Algemeen
Uw bekkenfysiotherapeut heeft voorgesteld om uw bekkenbodemproblemen te behandelen met elektrostimulatie. Elektrostimulatie is één van de mogelijkheden om uw klachten te behandelen. Uw fysiotherapeut heeft met u besproken waarom hij/zij u deze behandeling heeft aangeraden. In deze folder leest u meer over elektrostimulatie.
Elektrostimulatie
Bij elektrostimulatie wordt gebruik gemaakt van een vaginale of anale probe. Een probe is een smal instrument om de activiteit in uw bekkenbodemspieren te meten.
| |
Vaginale probe | Anale probe |
De bekkenfysiotherapeut brengt de probe in de vagina of anus in. Op de probe wordt een gelei aangebracht waardoor deze makkelijker ingebracht kan worden.
De probe geeft elektrische prikkels af. Deze prikkels kunnen ervoor zorgen dat:
- de bekkenbodemspieren worden aangespannen. U kunt dan leren hoe het voelt als deze spieren aangespannen zijn. Ook kunt u proberen om zelf mee te doen met het aanspannen;
- de bekkenbodemspieren zich ontspannen;
- u minder snel aandrang heeft om te plassen;
- pijnklachten verminderen. Deze behandeling heet TENS (Transcutane Electro Neuro Stimulatie). Dit houdt in dat er een elektrisch stroompje door de huid heen gaat. Dit beïnvloedt de zenuwen, waardoor de pijn vermindert. Deze behandeling kan zowel inwendig als uitwendig worden toegepast.
De behandeling mag nooit pijn doen. Als u toch pijn voelt of de behandeling vervelend vindt, kunt u altijd aangeven dat u ermee wilt stoppen.
Aanschaf probe
De probe dient u zelf aan te schaffen op de afdeling Fysiotherapie. De probe is namelijk persoonsgebonden en wordt alleen door uzelf gebruikt. De kosten liggen tussen de 25 en 65 euro. Over het algemeen wordt de probe niet vergoed door de zorgverzekeraar. Als u een myofeedbackonderzoek heeft gehad, dan kunt u dezelfde probe gebruiken.
Duur van de behandeling
De behandeling duurt 15 tot 30 minuten.
Aantal behandelingen
Het verschilt per persoon hoeveel behandelingen nodig zijn.
Afspraak/vragen
De bekkenfysiotherapeut heeft al een afspraak met u gemaakt voor deze behandeling. Als u voorafgaand aan deze afspraak nog vragen heeft, dan kun u contact opnemen met de afdeling Fysiotherapie. Zij zijn op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 93 83.
Uw privacy en onze geheimhouding
Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘
Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op
folders.slingeland.nl.