Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Reumatologie

Sulfasalazine (Salazopyrine®)

Sulfasalazine (Salazopyrine®)

Bij reumatische aandoeningen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw reumatoloog heeft u sulfasalazine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te gebruiken, is het belangrijk dat u er een aantal dingen over weet. In deze folder kunt u lezen over het medicijn Sulfasalazine en waar u op moet letten als u het gebruikt. Lees naast deze folder ook altijd de bijsluiter van de apotheek.

Doel van de behandeling

Sulfasalazine kan de oorzaak van uw reumatische aandoening niet wegnemen. U gebruikt sulfasalazine om de ontsteking in uw gewrichten te remmen. De zwelling in de gewrichten, stijfheid en pijn nemen dan af. Dit kan de schade aan de gewrichten vertragen of voorkomen. Of het middel bij u goed werkt, merkt u pas als u het ongeveer 6 tot 12 weken gebruikt. Soms duurt het langer en bij sommige mensen werkt het medicijn helaas niet of onvoldoende.

Wijze van innemen

Sulfasalazine is een medicijn in de vorm van tabletten van 500 milligram en wordt meestal volgens een opbouwschema gebruikt.

U kunt tabletten het best innemen met water tijdens de maaltijd. Het is belangrijk dat u de tabletten niet breekt of kauwt, maar heel doorslikt.

Als u vergeten bent een dosis in te nemen, moet u dit zo snel mogelijk alsnog doen. Wanneer de tijd tot de volgende dosis korter is dan de tijd tot aan de vergeten dosis, hoeft u niets te doen. U kunt dan beter de vergeten dosering overslaan. Neem geen dubbele dosis. De volgende dag kunt u de sulfasalazine weer op de voor u vaste momenten innemen.

Controle

Op het moment dat u begint met het innemen van sulfasalazine, is het belangrijk dat u uw bloed regelmatig laat nakijken. Dit is om te onderzoeken of uw lever en nieren goed werken en of u genoeg rode en witte bloedlichaampjes in uw bloed heeft. In de beginperiode zal dit vaker zijn dan in een later stadium. De uitslag hiervan is na enkele dagen bij uw reumatoloog bekend. U hoeft hiervoor niet te bellen of langs te komen. Uw reumatoloog neemt contact met u op als de uitslagen afwijkend zijn.

Mogelijke bijwerkingen

Sommige mensen kunnen in het begin last krijgen van bijwerkingen. Die gaan vaak vanzelf over.

Bijwerkingen die kunnen optreden zijn:

Belangrijk

Neem contact op met uw reumatoloog bij huiduitslag, keelpijn in combinatie met koorts, bloedneuzen en blauwe plekken. Of als één of meerdere bijwerkingen blijven aanhouden.

Combinatie met andere medicijnen

U kunt sulfasalazine in combinatie met bijna alle medicijnen gebruiken. Er zijn enkele medicijnen die de werking van sulfasalazine beïnvloeden. De apotheek attendeert u hierop en adviseert u hierin. Informeer daarnaast uw huisarts, specialist en de trombosedienst altijd over welke medicijnen u gebruikt.

Belangrijk

Gebruikt u nieuwe medicijnen? Meld dit dan aan uw reumatoloog.

Combinatie met alcohol

Als u alcohol drinkt neemt de kans op leverafwijkingen toe. Wees daarom voorzichtig met alcohol en neem bij voorkeur niet meer dan één à twee alcoholconsumpties per dag.

Reizen en vaccinaties (inentingen)


Griepvaccinatie

De griepvaccinatie kunt u veilig via uw huisarts laten toedienen tijdens de behandeling met sulfasalazine. Het nemen van een griepvaccinatie wordt zelfs aanbevolen.

Reisvaccinaties

Als u naast sulfasalazine géén andere reumaremmers gebruikt, kunt u reisvaccinaties veilig laten toedienen.

Medicijnpaspoort

Bij de apotheek kunt u een medicijnpaspoort halen. Als u ziek bent tijdens de vakantie kan de arts in het medicijnpaspoort zien welke medicijnen u gebruikt. Ook is het bij de (luchthaven)controle of douane een verantwoording voor de medicijnen die u bij u heeft.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Heeft u een kinderwens of bent u (onverwacht) zwanger, dan is het van belang hierover te overleggen met uw reumatoloog. Sulfasalazine heeft geen invloed op de vruchtbaarheid van vrouwen. Bij mannen kan het een tijdelijke onvruchtbaarheid veroorzaken, wat herstelt binnen één tot drie maanden na het stoppen van het middel.
Sulfasalazine mag tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding gebruikt worden tot een dosering van 2 keer daags 1000 mg (= 2 keer daags 2 tabletten van 500 mg).

Vragen

Heeft u vragen? Neem dan telefonisch contact met ons op. U kunt bellen met de secretaresse van de polikliniek Reumatologie. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30 tot 16.30 uur op telefoonnummer (0314) 32 94 20.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: 1841-jan 24