Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie
Slaapcentrum Slingeland

MSLT-onderzoek (Multi Sleep Latency Test)

MSLT-onderzoek (Multi Sleep Latency Test)

Onderzoek naar de oorzaak van overmatige slaperigheid

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Multi Sleep Latency Test (MSLT) is een onderzoek naar de oorzaak van overmatige slaperigheid. Met het MSLT-onderzoek wordt gemeten hoe lang het duurt voordat u in slaap valt en of er een droomslaap (de REM-slaap) optreedt.

Voor een betrouwbare uitslag van het MSLT-onderzoek is het noodzakelijk dat u 's nachts minstens 6 uur heeft geslapen. Daarom krijgt u voorafgaand aan het MSLT-onderzoek altijd een polysomnografie (PSG). Tijdens de polysomnografie wordt de duur en de kwaliteit van uw slaap beoordeeld.

In deze folder vindt u informatie over het MSLT-onderzoek. Informatie over de polysomnografie vindt u in de folder 'Polysomnografie'.

Voorbereiding voorafgaand aan het onderzoek

Voorafgaand aan het MSLT-onderzoek is het van belang dat u 's ochtends slechts een licht ontbijt neemt, bijvoorbeeld een paar beschuiten met beleg. Gebruik geen cafeïne houdende dranken zoals koffie, thee, cola of chocolademelk.

Het onderzoek

Na de polysomnografie, vindt het MSLT-onderzoek plaats op de functieafdeling Neurologie (route 62). Hier worden de elektroden en sensoren van de polysomnografie die niet nodig zijn voor het MSLT-onderzoek, verwijderd. De overige elektroden (de EEG-elektroden) en de recorder blijven zitten.

Tijdens het onderzoek wordt de recorder aan een EEG-apparaat gekoppeld. We meten uw hersenactiviteit, uw oogbewegingen en de spieractiviteit in uw kin.

Tijdens de meting ligt u op een bed met de ogen dicht. Het is de bedoeling dat u, als u de neiging heeft om in slaap te vallen, dit ook laat gebeuren. De registratie duurt een half uur. Dit wordt vier keer op deze dag gedaan met een tussenpauze van 1,5 uur.

Na iedere meting gaat u terug naar de afdeling voor dagverpleging, hier verblijft u tot de volgende meting.

Tussen de metingen door is het van belang dat u zich houdt aan de volgende voorschriften:

Na het onderzoek

Na afloop van de vierde (laatste) meting haalt de laborant de elektroden van uw hoofd met water. Het is geen bezwaar als u na het onderzoek zelf naar huis rijdt.

De uitslag

Een neuroloog beoordeelt het onderzoek. U krijgt de uitslag van het onderzoek van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd. U heeft deze afspraak waarschijnlijk al gemaakt voorafgaand aan het onderzoek. Anders kunt u contact opnemen met de secretaresse van de specialist om een afspraak voor u te maken voor de uitslag.

Vragen

Heeft u vragen over het onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de functieafdeling Neurologie. Wij zijn op werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 93 38.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.
Foldernummer: 1827-dec 23