AlgemeenMulti Sleep Latency Test (MSLT) is een onderzoek naar de oorzaak van overmatige slaperigheid. Met het MSLT-onderzoek wordt gemeten hoe lang het duurt voordat u in slaap valt en of er een droomslaap (de REM-slaap) optreedt.
Voor een betrouwbare uitslag van het MSLT-onderzoek is het noodzakelijk dat u 's nachts minstens 6 uur heeft geslapen. Daarom krijgt u voorafgaand aan het MSLT-onderzoek altijd een polysomnografie (PSG). Tijdens de polysomnografie wordt de duur en de kwaliteit van uw slaap beoordeeld.
In deze folder vindt u informatie over het MSLT-onderzoek. Informatie over de polysomnografie vindt u in de folder 'Polysomnografie'.
Voorbereiding voorafgaand aan het onderzoekVoorafgaand aan het MSLT-onderzoek is het van belang dat u 's ochtends slechts een licht ontbijt neemt, bijvoorbeeld een paar beschuiten met beleg. Gebruik geen cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee, cola of chocolademelk.
Het onderzoekNa de polysomnografie, vindt het MSLT-onderzoek plaats op de functieafdeling Neurologie (route 62). Hier worden de elektroden en sensoren van de polysomnografie die niet nodig zijn voor het MSLT-onderzoek, verwijderd. De overige elektroden (de EEG-elektroden) en de recorder blijven zitten.
Tijdens het onderzoek wordt de recorder aan een EEG-apparaat gekoppeld. We meten uw hersenactiviteit, uw oogbewegingen en de spieractiviteit in uw kin.
Tijdens de meting ligt u op een bed met de ogen dicht. Het is de bedoeling dat u, als u de neiging heeft om in slaap te vallen, dit ook laat gebeuren. De registratie duurt een half uur. Dit wordt vier keer op deze dag gedaan met een tussenpauze van 1,5 uur.
Na iedere meting gaat u terug naar de afdeling voor dagverpleging, hier verblijft u tot de volgende meting.
Tussen de metingen door is het van belang dat u zich houdt aan de volgende voorschriften:
- Neem tussen de middag een lichte maaltijd.
- Gebruik geen cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee, cola of chocolademelk.
- Ga op de afdeling niet op bed liggen, ook niet om te lezen. De kans bestaat dat u in slaap valt en dit beïnvloedt de uitkomst van het onderzoek.
- Vanaf een half uur voor de volgende registratie mag u niet roken.
Na het onderzoekNa afloop van de vierde (laatste) meting haalt de laborant met een lijmoplosser de elektroden van uw hoofd. Indien er klei gebruikt is, wordt dit verwijderd met water. Het is geen bezwaar als u na het onderzoek zelf naar huis rijdt.
De uitslagEen neuroloog beoordeelt het onderzoek. U krijgt de uitslag van het onderzoek van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd. U heeft deze afspraak waarschijnlijk al gemaakt voorafgaand aan het onderzoek. Anders kunt u contact opnemen met de secretaresse van de specialist om een afspraak voor u te maken voor de uitslag.
VragenHeeft u vragen over het onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de functieafdeling Neurologie. Wij zijn op werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 93 38.
Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens omZodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).
Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.
Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder '
Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.