Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Cosmetische Dermatologie Slingeland

Verwijderen van ouderdomswratjes en/of steelwratjes

Verwijderen van ouderdomswratjes en/of steelwratjes

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Ouderdomswratjes (verrucae seborrhoicae) en steelwratjes (fibromen) komen vaak voor en zijn goedaardige vormsels van de huid.

Er is geen medische reden om een goedaardig wratje te verwijderen. Maar u kunt de wratjes wel als ontsierend ervaren, waardoor u er toch graag vanaf wil. Ook kunnen de wratjes snel worden stuk gekrabd. Voor het verwijderen van ouderdomswratjes, kunt u terecht op het cosmetisch spreekuur van de dermatoloog.

Behandeling van ouderdomswratjes en steelwratjes wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

Ouderdomswratjes

Naar mate men ouder wordt zal het aantal ouderdomswratjes ook toenemen, hoewel ze ook bij mensen van rond de 30 jaar al geregeld voorkomen. Mannen en vrouwen hebben er evenveel last van, maar sommige personen hebben er meer aanleg voor dan anderen.

Ouderdomswratjes zijn geen echte wratten en dus ook niet besmettelijk omdat ze niet door een virus zijn ontstaan. Ze kunnen diverse vormen en kleuren hebben. In het begin zijn ze vaak klein en licht van kleur. Later kunnen ze groter, dikker en donkerder worden, hoewel ze nooit kwaadaardig zullen zijn. Ze komen overal op het lichaam voor, maar vooral in het gezicht bij de slapen, op de rug, onder de borsten en op de buik.

Een variant die veel voorkomt bij mensen met een donkerdere huidskleur is dermatosis papulosa nigra. Deze wratjes zijn veel kleiner en zitten vooral in het gelaat en in de hals.

Steelwratjes
Een steelwratje (fibroom) is een klein aangroeisel op de huid. Het is een klein, zacht en goedaardig gezwel op de huid. Meestal zijn ze huidskleurig en enkele millimeters groot. De grootte kan echter variëren van zeer klein tot wel twee centimeter groot. Ze komen meestal voor in de hals, oksels, liezen en op de oogleden.

Naar mate men ouder wordt, neemt soms het aantal en de grootte van de steelwratjes toe.

Steelwratjes zijn geen echte wratten en ontstaan spontaan. Ze zijn dus ook niet besmettelijk omdat ze niet door een virus zijn ontstaan.

Behandeling ouderdomswratjes

De dermatoloog kan deze wratjes eenvoudig en snel verwijderen. Afhankelijk van het aantal (enkele tot tientallen) zal hier 10 tot 30 minuten tijd voor nodig zijn. Er zijn meerdere technieken mogelijk. Afhankelijk van grootte en plaats zal de dermatoloog kiezen voor excochleren (afschrapen) of bevriezen met vloeibare stikstof.

Bij afschrapen wordt de wrat met een rond mesje weggeschraapt. Zo nodig wordt de huid eerst verdoofd met injecties. Na de behandeling ontstaat een oppervlakkig schaafwondje. De wondjes genezen over het algemeen zonder litteken achter te laten, soms is er wel sprake van enige verkleuring van de huid.

Bij bevriezen wordt de wrat behandeld met stikstof. De dermatoloog brengt de stikstof op de wrat met behulp van een wattenstaaf of spraytechniek. Dit is afhankelijk van de plaats van de wrat. Door de kou zal de huid bevriezen en wit verkleuren. De huidcellen die zijn bevroren sterven af en worden vervangen door nieuwe, gezonde huid. De behandeling is niet pijnloos. De pijn neemt gedurende de dag af. Eventueel kan paracetamol de pijn verlichten.

Behandeling dermatosis papulosa nigra

Een variant die veel voorkomt bij mensen met een donkerdere huidskleur is dermatosis papulosa nigra. Deze wratjes zijn veel kleiner en zitten vooral in het gelaat en in de hals. Dermatosis papulosa nigra kan het beste behandeld worden door electrocoagulatie (wegbranden). De dermatoloog ontsmet eerst de te behandelen plek. Een verdoving is niet nodig. Bij het wegbranden wordt gebruik gemaakt van elektrische geleiding.

U dient daarom tijdens het wegbranden van het wratje een ijzeren staaf in de hand te houden om uw lichaam te aarden. De dermatoloog brandt vervolgens met een ander staafje, dat verbonden is met een elektrisch apparaat, het wratje weg. Er blijft een brandwondje achter dat binnen één tot twee weken geneest.

Behandeling steelwratjes

De dermatoloog kan de steelwratjes eenvoudig en snel verwijderen. Afhankelijk van het aantal (enkele tot tientallen) zal hier 10 tot 30 minuten voor nodig zijn. De dermatoloog knipt een steelwratje meestal af met een steriel chirurgisch schaartje. Verdoving is niet nodig. De oppervlakkige wondjes genezen over het algemeen zonder een litteken achter te laten.

Afspraak maken
U kunt tijdens kantooruren bellen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie om een afspraak te maken. Telefoonnummer: (0314) 32 96 90.

Verhinderd
Mocht u voor de afspraak verhinderd zijn, dan verzoeken wij u vriendelijk om minimaal 24 uur van tevoren contact met ons op te nemen en dit door te geven via telefoonnummer (0314) 32 96 90.

Betalen
Wij verzoeken u de kosten van het intakegesprek en de behandeling(en) te pinnen. Zorgt u er daarom voor dat u uw pinpas meeneemt bij uw bezoek aan de polikliniek Dermatologie. Creditcards en contant geld worden niet geaccepteerd.

Een overzicht van de prijzen per behandeling vindt u op https://dermatologie.slingeland.nl of vraag ernaar bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie.

Legitimatiebewijs
Neem een geldig legitimatiebewijs mee naar de polikliniek Dermatologie. Komt u voor het eerst naar het Slingeland Ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u dit dan bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie.

Waar meldt u zich
Voor de behandeling meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie (Slingeland Ziekenhuis, locatie Gezellenlaan).

Vragen
Als u vragen heeft na het lezen van deze folder, kunt u contact opnemen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie op telefoonnummer (0314) 32 96 90. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 16.30 uur.

Uw mening telt
Het is voor ons belangrijk om te weten hoe u onze zorgverlening heeft ervaren. Op deze manier kunnen wij de kwaliteit blijven verbeteren. Regelmatig sturen wij patiënten thuis een vragenlijst toe waarin wij vragen naar hun mening over onze zorgverlening. U ontvangt deze vragenlijst wanneer u een e-mailadres heeft laten registreren bij de balie of in Mijn Slingeland. Daarnaast kunt u uw mening kwijt op het suggestieformulier 'Bent u tevreden? Kan het beter? Uw mening telt!'. Het suggestieformulier is verkrijgbaar op de polikliniek Dermatologie. Op de website www.slingeland.nl kunt u een digitaal suggestieformulier invullen (klik op 'Patiënteninfo', vervolgens op 'klachten en suggesties' en dan op 'suggestieformulier').

Wanneer u een klacht heeft, kunt u dit bespreken met de huidtherapeut of dermatoloog. Eventueel kunt u de folder 'Een klacht, wat zijn de mogelijkheden' raadplegen. Deze folder is verkrijgbaar op de polikliniek Dermatologie. Op onze website www.slingeland.nl kunt u de folder ook downloaden.


Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.



Foldernummer: 1905-jan 24