Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Cosmetische Dermatologie Slingeland

Verwijderen van goedaardige moedervlekken

Verwijderen van goedaardige moedervlekken

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Voor het verwijderen van goedaardige moedervlekken, kunt u terecht op het cosmetisch spreekuur van de dermatoloog.

Er is geen medische reden om een goedaardige moedervlek te verwijderen. Maar moedervlekken die goedaardig zijn kunnen soms wel als ontsierend worden ervaren. Ze kunnen op de huid liggen of in de huid, maar ook een wratachtige vorm hebben. Ook variëren ze in kleur, grootte en vorm. U kunt besluiten dat u een goedaardige moedervlek toch wilt laten verwijderen om cosmetische redenen. Zo kunnen ook volkomen onschuldige pukkels (huidskleurige moedervlekken) worden verwijderd als deze als storend worden ervaren.

Het verwijderen van goedaardige moedervlekken uit cosmetisch oogpunt wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Voor actuele tarieven verwijzen we u naar het Kenniscentrum Dermatologie: www.dermatologie.slingeland.nl.

Moedervlekken

Moedervlekken zijn goedaardige ophopingen van pigmentvormende cellen in de huid. Het is een normaal verschijnsel: vrijwel iedereen krijgt meerdere moedervlekken, gemiddeld zo'n 25 per persoon. Soms veranderen moedervlekken in een melanoom (huidkanker). Moedervlekken die geleidelijk of plotseling veranderen kunnen verdacht zijn. Bij verdenking op kwaadaardigheid zal de huisarts u doorsturen naar de dermatoloog voor nader onderzoek.

Onderzoek door de dermatoloog

De dermatoloog zal niet alleen de moedervlek waar het om gaat bekijken, maar onderzoekt uw hele huid. De moedervlekken zullen soms bekeken worden door een vergrootglas (dermatoscoop). Op grond van dit onderzoek kan de dermatoloog beoordelen of de moedervlekken onschuldig zijn. Bij verdenking op kwaadaardigheid of als er enige twijfel is, zal een moedervlek altijd weggehaald worden.

Voor meer informatie kunt u de folder 'Moedervlekken' raadplegen. Deze is te raadplegen vanaf de website www.slingeland.nl. Klikt u op 'Patiënteninfo' en vervolgens op 'Folders'.

Behandeling

Er zijn voor verwijdering van een goedaardige moedervlek meerdere mogelijkheden:De dermatoloog bekijkt welke van deze drie methoden het meest geschikt is voor u.

Wegbranden (coaguleren)

Coagulatie is een techniek waarbij de moedervlek wordt weggebrand. De dermatoloog ontsmet de huid rondom de moedervlek en verdooft de plek met een injectie. Bij het wegbranden wordt gebruik gemaakt van elektrische geleiding. U krijgt daarom tijdens het wegbranden van de moedervlek een pleister op een lichaamsdeel geplakt om uw lichaam te aarden. De dermatoloog brandt vervolgens met een staafje, dat verbonden is met een elektrisch apparaat, de moedervlek weg. Er blijft een brandwondje achter dat binnen twee tot drie weken geneest.

Wegschaven

De dermatoloog verdooft de huid onder en rondom de moedervlek met een injectie. Hierna tilt de dermatoloog met een pincet de moedervlek op en schaaft met behulp van een zeer scherp mesje de moedervlek af. Zo ontstaat een oppervlakkig schaafwondje. Na enkele maanden zal het roze vlekje dat achterblijft op de huid ook zijn bijgekleurd.

Wegsnijden (excideren)

De dermataloog ontsmet de huid rondom de moedervlek en verdooft de plek met een injectie. Met een chirurgisch mesje snijdt de dermatoloog de moedervlek uit de huid. De wondranden worden gehecht en een hechtpleister bedekt het wondje. Dit wondje geneest binnen een aantal weken.

Risico

Het verwijderen van moedervlekken laat altijd een klein litteken na. Meestal is daar na verloop van tijd niet veel meer van te zien. Soms zal de dermatoloog u adviseren er niets aan te laten doen wanneer de kans op een lelijk littekentje groot is.

Afspraak maken
U kunt tijdens kantooruren bellen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie om een afspraak te maken. Telefoonnummer: (0314) 32 96 90.

Verhinderd
Mocht u voor de afspraak verhinderd zijn, dan verzoeken wij u vriendelijk om minimaal 24 uur van tevoren contact met ons op te nemen en dit door te geven via telefoonnummer (0314) 32 96 90.

Betalen
Wij verzoeken u de kosten van het intakegesprek en de behandeling(en) te pinnen. Zorgt u er daarom voor dat u uw pinpas meeneemt bij uw bezoek aan de polikliniek Dermatologie. Creditcards en contant geld worden niet geaccepteerd.

Een overzicht van de prijzen per behandeling vindt u op https://dermatologie.slingeland.nl of vraag ernaar bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie.

Legitimatiebewijs
Neem een geldig legitimatiebewijs mee naar de polikliniek Dermatologie. Komt u voor het eerst naar het Slingeland Ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u dit dan bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie.

Waar meldt u zich
Voor de behandeling meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie (Slingeland Ziekenhuis, locatie Gezellenlaan).

Vragen
Als u vragen heeft na het lezen van deze folder, kunt u contact opnemen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie op telefoonnummer (0314) 32 96 90. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 16.30 uur.

Uw mening telt
Het is voor ons belangrijk om te weten hoe u onze zorgverlening heeft ervaren. Op deze manier kunnen wij de kwaliteit blijven verbeteren. Regelmatig sturen wij patiënten thuis een vragenlijst toe waarin wij vragen naar hun mening over onze zorgverlening. U ontvangt deze vragenlijst wanneer u een e-mailadres heeft laten registreren bij de balie of in Mijn Slingeland. Daarnaast kunt u uw mening kwijt op het suggestieformulier 'Bent u tevreden? Kan het beter? Uw mening telt!'. Het suggestieformulier is verkrijgbaar op de polikliniek Dermatologie. Op de website www.slingeland.nl kunt u een digitaal suggestieformulier invullen (klik op 'Patiënteninfo', vervolgens op 'klachten en suggesties' en dan op 'suggestieformulier').

Wanneer u een klacht heeft, kunt u dit bespreken met de huidtherapeut of dermatoloog. Eventueel kunt u de folder 'Een klacht' raadplegen.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.



Foldernummer: 1906-jan 24