Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Hygiëne en Infectiepreventie

VRE-bacterie

VRE-bacterie

Vancomycine resistente enterokok

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Uit kweekonderzoek is gebleken dat u drager bent van de VRE-bacterie (Vancomycine resistente enterokok). Dit betekent dat de VRE-bacterie zich gevestigd heeft in uw darmen.

In deze folder leest u over de VRE-bacterie, de behandeling, de maatregelen die in het ziekenhuis worden genomen en de maatregelen die u dient te nemen als u het ziekenhuis heeft verlaten.

De VRE-bacterie
De VRE-bacterie is een enterokok. Enterokokken behoren tot de normale darmflora van de mens en zijn normaal gesproken niet ziekmakend. De VRE-bacterie is niet gevaarlijk voor gezonde mensen maar kan bij mensen met een verminderde weerstand leiden tot een infectie. Verspreiding vindt voornamelijk plaats via de ontlasting, de handen en voorwerpen. Om te voorkomen dat de bacterie zich in het ziekenhuis verspreidt, nemen wij speciale voorzorgsmaatregelen.

Behandeling
Alleen als de VRE-bacterie bij u een infectie veroorzaakt, krijgt u van de arts een behandeling met antibiotica voorgeschreven. Als u geen infectie heeft, is een behandeling met antibiotica niet nodig. De VRE-bacterie kan vanzelf weer verdwijnen.

Maatregelen in het ziekenhuis

Op de verpleegafdeling
Om te voorkomen dat de bacterie zich verspreidt, nemen wij in het ziekenhuis de volgende maatregelen:Onderzoek of behandeling
Onderzoeken of behandelingen waarvoor u bent opgenomen gaan gewoon door. Wel gelden er extra maatregelen:Bezoek op de verpleegafdeling
U mag gewoon bezoek ontvangen. Ook zwangeren kunnen u zonder risico bezoeken. Wel moeten bezoekers zich eerst melden bij de receptiebalie op de verpleegafdeling. Na afloop moeten bezoekers hun handen desinfecteren met hand alcohol voor ze de kamer verlaten. Als uw bezoek nog meer mensen in het ziekenhuis wil bezoeken, vragen wij hen om éérst daarheen te gaan en u als laatste te bezoeken.

Was meenemen
Als uw bezoek uw kleding mee naar huis neemt om te wassen, raden we u aan om deze was mee te geven in een plastic zak. De kleding kan thuis volgens het normale wasprogramma worden gewassen en daarna weer worden gedragen. Laat diegene die uw kleding wast de handen wassen nadat hij de kleding heeft aangeraakt.

Op de polikliniek
U kunt zonder problemen de polikliniek bezoeken. In uw dossier staat geregistreerd dat u drager bent van de VRE-bacterie. Als u zich aanmeldt op een van de poliklinieken van ons ziekenhuis, wordt dit in ons systeem zichtbaar. Bij onderzoek en/of behandeling draagt de zorgverlener handschoenen. Indien de zorgverlener mogelijk in contact komt met lichaamsvloeistoffen zoals urine of ontlasting, dan draagt hij/zij tijdens het onderzoek en/of de behandeling ook een wegwerpschort.

Maatregelen als u het ziekenhuis heeft verlaten

Thuis
Na ontslag uit het ziekenhuis bent u zodanig hersteld dat de VRE-bacterie in principe geen gezondheidsrisico meer vormt voor u en uw omgeving. U hoeft verder geen bijzondere maatregelen te treffen.

Mocht u thuis zorg of fysiotherapie krijgen, dan worden zij van te voren geïnformeerd door de hoofdbehandelaar.

Nieuwe opname in het Slingeland Ziekenhuis
Als u in de toekomst weer wordt opgenomen in het Slingeland Ziekenhuis beschouwen wij u nog steeds als drager van de VRE-bacterie. De extra maatregelen worden dan opnieuw ingang gezet. Dit betekent dat u wordt opgenomen op een eenpersoonskamer.

Opname in een ander ziekenhuis
Om mogelijke verspreiding in een ander ziekenhuis te voorkomen, vragen wij u bij een opname of polikliniekbezoek in een ander ziekenhuis te melden dat u drager bent van de VRE-bacterie.

Opname in een verzorgings- of verpleeghuis
Als u na opname in het Slingeland Ziekenhuis naar een verzorgings- of verpleeghuis gaat, meldt de verpleegkundige van de afdeling aan deze instelling dat u drager bent van de VRE-bacterie. Het is mogelijk dat het verzorgings- of verpleeghuis andere maatregelen neemt dan het Slingeland Ziekenhuis.

Opheffen van de voorzorgsmaatregelen
Het is op dit moment niet te voorspellen hoelang het duurt voordat de VRE-bacterie niet meer bij u aangetroffen wordt en de maatregelen in het ziekenhuis niet meer nodig zijn. Een half jaar na uw ziekenhuisopname heeft uw lichaam over het algemeen voldoende tijd gehad om te herstellen. We kunnen dan controleren of u de VRE-bacterie nog bij u draagt. Dit doen we door regelmatig kweken bij u af te nemen van uw ontlasting of anus. Aan de hand van een reeks negatieve uitslagen wordt vastgesteld of u bacterievrij bent (VRE-negatief). De voorzorgsmaatregelen zijn dan niet meer nodig.

Wilt u hier gebruik van maken, dan kunt u contact opnemen met de deskundigen infectiepreventie van het ziekenhuis. Zij zijn op werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 97 96.

Vragen
Op onze website www.slingeland.nl vindt u een overzicht met veelgestelde vragen. Als u verder nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan uw behandelend arts of de verpleegkundige op de afdeling.

Landelijke richtlijnen
De Landelijke Werkgroep Infectie Preventie (WIP) maakt de richtlijnen voor de benodigde maatregelen bij de VRE-bacterie. Het Slingeland Ziekenhuis volgt deze richtlijnen.Foldernummer: 1837-jun 22