tijdens kantooruren bellen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie om een afspraak te maken. Telefoonnummer: (0314) 32 96 90.Verhinderd
Mocht u voor de afspraak verhinderd zijn, dan verzoeken wij u vriendelijk om minimaal 24 uur van tevoren contact met ons op te nemen en dit door te geven via telefoonnummer (0314) 32 96 90. Betalen
Wij verzoeken u de kosten van het intakegesprek en de behandeling(en) te pinnen. Zorgt u er daarom voor dat u uw pinpas meeneemt bij uw bezoek aan de polikliniek Dermatologie. Creditcards en contant geld worden niet geaccepteerd.
Een overzicht van de prijzen per behandeling vindt u op
https://dermatologie.slingeland.nl of vraag ernaar bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie.
Legitimatiebewijs
Neem een geldig legitimatiebewijs mee naar de polikliniek Dermatologie. Komt u voor het eerst naar het Slingeland Ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u dit dan bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie. Waar meldt u zich
Voor de behandeling meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie (Slingeland Ziekenhuis, locatie Gezellenlaan).Vragen
Als u vragen heeft na het lezen van deze folder, kunt u contact opnemen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie op telefoonnummer (0314) 32 96 90. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 16.30 uur.Uw mening telt
Het is voor ons belangrijk om te weten hoe u onze zorgverlening heeft ervaren. Op deze manier kunnen wij de kwaliteit blijven verbeteren. Regelmatig sturen wij patiënten thuis een vragenlijst toe waarin wij vragen naar hun mening over onze zorgverlening. U ontvangt deze vragenlijst wanneer u een e-mailadres heeft laten registreren bij de balie of in Mijn Slingeland. Daarnaast kunt u uw mening kwijt op het suggestieformulier 'Bent u tevreden? Kan het beter? Uw mening telt!'. Het suggestieformulier is verkrijgbaar op de polikliniek Dermatologie. Op de website
www.slingeland.nl kunt u een
digitaal suggestieformulier invullen (klik op 'Patiënteninfo', vervolgens op 'klachten en suggesties' en dan op 'suggestieformulier').
Wanneer u een klacht heeft, kunt u dit bespreken met de huidtherapeut of dermatoloog. Eventueel kunt u de folder '
Een klacht' raadplegen.
Uw privacy en onze geheimhouding
Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘
Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op
folders.slingeland.nl.