In deze folder leest u meer informatie over het inwendig bekkenbodemonderzoek, myofeedback onderzoek en elektrostimulatie. Uw bekkenbodemfysiotherapeut heeft u verteld welk onderzoek en/of welke behandeling u krijgt.
Inwendig bekkenbodemonderzoek
Om de bekkenbodemfunctie in kaart te brengen, heeft uw bekkenfysiotherapeut een inwendig vaginaal en/of anaal onderzoek voorgesteld. Bij een inwendig onderzoek raakt de bekkenfysiotherapeut via de vagina en/of de anus de spieren van de bekkenbodem aan. De spierspanning in rust, de kracht, de coördinatie en het uithoudingsvermogen van deze spiergroep worden getest. Eventuele pijnpunten worden vastgesteld.
Dit onderzoek kan ook worden gebruikt om vast te stellen of u een verzakking heeft.
Tijdens het onderzoek vraagt de bekkenfysiotherapeut u om uw bekkenbodemspieren aan te spannen en te ontspannen. Ook dient u een aantal malen te persen en te hoesten. Er wordt gekeken en gevoeld hoe de spieren van de bekkenbodem aan
- en ontspannen en of u dat zelf ook goed kunt voelen.
Als u wilt, kunt u het onderzoek volgen met een spiegel. De bekkenfysiotherapeut vertelt u gedurende het hele onderzoek wat hij/zij doet.
Het onderzoek hoort geen pijn te doen. Het kan voorkomen dat u pijnpunten heeft in uw bekkenbodemspieren, dit wordt tijdens het onderzoek dan ontdekt. Als u pijn voelt, geef dit direct aan.
Mocht het onderzoek te zwaar voor u zijn, geef dat aan. Het onderzoek kan op elk moment gestopt worden.
Myofeedback onderzoek
Na het inwendige bekkenbodemonderzoek kan de bekkenfysiotherapeut voorstellen om ook een myofeedback onderzoek te doen. Dit kan direct na het inwendige onderzoek gebeuren of tijdens een nieuwe afspraak. Een myofeedback onderzoek wordt ook wel biofeedback onderzoek genoemd.
Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een probe. Een probe is een smal instrument om de activiteit in uw bekkenbodemspieren te meten.
Voorbeelden van een probe
Voor het onderzoek brengt de bekkenfysiotherapeut een probe in de vagina of in de anus. Op de probe wordt een gel aangebracht waardoor deze makkelijker ingebracht kan worden.
Tijdens dit onderzoek vraagt de bekkenfysiotherapeut u uw bekkenbodemspieren aan te spannen en te ontspannen en te persen en te hoesten. Via een beeldscherm wordt de activiteit van uw bekkenbodemspieren weergegeven. De bekkenfysiotherapeut bespreekt met u de waarden die u op het beeldscherm ziet. Dit onderzoek hoort geen pijn te doen. Als u toch pijn voelt of het onderzoek vervelend vindt, kunt u altijd aangeven dat u ermee wilt stoppen.
Aanschaf probe
De probe is persoonsgebonden en wordt alleen door uzelf gebruikt. Daarom dient u de probe voor het onderzoek zelf aan te schaffen. De kosten voor een probe liggen tussen de 25 en 70 euro. Over het algemeen wordt de probe niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Elektrostimulatie
Bij elektrostimulatie wordt gebruik gemaakt van dezelfde probe die bij het myofeedback onderzoek gebruikt is.
De bekkenfysiotherapeut brengt de probe in de vagina of anus in. Op de probe wordt een gel aangebracht waardoor deze makkelijker ingebracht kan worden.
Bij elektrostimulatie geeft de probe elektrische prikkels af. Deze prikkels kunnen ervoor zorgen dat:
- de bekkenbodemspieren worden aangespannen. U leert hoe het voelt als deze spieren aangespannen zijn. Ook kunt u proberen om zelf mee te doen met het aanspannen
- de bekkenbodemspieren zich ontspannen
- u minder snel aandrang heeft om te plassen
- pijnklachten verminderen.
Myofeedback en elektrostimulatie worden vaak gecombineerd gegeven.
De behandeling mag nooit pijn doen. Als u toch pijn voelt of de behandeling vervelend vindt, kunt u altijd aangeven dat u ermee wilt stoppen.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan aan een van de bekkenfysiotherapeuten. Zij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 93 83.
Uw privacy en onze geheimhouding
Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘
Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op
folders.slingeland.nl.